”Tavoitteellisuus on menestyvän yrittäjän tärkein ominaisuus”

Askelmerkit maatilan taloudelliseen menestykseen

09.10.2024 12:40

Kun kysyy maatalouteen erikoistuneelta talous- ja yritysasiantuntijalta Timo Jaakkolalta reseptiä maatilan taloudelliseen menestykseen, vastauksesta puuttuvat isot pinta-alat ja eläinmäärät.  
 
Niiden sijaan hän kertoo viljelijästä, maatalousyrittäjästä, jolla on selkeä visio siitä, mitä ollaan tekemässä ja mitä halutaan saavuttaa.  

– Tavoitteellisuus on menestyvän yrittäjän tärkein ominaisuus. Pitää kyetä asettamaan tavoitteita ja pyrkiä niihin johdonmukaisesti. Yllättävän harvalla maatilalla tavoitteet on kirjattu niin, että on jotakin mitattavaa, Timo Jaakkola tietää.

Hän näkee kaikissa menestyvissä yrittäjissä yhden yhteisen piirteen: 

– Menestyvät yrittäjät pyrkivät itse löytämään ratkaisut oman tekemisen kautta. He eivät odota, että joku muu tekisi ne. He hakevat kehittämiskohteita, kehittävät omaa toimintaansa ja parantavat omaa tekemistään. Sitä kautta syntyy tulosta.  

Menestyksen avaimet ovat uteliaisuudessa, kiinnostuksessa ja nälässä kehittää tilan toimintaa ja etsiä uusia mahdollisuuksia.  

– Pitää olla uskallusta ja rohkeutta muuttaa toimintaa silloin kun muutokselle on tarvetta. Jos homma ei toimi, sitten sitä täytyy muuttaa. Ja jos ei sekään ollut hyvä ratkaisu, pitää lopettaa. Ei kannata tehdä asioita, jotka eivät toimi! 

Puskuri pahan päivän varalle 

Hyvää tulosta tekevällä tilalla seurataan herkeämättä aiempien vuosien rahankäyttöä sekä nykyisiä että tulevia menoja ja tuloja. Jaakkola toteaa kassan riittävyyden ja kassan budjetoinnin olevan tärkeimmät talouden mittarit ja työkalut.   

– Kannattavuuskriisistä puhutaan paljon, mutta usein kyse on enemmän kassakriisistä. Jopa hyvin kannattavalla tilalla voi kassa olla tyhjä, jos kaikki rahat menevät lainanlyhennyksiin ja veroihin.  

– Tyhjällä kassalla operointi on tosi ikävää ja hankalaa. Jos ei ole rahaa hankkia tuotantopanoksia, tuotanto jää tavoitteista ja aiheuttaa syvempiä ongelmia. Ylimittainen, kiinteä kustannus kurittaa kassaa niin, ettei investoinnista saada irti sitä tuottoa, mikä siitä voitaisiin saada. 

Päästäkseen huonojen vuosien yli menestyvä yrittäjä laittaa hyvinä vuosina rahaa säästöön, eli kerää puskuria.  

  

Huomio käyttökatteeseen 

Käyttökate on tunnusluku, jota menestyvillä tiloilla seurataan tarkkaan. Käyttökate antaa tietoa operatiivisen toiminnan tehokkuudesta.  

– Se kertoo, miten paljon ylijäämää jää markkinoilta saatavasta tuotosta ja tuista, kun niistä vähennetään tuotannon välittömät kustannukset. Kyse on siitä summasta, joka on käytettävissä velkojen hoitoon ja yrittäjälle jäävään tuloon. Käyttökate on myös keskeinen mittari, kun yrittäjä arvioi investointien kannattavuutta ja takaisinmaksuaikaa. 

  

Vähintään 10 % tuotto 

Hyvän investoinnin Jaakkola määrittelee sellaiseksi, joka maksaa itsensä takaisin enintään 10 vuodessa. Menestyvä maatalousyrittäjä tavoittelee vähintään kymmenen prosentin tuottoa sijoitetulle pääomalle. 

