Mäntyniemen tila 3/2022

05.10.2022 10:21

Mäntyniemen tilalla 18. – 24.7.2022

MAANANTAI

Lauri aloitteli päivää viimeisillä lietteen siirtoajoilla. Tulevalla viikolla tiedossa 2. rehusadon teko. Siksipä siis vanhaisäntä tuli teroittamaan niittokoneen ja noukinvaunun teriä. Kesäpoika Tiitus aloitteli muutaman päivän urakkaansa polttopuiden liiteriin siirron merkeissä. Juulia ja Seela suuntasi hakemaan kahta vasikkaa yhteistyötiloilta. Ennen päiväunia Seela uiskenteli hetken porealtaassa. Loppujen lopuksi unet eivät päiväuniaikaan maistuneetkaan, ja tämän seurauksena tyttö sammui sohvalle kello 16. Tämähän tiesi sitten pitkää iltaa ihan jokaiselle tässä torpassa. Teimme Laurin kanssa iltanavetta erikseen muuten normimeiningeillä, rehujen eteen työntelyt ja muutaman vasikan juottoon laitto. Nukkumaankin päästiin kuin päästiinkin Seelan kanssa yllättävän ajoissa, jo kello 23.

Atria_Mäntyniemen_tila_nautatila_2022_1.jpg

TIISTAI

Aamusta saapui Luken ihmisiä suorittamaan 10 vuoden välein tekemäänsä rikkakasvitutkimusta. Seela lähti ilostuttamaan mummin kesälomapäivää Kangasniemelle, jotta äiti pääsi pakkaamaan lihoja pakastimeen. Noudettiin lihat Laurin kanssa Toivakan Salesta ja käytin koko päivän lihojen vakumointiin. Eläinten ruokintavuorossa tänään työntekijä. Aamuhommien jälkeen hän jatkoi juottamokarsinan pesuun. Lauri rasvasi ja teki viimeisiä huoltoja rehukoneille (niittokoneet, karhotin, noukinvaunu..). Niittomies Ahti autteli koneiden työkuntoon laitossa Lauria ja lähti niittämään 2. rehusatoa. Mummi toi Seelan kotiin illalla suoraan sänkyyn unille. Käytiin iltanavetalla Laurin kanssa yhdessä. Rehujen työntelyt poikien nenien eteen ja neljä vasikkaa piti ohjata juottokoneelle.

Atria_Mäntyniemen_tila_nautatila_2022_5.PNG

KESKIVIIKKO

Lomittaja hoitamassa aamu- ja päivänavetat. Juulialla aamulla kotihommia, aamupalaa ja lastenohjelmia. Puoliltapäivin toteutettiin Seelan ja Seelan ystävän Noomin perinteiset synttärikuvaukset. Tytöille muutaman viikon kuluttua 3 vuotta mittarissa. Lauri teki hapot noukinvaunuun ja aloitti rehunajon myös puolenpäivän aikaan. Ahti jatkoi aamun niittämistä ja ruuan jälkeen vaihtoi karhottamiseen. Seelalla kuvausten ja ruuan jälkeen taas hyvät päiväuninukutusyritykset, mutta ei päiväunia tänäänkään. Seela oli eilen käynyt mummin kanssa shoppailemassa potkupyöräänsä soittokellon, joten se asennettiin päivällä pyörään. Sen jälkeen armotonta pyöräilyä. Hallien tasaiset lattiat on Seelan mielestä parhaat pyöräilyyn. Seela kävi myös isin kyydissä ajamassa rehua muutaman kuorman ajan. Sen jälkeen uimaan ja iltapalalle. Lauri ja rehumiehet ruokailemaan ja jatkamaan vielä hommiansa. Seela unille ja Juulia tekemään iltanavetat. Illalla vielä valmistellaan seuraavan päivän kauppalistat. Koneet seis kello 23 ja kaikki muutkin nukkumaan.

Atria_Mäntyniemen_tila_nautatila_2022_4.png

TORSTAI

Aamu alkaa Ryhmä Haulla. Lomittaja tänäänkin hoitamassa aamu- ja päivänavetat. Seela 9 päiväkotiin ja Juulia kauppaan tekemään loppuviikon ruokaostokset. Lauri lähtee ajamaan rehua noukinvaunulla. Karhotusmies on lähtenyt hommiin kuuden maissa. Kaupasta kotiin ja Juulian kokeilevassa keittiössä tarjolla tänään pakastepinaattikeitto-tomaatti-fetapasta. Lauri tänäänkin yhtä skeptinen, kuin aina ennenkin kaikelle uudelle ruualle. Kaikki niitot on saatu niitettyä aamupäivän aikana ja loput karhotuksetkin suoritettu iltapäivän kuluessa kokonaan. Seela kotiin päiväkodista kello 14. Kaikki rehut siilossa neljän tietämillä. Rehuntekoporukka tälläkin kertaa mahtavan tehokasta! Siilon peitto aloitettiin kuuden aikoihin. Seelan kanssa nukutustaistelu kahdeksasta yhdeksään, jonka jälkeen tiedossa vielä iltanavetta. Rehujen työntely, vasikoiden juotto ja muutaman vasikan lääkitys.

