Saunamäen tila 2/2021

01.06.2021 17:44

Saunamäen tilan viikko kului kanalatöiden lisäksi toukotöiden, aurinkopaneelien suunnittelun ja tet-harjoittelijan harjoitteluviikon parissa. Kevään kylvöt aloitettiin herneen kylvöllä. 

Saunamäen tilalla 3.5. – 9.5.2021

MAANANTAI
Sää: puolipilvistä +8

Aamupalalla suunnitellaan vähän viikon ohjelmaa. Kelit on koleat ja yöt on pakkasen puolella, joten kylvojä päästäneen aloittelemaan vasta viikon loppupuolella kun lämpenevää on luvassa. Viikon mittaan tehdään viimeiset valmistelut peltotöitä varten. Tällä viikolla meillä on töissä mukana myös ylä-asteella oleva TET-harjoittelija Minja. Työharjoittelujakso sattuikin hyvään saumaan, koska Sirpa on joutunut olemaan poissa kanalasta vihoittelevan niskan ja käden takia. Hän aloitteli töitä kuukauden sairasloman jälkeen viime viikon lopulla ja on hyvä saada apukäsiä, niin ei rasitus ole heti liian kovaa. Oman väen lisäksi töissä on myös työntekijämme Frans.

Niin suuntaamme kanalalle ja myös harjoittelijamme saapuu sovitusti paikalle, työvaatteiden sovittelun ja pienen yleisen perehdytyksen jälkeen Sirpa ja Minja suuntaavat munakoneelle ja alkavat päivän munien keräyksen. Kanalassa työt alkavat olemaan aika rutiininomaisia. Huippumuninta on jo ohi ja haudonnat saavuttaneet huippunsa. Tämän kertaiset laumat ovatkin munineet tähän saakka kiitettävästi eikä suurempia murheita ole ollut. Tuotantokauden loppupuolella onkin tärkeintä pitää kanojen olosuhteet mahdollisimman vakaina ja rutiininomaisina, että tuotannon taso säilyy hyvänä loppuun saakka.

Minä laitan koneelle kirjanpitoa kuntoon sekä tarkistan rehutilanteen ja laitan kalenteriin ylös arvioidun tilausajan, ettei pääse toukotöiden hälinässä unohtumaan. Frans tulee töihin ja aloittaa kanojen ruokkimisen ja muut päivän hommat.  Tapani on aamusta asentanut toiseen traktoriin paripyörät ja aloittanut kylvökoneen huoltoa.

Aamupäivällä tulivat myös valvontakamerafirman miehet asentamaan kuivaajalle kameroita ja asensimme myös uudet etäkäyttöohjelmat kännyköihin. Minä menen myös loppupäiväksi pajalle ja teimme koneeseen pari pientä korjausta.

Frans tekee iltapäivän kanalan ja Sirpa pääsee käymään fyssarilla. Tarmolla on illasta Koskenkorvan D-poikien pesisharkat ja minä lähden kuskaamaan.

TIISTAI
Sää: puolipilvistä ja poutaa +8

Aamulla Sirpa, harjoittelija ja työntekijä menivät kanalaan, normaalien rutiinien lisäksi iltapäivällä tehdään vähän päivittäistä siivousta perusteellisempi siivous huoltotiloihin. Munakone, huoltotilojen lattiat ja muut likaantuvat pinnat pestään ja desinfioidaan aina tasaisin väliajoin. 

Saunamäki 2.jpg

Minä ja Tapani teimme aamupäivällä kylvökoneen huollon loppuun ja Tapani vielä rasvasi äkeen nipat, joten sekin on valmis kylvöille.

Iltapäivällä Naapuritontilla ollut koneurakoitsija kävi tekemässä pientä maisemointia, tienvarresta kaadoimme pari kuivunutta koivua ja hävitimme kannot sekä tasoittelimme maan uutta nurmikkoa ja uusia koivuntaimia varten.  Minä käväisin vielä Seinäjoella asioilla. Tapani alkoi siirtää kauroja kanalaan ja asensi paripyörät toiseenkin Traktoriin.  Minulla oli illalla vielä kokous, jossa vierähtikin koko ilta.

