Atrian siitossonnihuutokauppa 2024

Tänä vuonna Suomen suurin!

20. kertaa järjestettävä Atrian sonnihuutokaupassa myytiin 76 siitossonnia! 

Siitossonnien jälkimyynti

Huutokaupoissa ja sen jälkeen myydyt sonnit poistetaan Atria Sonnikoneesta, joten voit sieltä nähdä vielä jälkimyynnissä olevat sonnit.  Sonneihin voi tutustua videoiden (YouTubesta oikean videon voi hakea myös sonnin nimellä) ja valokuvien sekä muiden kirjallisten tietojen avulla.

Sonnien yhteiskuljetukset ostajille tapahtuvat viikolla 21. Tästä lähtien tehtyjen kauppojen ehtona on, että ostettu sonni kuljetetaan seuraavassa kuljetussuunnittelun tarjoamassa kyydissä ostajalle.

HUOM! Onko karjasi luomussa? Luomutiloilla on oltava ELY-keskuksen myönteinen päätös tavanomaisen sonnin ostolle ennen osallistumista huutokauppaan. EU:n luomuasetus vaatii tämän. Hae lupaa (Luomuvalvontalomake 9 b eläintuotannon poikkeuslupa) nyt heti ja selvitä hakuohjeet etukäteen.

Kaikki tiedot sonneista

Sonnit on mahdollista nähdä etukäteen virtuaalisesti kuvina sekä videoina. Sonneista julkaistaan kuvat Sonnikoneessa, joka on erinomainen apu sonnin valintaan. Sonnikoneeseen ei päivitetä touko- tai kesäkuussa laskettuja uusia indeksejä vaan niiden päivitykset voit tarkistaa alla olevista listoista.

Myytävien sonnien laajat tiedot sekä voimassa olevat myyntihinnat alla 

  1. Sonnien jälkimyyntihinnat (päivitetty 20.5.)
  2. Sonnien myyntilista (excel)  (päivitetty 21.5.) Huom! Laajassa sonnien myyntilistassa osalla sonneista tärkeitä tietoja löydettävissä vain tältä listalta. Tutustuthan niihin ennen ostopäätöstä.
  3. Tulostettava myyntilista pdf-muodossa(päivitetty 21.5.2024)
  4. Jälkimyyntisonnien rakennearvostelut roduittain (päivitetty 21.5.2024)
  5. Sonnien syntymäkarjat
  6. Tulkintaohje rakennearvostelupisteille

Kaikki sonnikokelaat ja niiden tulokset kerätään Kasvukoe 2023-2024 -sivulle. Huomioithan, että osa kasvukokeessa olleista sonneista on karsiutunut siitosmyynnistä, mutta niiden tulokset on luettavissa kasvukoe-sivuilla. 

Sonnit genotyypitetty

Kaikki sonnit on genotyypitetty ja niiden jalostusarvot on laskettu genomisina. Seuraava indeksilaskenta on huutokauppakierrosten jälkeen viikolla 19, mikä voi tuoda pieniä muutoksia arvoihin. Nämä muutokset näkyvät ostettujen sonnien osalta kantakirjatodistuksissa, jotka tulostetaan kaupan ja sonnin kuljetuksen välisenä aikana. Sonnien tulevat vasikat on helppo genotyypityksen avulla varmistaa sonnin jälkeläisiksi. Genotyypitys tehdään joko häntäkarvanäytteestä tai DNA-korvamerkkien avulla otetuista kudosnäytteistä.

Terveys on varmistettu 

Sonnit ovat olleet koko kasvukokeen ajan terveitä. Koko talouskeskuksen sonnit on tuotu kaksi viikkoa tyhjänä olleeseen, puhdistettuun ja desinfioituun kasvattamoon kahden päivän aikana lokakuussa.  Kasvattamosta otetaan salmonellanäytteet ennen huutokauppaa. Sonnit ovat Mycoplasma bovis A-tasolla. Lisäksi sonnien lähtökarjoista on otettu syksyllä Mycoplasma bovis-vasta-ainenäytteitä. 

Sonneille on laadittu Pitopaikan eläinten terveystodistus liitteineen. Todistus lähetetään sähköpostilla kaikille sonnin ostaneille ennen sonnien kuljetuksia. Mikäli haluat nähdä terveystodistuksen ennen sonnin ostamista, ole yhteydessä Susanna Vehkaojaan (yhteystiedot sivun alareunassa).

Aloita valinta Sonnikoneesta

Sonnikoneessa voi järjestää sonnit valitsemiesi ominaisuuksien mukaiseen järjestykseen ja tulostaa ne paremmuusjärjestyksessä. Sonnikoneesta pääset myös klikkaamaan itsesi YouTube-videoon kyseisestä sonnista.

Polveutumistodistuksesta näet mm. sonnin sukua pidemmälle sekä vanhempien tuloksia. Selän pituuden arvostelu muuttui tänä vuonna Faballa, mutta polveutumistodistuksella ei ole paikkaa uudelle lineaariselle tulokselle. Näet sieltä kuitenkin mahdolliset vanhempien cm-tulokset.  Tarkasta sonnin saama arvostelu tältä sivulta löytyvästä rakennearvostelutaulukosta. Muista tutustua myös laajaan myyntilistaan ennen ostopäätöstä! 

Sonnikoneesta löydät myös jakopainikkeet, joiden avulla voit jakaa yhden sonnin tietokorttia kuvan kanssa esimerkiksi somekanavillasi.

Sonnikoneeseen

Kaikkien sonninostajien tulee hyväksyä sopimusehdot

Lisätiedot

Vehkaoja Susanna

Kehityspäällikkö

Vehkaoja Susanna

040 750 5167

Luomu- ja emolehmätilat, siitoseläinvälitys (liharotuiset)