Isoahon tila 3/2023

02.10.2023 08:00

Isoahon tila 31.7. - 6.8.2023

MAANANTAI

Maanantaina palasin kesälomaltani. Vietin sen poikaystäväni kotitilalla Keski-Suomen järvimaisemissa. Lomaviikkoon mahtui kaikkea viljasiilon kasauksesta lehmänlypsyyn. Nyt olikin mukava palata hyvin levänneenä takaisin omien töiden pariin.

Maanantaipäivä alkoi sikalalla puoli 7 tienoilla viljan vastaanotolla. Sikalalla on kaksi viljasiiloa. Yksi ohralle ja toinen vaihtelevasti vehnälle tai rukiille. Ensin saapui ruista. Viljasta otettiin näyte, joka vietiin A-Kaupalle analysoitavaksi. Reseptiä meillä päivitetään aina tarpeen vaatiessa, niin kuin esimerkiksi nyt kun vehnät jäivät kokonaan pois ja ruista otettiin tilalle.  Rukiit saatiin siiloon, sen jälkeen saapui muutama kuorma ohraa.

Edellisellä viikolla soittelin vakuutusyhtiöille vakuutusten kilpailuttamisesta ja tälle päivälle saatiin sovittua tapaaminen.

Tapaamisen jälkeen oli vuorossa lisää näytteitä. Ensin kävin keräämässä rehunäytteet kahdesta eri reseptistä. Näin selvitetään, että onko rehu todella sitä mitä halutaan syöttää. Myös mikrobiologinen laatu ja pH kiinnostavat. Tämän jälkeen keräsin vielä lantanäytteet salmonellanäytettä varten, ihan tilan omavalvontaa varten. Näytteet vietiin Seilabille analysoitavaksi.

Työntekijämme kiersi tänään siat, laski ja leimasi huomisen teuraat valmiiksi ja ehti vielä pesemään yhden osaston. Työntekijämme on kyllä uskomattoman ahkera ja tunnollinen. Sunnuntaina oli myös saapunut meidän uusi aiheeseen sopiva polttoainesäiliö. Sille pitäisi vielä löytää sopiva paikka.

Kuva1.jpg

TIISTAI

Aamusta oli tapaaminen eri vakuutusmyyjän kanssa, kuitenkin samoista aiheista kuin edellispäivänä. Aamupäivän mittaan saapui myös muutama kuorma ohraa. Työntekijä leimasi vielä muutamia sikoja lähtövalmiiksi.

10 maissa lähti päivän ensimmäinen teuraskuorma, jolloin lähti niin minun kuin Vesankin sikoja. Vesan puolelta lähti antibioottivapaita ja tavallisia sikoja. Antibioottivapaita pitää olla kuormassa vähintään 110 kappaletta, näin saadaan kauppoihin perhetilatuotteita.

Päivän mittaan saatiin myös päivitetty resepti ja naputtelin sen ruokkijalle. Jännityksellä odotetaan miten rehu alkaa maistua sioille. Tämän jälkeen jatkettiin aamulla kesken jäänyttä sikalakierrosta.  Iltapäivällä saapui toinen teurasauto ja laitettiin vielä minun sikoja autoon.

Loppupäivästä laskeskelin ensi viikolle ilmoitettavia sikoja ja tilasin seuraavan viikon porsaat.

Kuva2.jpg

KESKIVIIKKO

Keskiviikko aamusta kierrettiin ensin sikoja. Sitten laitettiin tyhjää osastoa uusille possuille valmiiksi, eli jaettiin kutteria ja pahnoja. Osastojen ollessa tyhjiä teemme myös pieniä huoltotöitä, eli katsomme että vesinipat eivät vuoda, kiristellään tarvittaessa karsinaelementtejä ja katsomme sellaiset yleisimmät vikapaikat läpi. Sitten uudet possut saapuivatkin. Samalla autolla tuli yksi osastollinen porsaita minun sikalaani ja osa Vesan puolelle. Possut jaetaan meillä sukupuolen mukaan ja vielä antibioottivapaisiin ja tavallisiin sikoihin. Yhden osaston vastaanottamisessa ja jakamisessa menee noin kaksi tuntia. Kun saatiin jo tulleet possut jaettua, saapuikin jo seuraava autollinen. Tässä kuormassa tuli Vesan puolelle loput porsaat. Sitten jaettiin nekin.

Seuraavaksi tyhjättiin myllyn “moskaloota”. Sinne menee siis kaikki viljan jyvää suuremmat ja pienemmät, eli roskat. Kaikki myllylle menevä vilja kulkee rumpuseulan läpi. Näin syötettävät jauhot ovat puhtaampia ja maittavampia sioille, kun rikat ynnä muut sinne kuulumattomat ovat poissa.

Päivällä pumpattiin myös lietettä sikalasta lietesäiliöihin. Loppupäivästä huomattiin, että yhden osaston alustat eivät olleet laskeneet ja todettiin niiden olevan tukossa. Saatiin ne kuitenkin ilman suurempia ongelmia auki. Virikkeiden ja kuivikkeiden, kuten kutterin ja pahnojen käyttö aiheuttavat aina silloin tällöin tukkeutumisia lieteputkissa.

