Atria Tuottajien ensimmäinen sähköinen siitossonnihuutokauppa onnistui hyvin

05.05.2020 08:46

Atrian historian 16. siitossonnihuutokauppa pidettiin vallitsevan tilanteen vuoksi sähköisenä ensimmäisen kerran. Sonnit olivat tarjouksia odottamassa 23.4 lähtien ja kaupat päättyivät porrastetusti 29.4 ja 30.4.2020. Jäljelle jäävät sonnit nostettiin 1.5. vielä uudelle kierrokselle sähköiseen huutokauppaan ja tämä jälkimyynti päättyi porrastaen 5. toukokuuta.

Tämä oli toinen kasvatuserä Mikko Peuran kasvattamon tiloissa Jalasjärvellä. Sonneja oli kasvamassa 200 ja niistä valittiin siitokseen sopiviksi 111 sonnia viidestä eri liharodusta. Varsinaisella ensimmäisellä huutokauppakierroksella sonneja myytiin peräti 67 kpl, mikä on Atrian huutokauppaennätys. Vaikka myyntimäärä nousi, sonnien keskihinta nousi edellisvuodesta 335 euroa.

Ennätysmyynti ei ollut yllätys, sillä muutkin tämän kevään nettisonnihuutokaupat pohjoismaissa ovat onnistuneet ja meillä oli huiman paljon ennakkoon ostajaksi rekisteröityneitä tiloja. Tiesimme myös, että meillä on haluttuja sonneja, joilla on sellaisia tutkimustuloksia, joita muualla myynnissä olevilla ei ole. Osasimme odottaa limousin- ja charolaissonnien suurta suosiota ja se toteutui. Limousin-sonnit menivät kaikki erittäin korkealla keskihinnalla ja kallein sonni Haukiniemen Pehtoori ylsi limousin-sonnien hintaennätykseen 5600 eurolla.

Charolais-sonnitkin menivät lähes kaikki ja tänä vuonna ostajia ei haitannut, vaikka ne eivät olisikaan olleet syntymänupoja. Kevään aikana on ruvettu seulomaan perinnöllisiä sairauksia rodun eläimiltä geenitestein ja tämän vuoksi tarjonta on huonontunut. Huutokaupassa myimme tunnetuista sairauksista vapaaksi todettuja charolais-sonneja, joilla oli myös geneettinen sarvellisuustulos.

Hereford-sonneja kasvattamossamme oli vähän ja vaikka niiden saatavuus maassamme on hyvä, ovat huutokauppamme sonnit käyneet läpi muita sonneja enemmän erilaisia tutkimuksia. Hereford-sonnien kaikkien aikojen hintaennätys tuli Luoteen Rafaellolla 4900€.

Angussonneja oli eniten ja ne kasvoivat yli kasvutavoitteiden kasvukokeessa. Valittavana oli sukulinjoja ja -tyyppejä monenlaiseen tarkoitukseen. Selviä poikkeamia löytyi esim. rehuhyötysuhteesta, selkälihaksen koosta ja marmoroitumisasteesta sekä aikuiskoosta. Angussonnilla tehtiin huutokaupan hintaennätys jo kolmannen kerran peräkkäin. Tällä kertaa ennätyshinnan sai Päivärinteen Ruttu 6200 euroa, mikä jäi viime vuonna saavutetusta kaikkien aikojen angusennätyksestä 300 euroa.

Rotu

Myyty/Myynnissä kpl

keskihinta € (alv 0)

Angus

22/46

4105

Charolais

11/13

4573

Hereford

10/13

4170

Limousin

12/12

4675

Simmental

12/27

3975

Kaikki rodut yhteensä

67/111

4270

Rotujen kalleimmiksi huudetut sonnit

Angus            Päivärinteen Ruttu 6200 €                      
Charolais      Ollilan Ollie 5500 €
Hereford       Luoteen Rafaello 4900 €                         
Limousin       Haukiniemen Pehtoori 5600 €
Simmental    Normosan Rafael 4650 €

Uutta 2020 huutokaupan sonnien tuloksissa

Kaikista sonneista on lähetetty näytteet uuteen liharotujen genotyypitykseen, mutta genomiset jalostusarvot valmistuvat niille vasta myöhemmin. Suurimmasta osasta sonneja saatiin genotyypitystiedot ennen myyntiä ja niiden mukana joitakin geenitestituloksia esimerkiksi sarvellisuudesta ja muutamista perinnöllisistä sairauksista. Kaikki charolaissonnit ja osa muun rotuisista sonneista oli erikseen vielä tutkittu useiden perinnöllisten sairauksien suhteen vapaiksi.

Suurimpana ja merkittävimpänä uutuutena sonnit saivat Suomen historian ensimmäiset siitossonneille määritetyt rehuhyötysuhteet, jotka mitattiin talven aikana. Rodun korkeimmat hinnat maksettiinkin sonneista, joilla rehuhyötysuhde oli miinuksella eli edullisemmalla puolella. Ainoastaan kaikkein kalleimman sonnin PR Rutun kohdalla muut ominaisuudet veivät voiton. Asia on ostajille varmasti uusi ja outo, mutta sen merkitys tulevaisuudessa korostuu, sillä valitsemalla sonnit kestävyyden, hedelmällisyyden ja ympäristötehokkuuden suhteen optimaalisesti, säästämme ennen kaikkea kustannuksissa, mutta myös vähennämme naudanlihantuotannon päästöjä.

 

Vehkaoja Susanna

Kehityspäällikkö

Vehkaoja Susanna

040 750 5167

Luomu- ja emolehmätilat, siitoseläinvälitys (liharotuiset)