On myös tärkeää, että investointi vastaa yrittäjän tavoitteisiin, eli sen avulla on mahdollista saavuttaa omalle toiminnalle, elämälle ja hyvinvoinnille asetetut tavoitteet. 

Asiantuntija muistuttaa, että vieraan pääoman, eli velan määrän tulisi aina olla järkevässä suhteessa liiketoiminnan kokoon ja tulokseen, jotta toiminta kestäisi myös ulkoisia shokkeja. 

– Mustia joutsenia voi tulla, kuten on parin viime vuoden aikana koettu. Menestyvät yrittäjät ovat tänäkin aikana tehneet hyvää tai entistä parempaa tulosta, kun taas ne jotka ovat vaikeuksissa, ovat entistä isommissa vaikeuksissa. 

  

Osaaminen kunniaan 

Tilan velkaantumista kannattaa varoa varsinkin toiminnan alkuvaiheessa.  

– Jos nuoren viljelijän aloitukseen vaaditaan 20 opintoviikon koulutus, kyllä miljoonan euron investointiin pitäisi olla vähintään yhtä kova osaamisvaatimus. Pitää kyetä tekemään oma liiketoimintasuunnitelma ihan itse ja tulkitsemaan investointia varten tehty laskelma, eli ymmärtää mitä ollaan tekemässä. 

Jaakkola muistuttaa, ettei yrityksen pitäisi koskaan olla yrittäjää suurempi, sillä silloin on vaarana menettää hallinnan tunne. Tilanne voi johtaa uupumiseen ja moniin ongelmiin. Mitä isompi hanke on kyseessä, sitä enemmän tarvitaan ammattitaitoa ja kovaa osaamista. 

– Osaaminen on osin myös kiinni siitä, minkälaista dataa toiminnasta saadaan. Vanhanaikainen, verotusta varten tehty kassaperusteinen kirjanpito ei riitä tässä muuttuvassa maailmassa. Pitää olla kahdenkertainen kirjanpito ja kustannuslaskenta, jotta voidaan ennakoida maksuvalmiutta ja hallita kassaa. 

Puutteelliseen johtamiseen ja osaamiseen liittyy aina isoja riskejä.  

– Sosiaalista mediaa kun seuraa, huomaa, että aika paljon asioita tehdään tunne edellä. Liikkeenjohdon osaamisen puute on iso ongelma. 

  Timo Jaakkola 

Maatalouden asiantuntijayhtiö Lanterra Oy:n toimitusjohtaja Timo Jaakkola on myös itse maanviljelijä. Hän aloitti Simulan viljatilan (150 ha) isäntänä vuonna 1992, jolloin pankkilainan korko oli 11 ja valtion halvan maatilalainan 9 prosenttia.  

– Meidän ratkaisumme oli se, että vanhempieni palkkaama työntekijä irtisanottiin ja me vaimoni kanssa kävimme alusta asti tilan ulkopuolella töissä. Tuotantoprosessit uudistettiin, kun tuli pelivaraa. Sillä tavalla saatiin vähennettyä hehtaarikohtaista työtuntimäärää.  

Kasvuhakuiset ajatukset loppuivat noin 10 vuotta sitten, kun selvisi, ettei omasta perheestä löydy jatkajaa.  

– Nyt sitten maatalousyrittäminen on meidän osalta loppumassa. Niin se on, että jokainen sukupolvi tekee omat ratkaisunsa. 

 Talous- ja yritysasiantuntijana toimiva Timo Jaakkola on itsekin tehnyt yli 30-vuotisen uran maatalousyrittäjänä. Simulan tila sijaitsee Mouhijärvellä. 

”Menestyvät yrittäjät pyrkivät itse löytämään ratkaisut oman tekemisen kautta. He eivät odota, että joku muu tekisi ne”, Jaakkola sanoo.

Teksti: Pirjo Latva-Mantila Kuvat Anniina Kivimäki, After Sunset Photography