Karjatilalla rikkakasvien torjunnassa kokeillaan erilaisia muokkauksia

14.09.2023 14:33

Hillin tila on yksi Itua ja vastetta -hankkeen pilottitiloista, joilla testataan IPM-viljelyä. Alkukokemukset mukanaolosta tutkimushankkeessa ovat olleet tuottajista myönteisiä heidän tuottaessaan uutta tietoa yhdessä tutkijoiden kanssa. Henri ja Tiina Hillin tilalla Keski-Pohjanmaalla kasvatetaan emolehmiä ja vasikoita sekä eläinten rehua. - Olemme olleet muissakin projekteissa ja ryhmissä mukana aiemmin kuten karjapuolen ryhmissä ja nurmiryhmissä, mutta ei tällaisissa varsinaisissa tutkimushankkeissa. Hankkeessa mukana olo on pistänyt miettimään asioita.  

Henri Hiili - some.png

- Se, mitä hankkeessa kokeillaan, niin en ole vielä ajatellut, että tulenko niitä käyttämään, pitäisi vähän tutkia. Täytyy sanoa, että en ole niin hirveän hyvin niitä raportteja tutkinut, että miten toimenpide vaikutti. Mutta ilmeisesti vaikutti, näin ymmärsin, että oli niillä vaikutusta ollut, mutta en vielä tiedä, minkä verran. Periaatteessa toimenpiteenä se oli erittäin helppo, ja jos siitä vaikutusta on, niin se on ihan helposti tehtävissä kyllä.

Luomun käytäntöjä pitäisi hänestä levittää tavanomaiseenkin tuotantoon. - Olen vahvasti sitä mieltä, että perusasiat on säilynyt samana, vaikka käytössä olisi aineita ja kemiallisia lannoitteita. Olisi varmaan kaikkein tehokkain viljelytapa, että käytettäisiin molemmista viljelytyyleistä niitä parhaita puolia. Luomussahan on paljon hyviä puolia, viljely ei ole niin monokulttuurista.

Maaperän laatuun kiinnitetään luomussa, ja on pakko kiinnittää, paljon enemmän huomiota. Jos maaperä ei ole kunnossa, niin on ihan mahdoton tehtävä saada siitä mitään. Jos maaperä, vesitalous ja kalkitukset on kunnossa, ja koitetaan tehdä asiat joka vaiheessa mahdollisimman tarkasti, niin viljely onnistuu. Varmasti on apua näistä toimenpiteistä myös tavanomaisella puolella. En tiedä säästääkö ne rahaa, ehkä pitkässä juoksussa.

Teksti: Riikka Pajulahti, Luomuinstituutti, Itua ja vastetta -hankkeelle

tutustu hankkeeseen