Mäenpään tila 3/2023

04.10.2023 11:33

Mäenpään tilalla 24.7. - 30.7.2023

MAANANTAI 24.7.2023

SÄÄTILA + 18,5 astetta, poutaa

FIILIS 😊

Broilerien lastaus teuraaksi alkoi jo sunnuntai-illan puolella “vanhoista halleista”. Ensimmäinen lastattu rekkakuorma oli valmiina lähtöön aikataulun mukaisesti klo 0.45. Heinäkuussa on tavanomaisesti hellekelit, jolloin broilerhallien ilmastoinnin valvonnan suhteen vaaditaan erityistä tarkkaavaisuutta. Tänä vuonna luonto armahti ja saimme nauttia ajankohtaan nähden viileistä keleistä viimeisen kasvatusviikon ja lastauspäivien ajan.  Lastaus sujui jouhevasti ammattitaitoisen LaPe:n lastausporukan johdolla. Omasta väestä Antti hoiti kurottajalla suoritettavan laatikoiden siirron lastauskoneen päältä rekkaan ja Matias puolestaan oli toisena lastausmiehenä lastauskoneen päällä. Ennen broilerien lastausta kuljetusautoon, broilerit paastotetaan teurastusta varten.  Paastotus tapahtuu vakioidun aikataulun mukaisesti minuutilleen. Mervi ja Harri hoitavat tämän osuuden ennen lastauksen aloitusta.

Yötyö meni keskeytyksettä aikataulun mukaisesti ja työn tuloksena kuusi kuljetusautoa suuntasi kohti Nurmon teurastamoa. Ruokahuolto palvelee lastausmiehiä tarpeen mukaan Mervin toimesta.

Aamun sarastaessa hallit olivat broilereista tyhjät ja lastausväki pääsi nukkumaan.

Iltapäivällä tyhjättiin ruokakupit jäännösrehusta ja siivottiin kasvatushallien sosiaalitiloja. Kasvatustiedot lastattujen hallien linnuista täydennettiin viimeisen päivän osalta Atrian Tuottajan työpöydälle.

Ilta kului kaikilla omissa harrastuksissaan. Naapurissa sijaitseva Tapanin Nuorisoseuran talo eli Tapaninlinna oli ollut vuokrattuna viikonlopun. Mervi siivosi tiloja kuntoon ja käytti pöytäliinat  itsepalvelupesulassa Seinäjoella.

 

TIISTAI 25.7.2023

SÄÄTILA +18,3, poutaa

FIILIS 😊

Aamulla käytiin kasvattamokäynnillä halleissa joissa oli vielä lintuja. Aamulla aloitettiin myös maanantaina teurastusvuorossa olleiden broilerhallien tyhjennys broilerinlannasta. Kurottajan avulla broilerinlanta kuormataan hallista traktorin peräkärryille ja ajetaan kasalle maatilan läheisyydessä sijaitsevaan lantalaan. Kurottajalla tehtynä työ on tehokasta ja oikean ajotekniikan hallitseva pystyy puhdistamaan etukauhalla seinänvierustat siten, että lapiointityö jää viimeistelyn tasolle. Puhdistystyön päättää yläpölyjen puhallus lehtipuhaltimella ja lattian lakaisu kurottajaan asennettavalla lakaisimella.

Iltapäivän ollessa jo pitkällä lähdettiin hukkakauran keruuseen Taipaleen kylällä sijaitseville ja maatilan viereiselle Tapanimaan vehnäpelloille. Kun koko maatilan väki on suorittamassa tarkastustyötä, sujuu se tehokkaasti ja tarkasti. Hukkakauraa ei löydetty kun yhdestä paikasta muutama pää, tärkeää oli kuitenkin se, että ne löytyivät eivätkä pääse lisääntymään.

 

Kasvustot ovat hyvinkin vaihtelevia. Savimailla kasvava vehnä ei ole riemullista katseltavaa. Alkukesän kuivuus on tehnyt tehtävänsä, eikä savimailta ole odotettavissa juurikaan satoa. Hernemaat ovat oikein hyvässä kasvussa kuivuudesta huolimatta. Rypsi on tulossa juuri kukintavaiheeseen. Kaikkia kasvustoja yhdistää tänä vuonna kuivuudesta johtuva idännän epätasaisuus.

Illalla Mervi kävi kaupassa hakemassa seuraavaksi päiväksi ruokatarvikkeita lastausväelle.