Saunamäki 3.jpg

Saunamäki 4.jpg

KESKIVIIKKO
Sää: poutaa, kylmä tuuli +8

Aamupäivällä Sirpa hoitaa kanalan työt apujoukkoineen ja minä lähden Tapanin kanssa pelloille. Menemme tekemään päisteiden ja reunojen tasauksia, samalla saa hyvän tuntuman josko toukotyöt voisi aloittaa.

Iltapäivällä Tapani jatkaa tasauksia pellolla ja kanalassa jatketaan eilisen hieman kesken jäänyttä siivousprojektia. Minä suunnistan kollegan tilalle, tähän omalle kylälle katsomaan aurinkopaneelien asennusta. Meilläkin on paneelien tarjousvaihe menossa ja hankintapäätös pitää tehdä pian, että jo tänä kesänä saataisiin tuotettua sähköä. Olimme pellolla vielä illansuuhun saakka ja saimme suurimman osan pelloista tasailtua. Pellot näyttävät hyviltä, kosteutta maassa riittää vielä hyvin ja työt voisivat alkaa. Säätiedotus lupaa sadetta huomiselle ja hieman lämpenevää keliä joten päätämme katsoa huomisen sateen ja aloittaa sen jälkeen.

Illalla Tapanin ja Tarmon kanssa, testailimme ja säädimme traktoriin hankkimaamme automaattiohjausta. Asensimme laitteen jo aiemmin keväällä mutta emme ole sitä vielä pellolla varsinaisesti kokeilleet. Pienen opiskelun ja säätelyn kautta laite toimii ihan mukavasti. Sirpa touhusi puutarhahommissaan.

TORSTAI
Sää: pilvistä, sadekuuroja +3

Kolea ja sateen tuhruinen aamupäivä. Normaalit kanalatyöt Sirpan johdolla. Tapani alkoi huoltamaan maamiesseuran kelajyrsintä joka on sijoitettuna meille. Minä lähdin kaverin pajalle oikaisemaan muutamaa vääntynyttä suojapeltiä. Kun palasin pajalta laitoimme pellit kiinni ja jyrsin oli huollettu ja valmis. Päätimme, että rakennamme vielä kylvötraktoriin uudet välyksettömät sivurajoittimet.

Iltapäivällä lähdin Seinäjoelle hakemaan tarpeita sivurajoittimia varten, muu väki oli kanalassa ja Tapani ja Frans lisäsivät kutteria kanaloihin. Seinäjoelta tultuani pajoitettiin uudet sivurajoittimet ja asennettiin ne kiinni ja hyvät tuli.

Iltakanalan jälkeen piti lämmittää vielä sauna, kun kolea ja kostea sää tuntui luissa ja ytimissä.

PERJANTAI
Sää: puolipilvistä +5  

Aamulla Sirpa ja Tapani menivät kanalaan, Tet-harjoittelija Minjalla on viimeinen työpäivä. On ollut ilo työskennellä ahkeran, nopeasti oppivan ja mukavan nuoren kanssa. On myös meille antoisaa ja opettavaista päästä auttamaan nuoria heidän työuransa alkutaipaleella. Meillä on ollut vuosien varrella lukuisia nuoria kesä- ja kausitöissä.  Työntekijämme Frans on myös ollut useina kesinä meillä töissä ja on nyt vakituisesti. Hänellä alkoi miniloma tänä viikonloppuna kun hän pääsi kertausharjoituksiin.

Minä tulostelin aamusta vielä paperiversiot viljelysuunnitelmasta ja tarkistelin sen vielä pikaisesti. Soittelin myös muutaman puhelun aurinkopaneelien tiimoilta ja homma alkaa näyttämään selvältä.

Iltapäivällä Tapani alkoi äestämään ensimmäistä peltoa herneen kylvöä varten, minä ja Tarmo täyttelimme kylvökoneen ja teimme kiertokokeita valmiiksi lannoitteille, kauralle ja herneelle.  Sirpa teki iltakanalan ja teki kanakirjanpitoa. Illalla hän makseli vielä laskuja. Minä lähdin Tapanin mukaan lähipellolle kokeilemaan sänkiäestystä. Aiemmin keväällä asensimme äkeemme piikkeihin uudet hanhenjalkaterät. Pienten säätötoimien jälkeen äes toimi sängellä ihan kohtuullisesti.

