Siitossonnikasvattamo

Atria Tuottajien uusi siitossonnikasvattamo on aloittanut toimintansa marraskuussa 2018 Mikko Peuran tilalla. Kasvattamossa on 200 kasvukoepaikkaa. Kaikille sonneille annetaan mahdollisuus rehuhyötysuhteen mittausjaksoon ennen sonnihuutokauppaa. Syöntiä mitataan GrowSafe-tekniikkaa hyödyntäen. Syöntimäärät rekisteröityvät yksilöllisesti elektronisista korvamerkeistä tunnistamalla. Sonnit punnitaan noin kuukauden välein. 

Sonnien ostaminen siitossonnikasvattamosta on turvallinen valinta. Sonnit on tutkittu salmonellan ja mykoplasma boviksen (A-taso) suhteen ja niiden kivekset ja lisäsukurauhasten kudokset tutkitaan ennen huutokauppaa. Sonnit totutetaan monipuoliseen käsittelyyn ja huonoluonteiset ja –rakenteiset karsitaan pois. Sonnit on genotyypitetty ennen myyntiä ja ne on tutkittu vapaiksi useista perinnöllisistä sairauksista. 

Sonnien saatua maaliskuun lopussa vuodenpainoindeksit, voidaan aloittaa sonnien karsinta siitosmyyntiin. Sonnien käyttäytymisen, kasvun ja jalostusarvojen perusteella valitaan sonnit rakennearvosteluun ja siitä edelleen kivestutkimuksiin. Parhaat sonnit pääsevät siitosmyyntiin, joka toteutetaan nettihuutokaupalla huhti-toukokuun vaihteessa. Huom. Maaliskuun lopussa julkaistaan historiassaan ensimmäiset genomiset jalostusarvot näille sonneille!

Kevään 2023 siitossonnihuutokauppa pidettiin nettihuutokauppana. Varsinainen ensimmäinen myynti 27.4.-3.5.2023 ja jälkimyyntikierros 5.-8.5.2023. Sonneihin tutustuminen oli mahdollista rekisteröityneille ostajille pe 28.4.

9.5.2023 alkaen jäljellä olevia sonneja myydään puhelimitse. Seuraa ilmoittelua sonnihuutokaupan tapahtumasivulta

kasvukoe 2022-2023

Atrian siitossonnihuutokauppojen hintakehitys roduittain