 

KESKIVIIKKO 26.7.2023

SÄÄTILA +23, poutaa

FIILIS 😊

Yöllä Mervi ja Harri heräsivät vuorotellen kanalaan paastotustyötä varten. Vanhemmiten tämä osuus kasvatustyöstä on käynyt jostain syystä raskaammaksi! Jatkuvasti katkeileva uni ei tuo lepoa, alentaen seuraavan päivän työtehoa.

Lastaus aloitettiin aamulla perähalleista. Työnjako oli sama kuin maanantaina. Vaikka päivä oli lämpimämpi kuin maanantai lastaus saatiin ongelmitta tehdyksi ja linnut ajoissa teurastamolle.

Lastauksen jälkeen tyhjennettiin illalla ruokalinjojen kupit jäännösrehusta ja siivottiin sosiaalitilat sekä täydennettiin kasvatustiedot Atrian Tuottajan työpöytä-sovellukseen.

 

TORSTAI 27.7.2023

SÄÄTILA +22,5

FIILIS 😊

Aamusta alkaen tyhjennettiin keskiviikkona lastatuista halleista paskat ja ajettiin traktorin peräkärryillä lantalaan. Samoin pölyjen puhallus ja lakaisu suoritettiin kuten tiistainakin. Iltapäivällä tarkistettiin koko väen voimalla hukkakauratilannetta Torkkolan kylällä, Alhojen kylällä ja Taipaleen kylällä sijaitsevilta pelloilta. Onneksemme näilläkin pelloilla hukkakauratilanteen voidaan katsoa olevan hallinnassa.

Illalla kun päivän työt oli tehtynä, kävimme metsässä tutkimassa sieni- ja mustikkatilanteen. Saalista löytyi hyvin ja iltapalaksi teimme metsästäjänleikettä kanttarellikastikkeella sekä mustikkapiirakkaa.

 

PERJANTAI 28.7.2023

SÄÄTILA +18,2, kovaa vesisadetta, vuorokauden sademäärä 42,8 mm

FIILIS 😊

Perjantaiaamu valkeni sateisena. Märkyyttä riitti myös kanaloissa kun Tilapesu J.Luoma saapui suorittamaan hallien pesua. Tämä työvaihe vaatii kovaa kuntoa ja rutiinia. Jossain kohdin teimme pesun itse, todetaksemme että urakoitsijan suorittamana säästyy oma aika muuhun työhön ja työn tulos on ehkä parempi.

Hurja koko päivän kestänyt sade lamaannutti kaiken ulkotyön. Paperityölle, kuten laskujen maksulle ja suunnittelutyölle, avautui tähän kohtaan sopiva aikaikkuna.

 

LAUANTAI 29.7.2023

SÄÄTILA +16, vesisadetta, vuorokauden sademäärä 8,5 mm

FIILIS 😊

Lauantaiaamuna jatkui sade. Harrilla oli pajatöitä aamupäiväksi ja iltapäivällä hän vei pyreneittenkoira Urhon kauneushoitolaan trimmattavaksi sunnuntain näyttelyä varten.

Merville oli järjestetty lauantaiksi yllätysmatka, jonka kohteiksi ystävät olivat valinneet Kurikan Lakkitehtaan ja Koskenkorvan Trahteerin museokierroksineen. Reissulla käytiin katsastamassa myös Vittingin rautakaivosalue Ylistaron Asemanseudulla uusine luontopolkuineen. Vittingin kaivokset ovat peräisin 1600-luvulta. Alue on kuuluisa rodoniittiesiintymästään.  Louhokset ovat aikanaa tehty nuotiolouhintatekniikalla. Nuotiolouhinta tuli Suomeen 1500-luvulla Ruotsin kuningashuoneen kautta.

Illalla olikin mukava istahtaa pihasaunan lämpöön.

 

SUNNUNTAI 30.7.2023

SÄÄTILA +23,6, ukkosta, vuorokauden sademäärä 3,1 mm

FIILIS 😊

Sunnuntaiaamulla Harri ja Mervi lähtivät Urho-koiran kanssa näyttelymatkalle Poriin. Antti oli niittämässä kesantomaita ja peltoteiden pientareita koko päivän.

Ylistarossa ukkosti ja satoi hieman, Porissa sen sijaan paistoi aurinko ja lämpöä riitti!

 

Mäenpään tila, Ylistaro

Yrittäjät: Mervi ja Harri Mäenpää 
Tuotantosuunta: Broilerituotanto 
Perustettu: Sukupolvenvaihdos vuonna 1991 
Eläimiä: 100 000 broileria 
Muuta: Tilalla työskentelee päätoimisesti poika Antti ja opintojen ohella auttavat Matias ja Aleksi. 
Lue edellinen viikko tilalla -tarina

Lue edellinen viikko tilalla -tarina