Saunamäen tila 3/2021

06.10.2021 08:06

Saunamäen tilan kiireisellä viikolla puinnit etenivät poutapäivien salliessa hyvin. Peltotöiden lisäksi työt kanalalla sujuivat onnistuneesti. Hyvällä fiiliksellä eteenpäin. 

Saunamäen tilalla 9.8. - 15.8.2021

MAANANTAI
Sää: pilvistä, sadekuuroja +22

Päivä alkaa sateisissa merkeissä. Puinnit on aloitettu edellisellä viikolla ennätysaikaisin ja ovat edenneet kohtuullisesti, sääennusteet lupaavat sadekuuroja tulevalle viikolle, joten poutapäivät pitää käyttää tehokkaasti hyväksi. Päivä alkaa tietenkin kanalatöillä, tänään kanalan hoitavat Tapani ja Emilia. Emilia on suorittamassa maatilaharjoitteluaan meillä kesäkuukaudet. Kanaloissa on kaikki mennyt hyvin kesäkuukausien kovista lämpötiloista huolimatta ja tuotannon taso on pysynyt hyvänä.

Sirpan kanssa meillä on päivän ohjelmassa kanojen rokotusta, tuottajakollegan munittamoon saapuu uusi erä emoja ja me menemme avuksi rokotuksille. Meillä on tapana mennä vastavuoroisuusperiaatteella muutamalle tilalle rokottamaan ja he tulevat sitten meille. Samalla on mukava rupatella ja vaihtaa kuulumiset. Rokotuspäivän jälkeen käväisemme tulomatkalla asioilla Seinäjoella.

Illalla vielä kuivaajalle ja vaihdan uuden erän, kuivattavat ovat loppu, joten puintikeliä toivotaan. Aloin siirtää kauroja kanalaan, mutta kovat sadekuurot estivät aikeet. Päivän saldoksi kertyikin 23mm vettä.

IMG-20210921-WA0011.jpg

TIISTAI
Sää: puolipilvistä  +21

Aamu on kostea edellisen päivän kovien kuurojen takia ja joitakin kuuroja voi vielä tulla tänäänkin, joten puinnit jatkuvat vasta huomenna.  Tänään alkaa koulut Silja ja Tarmo lähtevät koulutielle ja muut töihinsä. Kanalan hoitavat Emilia ja Frans.  Minä käyn tyhjentämässä kuivaajan, sitten Sirpa ja minä lähdemme rokotuksille eilisen tapaan. Tapani jää kotiin ja päivän mittaan siirtää kanaloihin kauroja, tyhjentää moskakärryn kuivaajalta. Siivoilee siemensiiloja ja siirtää niihin siementavarat kuivaajalta.

Rokotuspäivä sujui nopeaan kivassa seurassa ja kollegamme sai uudet hyvät nuorikot halliinsa. Päivän mittaan todettiin, ettei mennä puimaan enää, vaan sain sovittua ohran viennin Korvalle illalle. Kotiin päästyämme Sirpa lähti viemään Tarmoa harkkoihin ja kauppareissulle. Minä ja Tapani teimme ohrakuormat ja serkunpoika Tapio tuli kolmanneksi kuskiksi. Teimme pari reissua Korvalle ja siinä ilta sitten vierähti.

IMG-20210921-WA0009.jpg

KESKIVIIKKO
Sää: puolipilvinen ja poutaa +22

Aamupäivällä Sirpa hoitaa kanalan työt Emilian kanssa, Frans jatkaa ulkona kanalan päätyjen kunnostusmaalausta. Koetamme joka kesä maalata jotain rakennusta, niin kertaurakka ei pääse kasvamaan liian isoksi ja rakennukset pysyvät hyvässä värissä. Minä ja Tapani alamme valmistautua puintipäivään. Huollamme puimurin ja laitamme kärryt valmiiksi.

Lounaan jälkeen lähdemme Tapanin kanssa kauran puintiin Alajoelle, kostean aamun jälkeen keli on jo hyvä ja viljat kohtuu kuivia. Tämän vuoden sato tähän mennessä on ollut kasvukausi huomioiden ihan kohtuullinen ja varsinkin kaurojen laatu on hyvä, tosin valkuaistasoja ei vielä ole tiedossa. Kaurat menevät kokonaisuudessaan kanoille ja laatu tulisi olla hyvää. Puinti sujuu mukavasti ja keli paranee koko ajan. Vaihdamme välillä kuskia ja käyn laittamassa kuivaajan päälle kun kaapillinen on puitu. Iltapäivän kohokohta on, kun Sirpa ja Silja tuovat pellolle kahvit. Vaikka taivas jo pilveilee, juomme kuitenkin kahvit yhdessä nauttien. Illalla vähän ennen seitsemää tulee valitettavasti kunnon sadekuuro ja keskeyttää puinnin, emme valitettavasti saaneet lohkoa aivan valmiiksi.

