Miten helpottaa emakon imetystaakkaa?

Nykygenetiikka mahdollistaa suuret pahnuekoot. Isojen pahnueiden imettäminen vaatii emakoilta paljon. Sikaloissa imetystaakkaa jaetaan useammalle emakolle käyttämällä amma-emakoita. Porsaiden ruokahalua pyritään tyydyttämään tarjoamalla possuille pre-startter rehuja. Mitä muita keinoja on, joilla emakon imetystaakkaa voisi helpottaa?

Arttu Laitinen päättyi porsaiden maitoruokintaan ja sen koneellistamiseen. Laitinen investoi tanskalaisen Agilian kehittämään Pump’n’Grow maitokuppiruokkijaan. Laatuaan ensimmäinen laite Suomessa käynnistyi Laitisen tilan sikalassa lokakuun alussa. Suomessa laitetta myy Johetec Oy, koneelliseen ruokintaan kehitettyä DanMilk maitojauhetta puolestaan A-Rehu Oy.

imagevwif.png

Pump’n’Grow systeemin perusajatus on yksinkertainen: tarjotaan porsaille jatkuvasti tuoretta, vastasekoitettua maitoa. Maitoruokkija sekoittaa DanMilk maitojauheesta ja vedestä maitoa automaattisesti sitä mukaa, kun porsaat sitä kuluttavat. Maito jaetaan pientä, sisähalkaisijaltaan 6 mm putkistoa pitkin kuppeihin. Porsaat pumppaavat maidon kupeista juotavaksi oman tarpeensa mukaan, vaikka keskellä yötä. Koneen käyttö on helppoa ja vaatii vain vähän päivittäistä työaikaa. Kone pitää huolen siitä, että päivittäinen, noin 15 minuuttia kestävä pesu tulee tehtyä. Päivittäinen pesu on tae hyvälle rehuhygienialle. Karsinoihin sijoitetut kupit pysyvät pääosin puhtaina sillä, että porsaat juovat niistä jatkuvasti maitoa.

Ensimmäisen kuukauden käytön aikana Artulle on kertynyt maitokuppiruokkijasta positiivisia kokemuksia. Porsaat juovat mielellään maitoa, sitä kuluu imetysaikana reilut 800g per porsas. Tällä hetkellä maitolinja on toiminnassa imetyspäivästä 1 alkaen aina päivään 24 saakka.  Porsaiden vieroituspaino on noussut noin kilon laitteen käyttöönoton jälkeen. Tämä on merkki siitä, että emakot tuottavat aiempaa enemmän maitoa, koska lisämaidosta voimia saaneet porsaat jaksavat stimuloida emakkoa paremmin. Emakot imettävät nyt 1,5 porsasta enemmän kuin aikaisemmin, keskimäärin 13,8 porsasta emakkoa kohti. Amma-emakoita tarvitaan entistä vähemmän. Porsaat ovat imetyskauden lopulla vahvempia ja tasalaatuisempia kuin aiemmin. Lisämaidon antaminen on vaikuttanut myös porsaiden pre-startterin kulutukseen ennen vieroitusta; vahvemmat porsaat syövät nyt rehua enemmän kuin aikaisemmin. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan miten Laitisen porsaat hyötyvät hyvästä startista välikasvatuksessa.

maitokuppiruokkija.jpg

Kytölä Kimmo

Rehujen tuotekehitys

Kytölä Kimmo

040 583 0546

Kehityspäällikkö, sikarehut