Atria_Mäntyniemen_tila_nautatila_2022_6.PNG

PERJANTAI

Tänäänkin aamun aloitti lastenohjelmat. Aamupala samalla naamariin ja Seela päiväkotiin. Työntekijä tänään eläintenhoitovuorossa. Juulialla tänään tietokonehommia ja Laurilla noukinvaunun puhdistusta ja pesua. Seela päiväkodista kotiin kello 14 ja pysähdyimme tarkistamaan auringonkukkapellon kasvutilannetta. Siitä suoriltaan iltapäiväkahveille mummolaan, jossa serkkujen kanssa hurjaa leikkimistä seuraavat kolme tuntia. Haettiin iltamätöksi Hankasalmelta grilliltä sairaanhyvät hampurilaiset. Loppuilta katseltiin lastenohjelmia ja Seelan mentyä nukkumaan me aikuiset käytettiin iltamme katsomalla kuinka isot miehet mäiski toisiaan vapaaottelussa. Illalla vielä perus iltanavetta.

Atria_Mäntyniemen_tila_nautatila_2022_2.png

LAUANTAI

Lauri lähti kuuden aikaan aamusta tekemään isoihin navetoihin appeet ja jakamaan valkuaisrehut. Seela ja Juulia nukku puoli kasiin ja siitä aamupalalle. Laurin kanssa lapsenvahtivuoron vaihto ja Juulia meni juottamoon tekemään aamun hommat. Kolmen vasikan juottoon ohjaus ja rehujen jaot. Lauri lähti suvun miesten kanssa taidenäyttelyyn ja Juulia ja Seela lähti hakemaan Tahvo-koiraa hoitoon viikonlopun ajaksi. Päivänavetta sisälsi tänään lähinnä rehujen työntelyn eläinten eteen. Sen jälkeen menimme Seelan kanssa käymään mummolassa, jossa pääsi taas leikkimään serkkujen kanssa. Isi saapui reissusta mummolaan joskus kello 19, jonka jälkeen vielä ruokailtiin siellä. Syönnin jälkeen tultiin kotiin ja Seela pääsi vielä iltauinnille serkkujen kanssa. Väsynyt tyttö nukkumaan ja UFC vapaaottelua tällekin illalle televisiosta. Normaalit iltanavettatouhut ja extrahommina päivältä muutama lääkitys ja juottokoneiden täyttö juomarehulla. Sisällä vielä muutaman vapaaottelumatsi ja unta palloon.

Atria_Mäntyniemen_tila_nautatila_2022_7.PNG

SUNNUNTAI

Kasilta omat ja hoidossa olevat koirakaverit ulos. Aamupalat naamaan ja navetalle. Rehujen työntelyt isoissa navetoissa ja juottamossa kahden vasikan juotolle ohjaus, rehujen lisäys ja/tai vaihto. Kirjasin teiniryhmien numet ylös, että saadaan lajiteltua kaksi ryhmää sopivampiin ikäryhmiin. Tehtiin appeet isoihin navetoihin päivällä ja samalla hoidettiin juottamossa hommat niin, ettei illalle jäänyt enää kuin juotolle ohjausta niille vasikoille, jotka ei ole osanneet käydä itse juomassa. Vielä puuttuvien korvamerkkien läpikäynti ja tilauksen tekeminen. Samalla hoitui hyvin seuraavan teuraserän paikallistaminen ja pois ilmoittaminen. Hoitokoira Tahvoa tultiin hakemaan ja Seela pääsi muutamaksi hetkeksi leikkimään vielä lemppari-ihmistensä kanssa. Navettapäivien jälkeen Seela on sen verran väsy, ettei illalla tarvitse unta kamalasti hakea. Meillä aikuisilla muutama jakso Blacklistiä Netflixistä. Sitten vielä iltanavetta, jossa mahtavasti kaikki vasikat on itse käyneet hoitamassa ruokailunsa.

 

Mäntyniemen tila, Toivakka
Yrittäjäperhe: Lauri Jaatinen (33 v), Juulia Pauninsalo (29 v) ja Seela (2 v). Päivittäisessä toiminnassa mukana myös koirat Fidel ja Raúl.

Tuotantosuunta: Naudanlihantuotanto, ternistä teuraaksi

Eläimiä tilalla: 500

Muuta erityistä: Sukupolvenvaihdos on tehty vuonna 2018 ja tilaan kuuluu 190 ha peltoa. Tilan arkea voi seurata Instagramissa @mantyniementila.

Lue tilan edellinen viikko tilalla -tarina täältä