Kuva3.jpg

TORSTAI

Aamu aloitettiin perinteisesti sikojen kierrolla. Kuivitteluja, siivoiluja ja virikkeiden jakoa. Terveyden ja rehujen seurantaa. Päivällä saapui lisää ohraa ja pesurobottikin pääsi taas töihin tyhjään osastoon. 

Päivällä lähti myös kuorma sikoja kohti Nurmoa. Kuorma oli sen verran pieni, että lähtevät eläimet mahtuivat hyvin lastausosastoon. Meillä mahtuu noin 50 sikaa lastausosastoon ja pienemmät kuormat onkin helpompi harventaa suoraan sinne.  

Isäni on viime viikkoina siistinyt sikaloiden ja lietesäiliöiden ympäristöä. Maansiirtoa, salaojitusta ja pihojen viimeistelyä siis pääasiassa. Pyrimme tekemään pihat ja ympäristöt siisteiksi, helppohoitoisiksi ja helposti kuljettaviksi.

Iltapäivällä koitin saada toimistohommia tehtyä. Päivitin ajan tasalle, muun muassa Sikavan lääkekirjanpidot, sikarekisterin, A-netin osastokirjanpitoa ja sikalan omia eläinkirjanpitoja. Meillä on jokaisen osaston ovessa osastokirjanpitolappu, mikä sisältää muun muassa antibioottivapaiden ja lääkittyjen sikojen määrät, sekä kaiken muun huomiota vaativan tiedon. Näistä lapuista on sitten helppo siirtää tietoa eteenpäin.

Kuva4.jpg

PERJANTAI

Aamusta tuli taas kuorma ruista ja sen jälkeen muutama kuorma ohraa. Pesurobotti oli saanut oman osansa tehtyä ja menin huuhtelemaan vielä osaston valmiiksi. Tämän jälkeen sikojen kiertoa, sekä muuta aiheeseen liittyvää. Viimeistelin vielä eiliseltä kesken jäänyttä A-netin osastokirjanpitoa. Työntekijämme punnitsi vielä viimeisenä yhden osaston ensi viikkoa varten valmiiksi.

Kuva5.jpg

LAUANTAI

Lauantaina isäni jatkoi ulkona siistimistä ja minä siistin sosiaalitiloja sekä sikalaa.  Tämän jälkeen jaoin pahnoja, kiersin ruokia ja lääkitsin muutaman possun. 

Isäni yritys tuo ulkomailta maatalouskoneita ja muuta aiheeseen liittyvää. Viimeksi tuli esittelyyn lautasmuokkain, mikä sitten kasattiin isän kanssa kokoon. Se on sikalalla näytillä ja syksyn mittaan saadaankin kokeilla sitä tositoimiin. Kiinnostuneet pääsevät katsomaan lautasmuokkainta ja voivat samalla piipahtaa showroomissa katsomassa sikoja.

Monesti tulee ajatelleeksi sitä, että miten monipuolista tämä työ onkaan. Normaalia sikala-arkea täydentävät muun muassa sesonkityöt pelloilla, vierailijat showroomissa ja isäni maahantuontiyritys. Mikään päivä ei ole samanlainen, vaikka samoista tai samankaltaisista työvaiheista koostuukin.

Kuva6.jpg

SUNNUNTAI

Sunnuntai oli tuiki tavallinen päivä sikalan osalta. Kiersin siat ja jaoin pahnoja. Sitten punnitsin vielä yhden osaston alkavaa viikkoa varten valmiiksi.

Kun työt saatiin tehtyä, suuntasimme koirani Manun kanssa koirapuistoon. Illalla siivoilin vielä kotonani, koska alkava syksy näkyy yllättävän nopeasti koirataloudessa. Sitten leikkasin vielä nurmikon sateen alta pois. Tulevalle viikolle on lupailtu myrskyä, sitä odotellaankin jännityksellä. Kun nyt vain viljat pysyisivät pystyssä ja pääsisimme vielä tämän kuun puolella puimaan.

Kuva7.jpg

 

Isoahon tila, Kauhajoki

Yrittäjä: Katia Isoaho, 25
Tuotantosuunta: Lihasikala
Perustettu: tammikuussa 2020 ja ensimmäiset siat saapuivat 10.5.2021
Sikapaikkoja: 1900
Muuta: Tiivistä yhteistyötä setäni Vesan yrityksen Latva-Aho Oy:n kanssa, mm. Samalla tontilla sijaitsee Vesan lihasikala, missä on vajaa 1700 lihasikapaikkaa. Molemmat sikalat hoidetaan samalla antaumuksella, eikä sen koommin erotella mikä on kenenkäkin sika. Tontilla pyörii minä Katia, isäni ja uusi työntekijämme. Viikkorytmimme muodostuu aika pitkälti saapuvien ja lähtevien sikojen mukaan. Yleensä alkuviikosta tulee uusia porsaita ja loppuviikosta lähtee teuraita.

Lue edellinen viikko tilalla -tarina