Uusi-Mattilan tila 3/2023

02.10.2023 15:58

Juhannusviikko Uusi-Mattilan tilalla 19.6. - 25.6.2023

MAANANTAI 19.6.

Mielenkiintoisen viikonlopun jälkeen taas virkeänä uuteen viikkoon… Olimme juhlissa, mutta lomittajan sairastuttua myös samalla töissä. Poikimakausi on vielä kesken, koska laajentamisen myötä on pyritty tiineyttämään myös kaikki mattimyöhäiset saadaksemme kaikki hallit heti valmistuttuaan täyteen eläimiä. Siirsimme tästä keväästä alkaen poikimakauden alkua pari viikkoa myöhäisemmäksi, jotta pikkuiset vasut tarkenevat paremmin uuden hallin avonaisissa tiloissa.

On sanomattakin selvää, että tässä vaiheessa poikimakautta, kun vasikoita ei enää synny joka päivä, lehmät huomaavat tilaisuutensa tulleen, kun vedät juhlamekon ylle! Kolme lehmää poiki juhlien aikana, onneksi vaari päivysti pihatolla! Tänäänkin yksi poikiminen.

IMG_20230519_053741_3.jpg

Spot on sädehtii kilpaa aamuauringon kanssa, Wake Up ternimaidolla

TIISTAI 20.6.

Tänään alkavat siemennykset! En ole varautunut tämänvuotiseen siemennyskauteen kovin suurin ennakkovalmisteluin. Sonnien annokset pitää toki tilata jo talvella ja sitä ennen laatia siemennyssuunnitelma, jonka perusteella tiedetään, montako annosta mitäkin sonnia tilataan. Suurin käyttömäärä tänä vuonna on simmental-sonni Chaplinin y-annoksilla, niitä on pytyssä nyt 70kpl ja parin viikon päästä tulee lisää.

Aamuruokinnan yhteydessä kaikki lukkopöydät käännetään kiinni ja sitten aletaan siementää eilispäivän silmämääräisen tarkkailun perusteella kiimassa olevat eläimet halli kerrallaan. Minä siemennän ja Lotta pitää häntää. Kiimakalenteri on aiempina vuosina ollut ahkerassa käytössä, mutta nyt luovun siitä, koska ruudut ovat kerta kaikkiaan niin pienet, että kaikkia havaintoja ei mahdu kirjaamaan sinne. Laitan kiimakalenterin paikoilleen vasta varmistussonnien aloittaessa työnsä ja kirjaamme sinne sitten astutushavainnot. Siemennykset kirjaan heti samana päivänä Minun Maatilaani sekaannusten välttämiseksi.

Hiehojen osastolla oli eilen melkoinen hiki ja rytinä, muualla ei niinkään. Siemennän kuusi hiehoa ja yhden lehmän. Osalle hiehoista käytän y-lajiteltua angusta tai limousinea, koska hiehoille sopivaa y-lajiteltua simmental-siementä ei juurikaan ole myynnissä. Parhaat hiehot siemennän tänään uudella hiehoille tarkoitetulla tuontisonnilla Benedikt ja jo viime vuonna käytössä olleella ja hyväksi havaitulla, myös saksalaisella sonnilla Mahango.

Illalla tulee lihanhakijoita. Minulla on pienimuotoista suoramyyntiä, muutama hieho vuodessa tutuille asiakkaille. Aili keksii itselleen kuuman illan kunniaksi mehubisneksen ja tarjoilee asiakkaille mehua. ”Vapaaehtoinen maksu” on tässä tapauksessa vähän tulkinnan varainen käsite, mutta äiti ja iskä ovat ylpeitä Pikku Bisnesnaisestaan!

IMG_20230606_201201_6.jpg

Pikku Bisnesnainen iltaruokinnalla

KESKIVIIKKO 21.6.

Rauhallista siemennysrintamalla, vain kaksi hiehoa ja kaksi lehmää tänään. Tässä tapauksessa laatu korvaa kuitenkin määrän, Roxette on yksi parhaita lehmiäni, Lahisten kartanosta ostettu. Sillä on tällä hetkellä nätti vasikka Dora Lee´s Jackista ja ensi kesäksi yritän uudella tuontisiemenannoksella Erebor. Sikuriina-lehmä on omaa tuotantoa ja sillä on myös lupaava lehmävasikka Woodhall Ferrarista ja tänään kokeillaan saksalaista herraa Hiking vom Hanselhof. Hiehoista Ukulele saa annoksen Benediktiä, tässä myös kovat odotukset! 😊

Tarkkailemme kiimoja silmämääräisesti kaiken päivää ja Make usein myös öisin säilörehun käärinnän valvottamana. Iltaisin katson vielä erikseen joko valvontakamerasta tai paikan päällä livenä kiimatilanteen. Hikisenä hyppivästä porukasta yritetään sitten haarukoida ne, jotka ovat nimenomaan kiimassa ja siemennyskunnossa, eivätkä vain huvikseen mukana hyppimässä.

IMG_20230623_143217_5.jpg

Tallaisessa oljessa herra Benedikt on matkustanut alppien alueelta meille

TORSTAI 22.6.

Nyt päästään jo vähän siemennyksien makuun, kahdeksan rouvaa ja kolme neitiä vuorossa. Mukana yksi vanhimmista lehmistämme Enni-Esikoinen, jolla hoivissaan tänä vuonna 12. vasikkansa Veli-Ville. Enni-Esikoisen vasikat nimetään aina kaksiosaisilla nimillä, paitsi poikkeus vahvistaa säännön. Kymmenen vuotta sitten hänen vasikkansa sai nimen Körmy. Tanskalaisesta isäsonnista Serup Svante syntynyt poika on edelleen ennätysvasikkamme 200-päivän vieroituspainollaan 466kg.

