Mäntyniemen tila 4/2022

09.12.2022 11:21

Mäntyniemen tilalla 10. – 16.10.2022

MAANANTAI

Lauri ja Seela aloittivat aamun kahvinkeitolla puoli kahdeksalta. Kerrottakoon, että perheemme kasvoi pienellä Isla-tytöllä elokuun alussa. Juulia yritti viettää hänen kanssaan nukkuen vielä aamun viimeisen puolituntisen siinä kuitenkaan onnistumatta. Viikko sitten meillä aloittanut ammattikouluharjoittelija on tullut navetalle jo seitsemään ja tehnyt työntekijän opastuksella aamunavettaa. Lauri lähti työhommiin kahdeksan aikaan ja Juulia, Seela, Isla ja koirat lähtivät kokeilemaan, miten lenkkeily tällä kokoonpanolla onnistuu. Nämä maalaiskoirathan eivät ole hihnaa nähneet sitten viime kevään.. Seela talutti Fideliä hyvin onnistuneesti, vaikka parivaljakolla kokoeroa onkin yli 50kg. Tällä välin Lauri tapasi kunnan ympäristötarkastajan viikonloppuna sattuneen lieteongelman takia. Navettahommien jälkeen harjoittelija Julius siirtyi lietteen ajon pariin. Ruuan jälkeen lajiteltiin kahden sekaisin menneen karsinan eläimet oikein ja paikallistettiin kaikki torstaina teuraaksi lähtevät eläimet. Lauri istui vielä illalla kunnan kokouksessa ja Juulia teki kotihommia. Ennen nukkumaan menoa Seela otti vielä vaahtokylvyt ja söi isin tekemiä herkullisia paahtoleipiä. Kun lapset saatiin nukkumaan, oli hetki aikuisten tv aikaa ja tällä kertaa netflixistä valikoitui katseluun the witcher. Lauri kävi tekemässä koko iltanavetan kymmenen pintaan ja sen jälkeen lähdettiin itsekin nukkumaan.

Atria_Mäntyniemen_tila_nautatila_2022_maanantai.jpeg

TIISTAI

Työntekijä ja harjoittelija aamunavetalle. Lauri lähti aikaisin ajamaan lietettä ja Juulia lasten kanssa sisähommissa. Lauri tuli aamukahville, jonka jälkeen Seela lähti isin kanssa ajamaan navetan kuiluihin lietettä, että kuiluja saataisiin hieman huuhdottua ja lietteet liikkeelle. Ennen puoltapäivää mentiin kaikki mummolaan lounaalle. Päivälle oli sovittu 25 vasikan nupoutus, jonka Juulia hoiti harjoittelijan ja eläinlääkärin kanssa. MTK Keski-Suomen harjoittelija teki juttusarjaa MTK Keski-Suomen johtokunnasta ja kävi tekemässä Laurin esittelyn nupoutuksen aikana. Nupoutuksen jälkeen harjoittelija suuntasi taas lietteen ajoon. Muu porukka lähti käymään kaupassa ja Lauri sillä välin parturissa. Kotona herkuteltiin makkaraperunoilla ja ilta katseltiin muumeja. Nopealla iltanavetalla kävimme yhdessä, kun lähti lapset unille.

Atria_Mäntyniemen_tila_nautatila_2022_tiistai.jpg

KESKIVIIKKO

Lauri lähti vielä aamusta huuhtelemaan navetan kuiluja. Seela suuntasi päiväkotiin ja kotona oli vuorossa pyykkivuoren selätys. Juulia teki myös hieman tietokonehommia, vuosilomahakemukset ja kävi tarkastamassa vielä huomisen teuraserän kaikkien eläinten numerot oikeiksi. Lauri pakkaili tavaroita Helsingin konenäyttelyreissua varten. Harjoittelija jatkoi lietteen siirtoajoa ja Seela tuli päiväkodista kello 14. Samalla oven avauksella Lauri lähti kohti Helsinkiä. Jäätiin päikyn jälkeen ulos Seelan kanssa ja pakattiin autoa meidän torstaina alkavaa Turun reissua varten. Helsinkiin saavuttuaan Lauri kävi tarkastamassa messualueen ja oman esittelypisteensä. Kotona lapset nukkumaan ja pikainen iltanavetta ilman mitään extrajuttuja tänään.