Saunamaen-tila-3-2021_2

Saunamaen-tila-3-2021_3

TORSTAI
Sää: poutaa ja aurinkoista +23

Sumuinen aamu, aurinko kuitenkin lämmittää nopeasti ja ilma kuivuu, hyvä puintipäivä tulossa. Naiset hoitaa kanalan työt. Aamupäivällä vaihdan kuivaajaan uuden erän, eränvaihdon yhteydessä kerään kaikista eristä edustavan näytteen ja laitan varastosiiloittain pussiin. Pussit viedään aikanaan A-Rehulle analysoitavaksi. Tankkaan sekä tarkistelen vielä puimurin. Tapani siirtää ohria ja lisää haketta. Meillä viljat kuivataan hakkeella, lämpö tuotetaan samalla kattilalla kuin kanaloihinkin ja kuuma vesi kierrätetään kuivaajan radiaattoriin.

Hieman aikaistetun lounaan jälkeen suuntaamme Tapanin kanssa taas Alajoelle puimaan. Lämmin päivä kuivattaa laihoa ja puinti sujuu hyvin. Ensiksi lopetamme eilen kesken jääneen kauralohkon ja siirrymme seuraavaksi läheiselle ohralohkolle. Tarmo tulee koulun jälkeen myös pellolle ja voimme Tapanin kanssa syödä Sirpan meille tuomia eväitä. Sirpa tekee iltakanalan työt ja minäkin käväisen kanalalla kiertämässä ja vaihtamassa rehusiiloa sekä samalla kuivaajalla. Puimme iltamyöhälle saakka välillä kuskia vaihdellen. Pitkän päivän päätteeksi vielä puoliltaöin vaihdan kuivaajaan uuden erän.

Saunamaen-tila-3-2021_4

Saunamaen-tila-3-2021_5

PERJANTAI
Sää: poutaa, aurinkoista +24        

Aamulla on taas hieman sumua ja kastetta mutta luvassa on lämmin päivä. Sirpalla on vapaapäivä kanalasta ja sen hän tietenkin käyttää pääasiassa puutarhan hoitoon. Tapani vie kärryjä pellolle ja lähtee puimaan loppuun eilisen ohralohkon jo aamupäivän puolella. Minä hoidan kuivaajan ja laittelen kärryjä lähtövalmiiksi.

Lounaan jälkeen lähdemme puimaan joen toiselle puolelle Alajoelle. Puintipäivä on mitä hienoin. Sirpa lähtee iltapäivällä Tarmon kanssa peliin Hyllykalliolle. Viikonlopulle on luvattu sateita, joten puimme iltamyöhälle kasteeseen saakka ja saamme puitua ne lohkot jotka laitoimme tavoitteeksi. Iltamyöhällä vielä kuivaajalle.

LAUANTAI
Sää: pilvistä, sadekuuroja +18

Aamusta sadekuuroja, Sirpa meni kanalaan ja Frans menee kaveriksi. Kuivaajan vaihto on vasta puoliltapäivin, joten minä saan ottaa aamupäivän vähän rennommin, pitkät puintipäivät tuntuvatkin jo vähän kropassa.

Iltapäivällä vaihdan taas kuivauserän ja siirrän ohria isompiin siiloihin. Tapanin kanssa korjailemme myös yhden lavan perälautaa pitävämmäksi ja paikkaamme yhden viljaputken. Silja ja Sirpa tekevät kanalatyöt loppuun ja lähtevät alkuillasta konserttiin Ilkanrantaan.

Illalla vielä rentoudumme saunoen ja paljuillen.

SUNNUNTAI
Sää: puolipilvistä, sadekuuroja +18

Tänäänkin sadetta heti aamulla. Teemme normaalit kanalatyöt ja kuivaajalla eränvaihdot.

Illansuussa menemme Korvan kentälle katsomaan Tarmon pesispeliä, keli suosi pelissä ja illalla tuli taas reippaita sadekuuroja kun olin eränvaihdolla kuivaajalla.

Viikko on ollut kiireinen. Puinnit etenivät hyvin poutapäivinä, mutta kuurosateet ja sadepäivät haittasivat. Työt ovat sujuneet hyvin pellolla ja kanalassa eikä mitään haavereita ole ollut. Hyvillä mielin ensiviikkoon.

Toivotamme kaikille hyvää syksyä.

 

Saunamäen tila, Ilmajoki
Yrittäjät: Sirpa ja Anssi Saunamäki

Tuotantosuunta: Broileremot, munittamo
Perustettu: v. 1928
Eläimiä tilalla: 30 000
Muuta erityistä: Rehukauran viljely omille linnuille, muiden rehuviljojen ja -herneen viljely

Lue tilan edellinen viikko tilalla -tarina täältä