Tänään oli myös sonnikuskeja liikkeellä: ensiksi aamupäivällä saapui kyyti Urholle, joka lähti lehmälauman luokse Kuhmalahdelle. Iltapäivällä alkoi uusi elämä Urjalla ja Uderzolla Laukaassa.

IMG_20230623_143009_2.jpg

Siemenannokset säilytetään nestemäisessä typessä lähes 200 asteen pakkasessa ja ne säilyvät käyttökelpoisina vuosia

PERJANTAI 23.6. JUHANNUSAATTO

Tämän päivän 12 siemennettävän mukaan kuuluivat hiehoneidit Ulla ja Utulilja, joista tein pienen jutun myös nettisivuillemme www.uusimattilantila.fi. Ullan isä on saksalainen Hennessy ja Utuliljan jenkkisonni Grinalta´s HP Sensation. Utuliljan isoveli Pontus (i. Curaheen Apostle) on ollut jo monen vuoden ajan luottosonnimme varmistamassa tiineydet isoimmassa lehmälaumassa siemennyskauden jälkeen. Meillä siemennyskausi kestää noin viisi viikkoa ja sinä aikana kaikki hiehot ja lehmät siemennetään, joista vain suinkin kiima havaitaan. Osa ehditään siemennyskauden aikana siementää vielä toiseen kertaan, jos ne uusivat kiimansa ensimmäisen siemennyksen jälkeen. Tämän vuoden tavoite on siementää 200 eläintä, (tämä toteutuu, jälkihuomautus). Toinen tavoite on siementää 150 eläintä y-lajitellulla siemenellä (tämä ei toteutunut, jälkihuomautus) Juhannuksen juhliminen on meillä jo useamman vuoden ajan jäänyt hyvin vähäiseksi koska kaikki muutkin työhuiput paitsi poikiminen (3 tänään) ja siemennys, myös ruiskutukset ja säilörehun teko osuvat usein juuri juhannukseen. Poikimakauden osalta olen tyytyväinen sukupuolijakaumaan, tilanne on tällä hetkellä 64 lehmävasua ja 118 sonnivasua, kun muutama hännänhuippu on vielä poikimatta.

Illalla poikkesimme kuitenkin juhannuskekkereissä Maken sukulaisten mökillä ja sieltä palatessa tietysti kiimojen tilanteen!

IMG_20230623_173909_0~2.jpg

Ullan juhannustaikaa

LAUANTAI 24.6.

Juhannukseksi ei ole ihan yksinkertaista saada työvoimaa, mutta kummipoikani Mauno jätti juhannusjuhlansa väliin ja tuli työmieheksi koko loppuviikon ajaksi! Hänellä reilu kuukausi traktorikorttiin, niin sitten työnkuva laajenee entisestään!

Juhannuksen taika tekee tehtävänsä myös lehmiin ja kiimaisia vilisee joka osastolla. 12 siemennystä tänään, mutta huomiselle onkin tulossa ennätyspäivä: 21 kiimaista, joista kolme on poistolehmiä, eli 18 siemennystä! 😊 Yksi näistä on edellisen viikko tilalla-kirjoitukseni aikaan poikinut Rhododendro. Uudelleen siemennettäväksi osoittautui Ukuriina-hieho, jonka olen siementänyt jo maanantaina. Koko viikon tarkoin kiimoja katsellessani olen nyt havainnut, että Ukuriina on mukana kiimaporukassa lähes joka päivä, mutta nyt on limoista päätellen tosi kyseessä!

IMG_20230811_150611_9.jpg

Siemennysvälineet ovat kovassa käytössä viisi viikkoa vuodessa

SUNNUNTAI 25.6.

Onhan minulla mieskin, joka teki omia töitään tilalla viikon ajan. Näistä minulla ei näköjään ole mitään havaintoa. Siemennyskausi on niin lumoavaa, että sitä unohtaa ympäriltään kaiken muun! Onneksi enää neljä viikkoa jäljellä 😊

Aili on harrastanut mummun kanssa uimista!

 

Uusi-Mattilan tila, Nokia

Yrittäjät: Veera Jokinen ja Markku Antila, tytär Aili 5-v
Tuotantosuunta: Emolehmätuotanto: Pihvivasikoiden myynti, siitoseläinten myynti
Perustettu: Mattilan sukutilan historia tunnetaan vuoteen 1540 asti. Tila pilkottiin 1960-luvulla kahdeksan sisaruksen kesken, josta Uusi-Mattila nimisen osan nykyisen tuotannon olemme aloittaneet vuonna 2010, jolloin tilalla oli 23 emoa.
Eläinten/peltojen määrä: Keväällä 2023 poikii 190 emoa. Viimeinen makuuhalli valmistuu tämän kevään aikana, jonka jälkeen kokonaismäärä noin 235 emoa. Omaa peltoa 30ha, vuokralla 100ha. Sopimusnurmia 100-200ha.
Muuta: Maatalousrakentamiseen erikoistunut Markku on suunnitellut ja rakentanut kaikki tilan hallit vuosien 2010-2023 välisenä aikana. Eläinten arjesta huolehtii karjamestari Lotta Palokangas. Koko karja on kiimantarkkailun kohteena ja siemennän itse mahdollisimman suuren määrän eläimistä.

 

Lue edellinen viikko tilalla -tarina