Saunamäki 5.jpg

Saunamäki 6.jpg

LAUANTAI
Sää: aurinkoista +13

Tänään hoidan kanalatyöt tyttäremme Siljan kanssa. Tapani lähtee äestämään carrierilla sänkiä auki ja äestää myös hernemaan kylvökuntoon. Sirpa ja Tarmo lähtevät Kauhajoelle pesisturnaukseen koko päiväksi, samalla Sirpa viettää vähän etukäteen Äitienpäivää oman Kauhajoella asuvan Äitinsä kanssa.

Aamupäivän kanalatöiden jälkeen käväisemme Siljan kanssa kylällä pizzalla. Lounaan jälkeen käyn katsomassa pellolla äestyksiä, pelto on kuivunut hyvin kylvökuntoon. Laitan vielä kylvökoneen traktorin perään valmiiksi ja suuntaamme Siljan kanssa iltakanalaan.

Kanalatöiden jälkeen aloitin herneen kylvön, Sirpa ja Tarmokin olivat tulleet kotiin ja poikkesivat pellolla. Tarmo oli tyytyväinen pelireissuun kun loppuottelukin oli voitettu. Kylvö sujui hyvin ja ajelinkin ilta kymmeneen, mutta aamulla täytyy vielä koneellinen ajaa. Lopuksi vielä lauantain kunniaksi saunaan.

Saunamaki 8.jpg

SUNNUNTAI
Sää: poutaa +11

Äitienpäivä aamu valkeni aurinkoisena, säätiedotus lupaili illaksi sadetta, joten aamupalan jälkeen Sirpa lähti kanalaan, Tapani meni kaveriksi. Minä lähdin kylvämään hernemaan loppuun. Toivottavasti hernesato onnistuu tänä vuonna ja saamme rehutehtaalle lisää kotimaista valkuaista. Kun sain kylvettyä teimme Tapanin kanssa vaihdon ja hän lähti äestämään ja minä jatkoin kanalassa ruokintaa.

Kanalatöiden jälkeen pääsimme kotona koko perhe syömään Siljan valmistaman Äitienpäivälounaan ja päälle vielä kakkukahvit. Sirpa äidin lahjomisen ja onnitteluiden jälkeen pieni hengähdyshetki ja pikainen haudoilla käynti. Sitten takaisin peltotöiden pariin. Päätimme ettei äestystä enää jatketa sateenuhan vuoksi.

Iltapäivä on jo pitkällä ja vaihdamme koneeseen kauransiemenet ja teemme kiertokokeen. Lannoitepuolta tarkistaessani huomaan, että ajouramerkkarin kohta ei kylvä lannoitetta. Ajouran tekevä kytkin on rikki. Onneksi hyllyssä on varaosa valmiina, mutta vaihtotyöhön suttaantuu aikaa yli tunti jumittavien ruuvien takia. Pääsen aloittamaan kylvön ja tummat sadepilvet alkavat nousta, vähän ennen kun saan pellon valmiiksi alkaa kova sadekuuro mutta onneksi sain pellon valmiiksi.

Saunamäki 7.jpg

Tällä viikolla saimme kylvöt käyntiin ja kanalassa on kaikki kunnossa. Kaikki ovat terveenä ja viikko sujunut mukavasti. Hyvillä mielin ensiviikkoon.

Toivotamme kaikille hyvää kevättä ja kesää!

 

Saunamäen tila, Ilmajoki
Yrittäjät: Sirpa ja Anssi Saunamäki

Tuotantosuunta: Broileremot, munittamo
Perustettu: v. 1928
Eläimiä tilalla: 30 000
Muuta erityistä: Rehukauran viljely omille linnuille, muiden rehuviljojen ja -herneen viljely

Lue tilan edellinen viikko tilalla -tarina täältä