Atria_Mäntyniemen_tila_nautatila_2022_keskiviikko.jpg

TORSTAI

En muista milloin viimeksi olisi pitänyt herätä herätyskelloon. Sen kunniaksi viime yönä heräsin tunnin välein paniikissa tarkastamaan kelloa ihan varmana siitä, että olen nukkunut pommiin.. Seitsemäksi navetalle ja mummo tuli vahtimaan nukkuvia lapsia. 36 sonnia teurasauton kyytiin, kahdesta eri navetasta, neljästä eri karsinasta. Helppo juttu. Ensimmäiset 18 uudesta navetasta meni auton kyytiin varsin mallikkaasti, mutta vanhalle puolelle siirtyessä sai kyllä käyttää muutaman sonnin kohdalla kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin kikat. En tiedä miten tuo vanhemman elementtinavetan karsinarakenteet ja eläinten kulkureitit on suunnittelijan mielestä olleet hyvät silloin 20 vuotta sitten, mutta nyt löydän niistä hyvin vähän mitään hyvää. Onneksi ammattitaitoisilla kuskeilla hoituu hommat hyvin vähän kummallisemmassakin ympäristössä. Parissa tunnissa saatiin kaikki autoon ja auton nokka kohti Jyväskylän teurastamoa. Ei ole onneksi kovin montaa kymmentä kilometriä tästä meiltä teurastamolle. Harjoittelija Julius oli käynyt juottamassa vasikat aamulla ja jatkoi nyt hommia ison navetan rehujen työntelyllä. Juulia kävi lääkitsemässä yhdeksän pintaan muutaman vasikan ja katsomassa, että juottamossa oli kaikki kunnossa. Sitten sisälle pakkaamaan loput reissutavarat. Lounaan jälkeen harjoittelija jäi työntekijän kanssa tekemään appeita. Juulia pakkasi lapset ja tavarat autoon ja lähti huristelemaan kohti Turkua. Iltanavetan hoiti tänään työntekijä. Illalla Seela pääsi ajamaan pyörällä liikennepuistoon sekä leikkimään isoon leikkipuistoon Kaarinassa. Lauri vietti päivänsä kehuen apevaunua konemessuilla ja oli käynyt vähän kiertämässä muutakin messualuetta. Illan Laurilla kruunasi Nordea rahoituksen järjestämä illallinen. Me muut herkuteltiin Kaarinassa pitsalla.

Atria_Mäntyniemen_tila_nautatila_2022_torstai.jpeg

PERJANTAI

Laurin messupäivä starttasi kello 9. Eilinen ilta oli kuulemma hieman venähtänyt, mutta ei sen takia, että olisi mennyt rillutteluksi, vaan siksi, että hotellihuoneessa odottanut playstation ja nhl-peli veivät yöllä liikaa mukanaan. Turunmatkaajat siirtyivät aamutoimien jälkeen Raisioon Hoploppiin. Lomittaja hoitaa tänään aamu- ja päivänavetan ja Laurin isä koirien ulkoiluttamisen lisäksi käy tekemässä iltanavetan. Kolmen tunnin hoplopsekoilun jälkeen mentiin syömään ja vähän shoppailemaan. Palattiin majapaikkaan ja katsottiin lastenohjelmia ja tietenkin syötiin. Messuilla jatkui taas apevaunun kehuminen ja illan ohjelmana perjantaina oli maaseutunuorten etkot.

Atria_Mäntyniemen_tila_nautatila_2022_perjantai.jpeg

LAUANTAI

Laurilla käyntiin tänään viimeinen messupäivä. Seela pääsi aamupalan jälkeen Tahvo-koiran ja Jaakko-kummienon kanssa lenkille. Äiti jäi pakkailemaan tavaroita kotimatkaa varten. Lomittaja tänäänkin hoitamassa aamun ja päivän navetoinnit. Reilun neljän tunnin ajorutistuksen ja yhden pysähdyksen jälkeen lapsien kanssa taas kotona. Laurikin saapui kotiin kahdeksalta ja iltanavetan jälkeen oli ihana heittäytyä omaan sänkyyn nukkumaan.

SUNNUNTAI

Nukuttiin vähän pidempää aamulla. yhdeksältä aamupalalle. Työntekijällä tänään vielä eläinten ruokintavuoro. Päivällä tarkoitus siirtää teinejä isoon navettaan ja vasikoita pois juotolta taas teinilään. Sitä ennen kuitenkin vähän piirtelyä ja hamahelmiä ja lastenohjelmia. Teinit siirtyivät ripeästi karsinasta siirtokärryn kyytiin. Kahdella kyydillä 20 teiniä isoon navettaan. Juottamon vasikat myös suhteellisen helppoja liikkujia tänään. Seela jaksoi reippaasti olla mukana odottelemassa ja Isla taas nukkui koko toimituksen ajan. Eläinten siirron jälkeen työntekijä aloitteli juottamokarsinan pesua. Sisälle päästyämme kävimme ruokaneuvottelut, joissa yllätys yllätys päädyttiin sunnuntai pitsoihin. Juulia hakemassa pitsat Vaajakoskelta ja samalla myös kaupassa. Lauri lämmitti sillä aikaa leivinuunia, koska Juulian varpaita paleli. Syötiin ja Seela pelaili isin avustamana ryhmä hau- peliä. Lapset unille ja iltanavetalle. Vasikkakarsina oli saatukin jo melkein kokoaan pestyä jo tänään ja tulevalla viikolla voidaan ottaa taas uusi porukka sisään.

Atria_Mäntyniemen_tila_nautatila_2022_sunnuntai.jpeg

 

Mäntyniemen tila, Toivakka
Yrittäjäperhe: Lauri Jaatinen (33 v), Juulia Pauninsalo (29 v) ja Seela (2 v). Päivittäisessä toiminnassa mukana myös koirat Fidel ja Raúl.

Tuotantosuunta: Naudanlihantuotanto, ternistä teuraaksi

Eläimiä tilalla: 500

Muuta erityistä: Sukupolvenvaihdos on tehty vuonna 2018 ja tilaan kuuluu 190 ha peltoa. Tilan arkea voi seurata Instagramissa @mantyniementila.

Lue tilan edellinen viikko tilalla -tarina täältä