Testissä: Kreemi PT

Tavoitteena maitomäärien nousu

06.11.2019 14:00

Heikkisen tilalla maidon pitoisuudet ovat tällä hetkellä erittäin hyvällä tasolla. Tämänhetkiseen maitomäärään tilan isäntä ei ole kuitenkaan tyytyväinen. Petterin kanssa päätavoitteeksi rehuyhteistyössä otettiinkin nostaa maitomäärää nykyistä paremmalle tasolle. Tilalla on viimevuosina suunnitelmallisesti uudistettu eläinainesta ja karsittu heikommin tuottavia yksilöitä pois karjasta. Tämän vuoksi ensikoiden osuus lypsävistä lehmistä on aika korkea. Yhtenä pidemmän aikavälin tavoitteista tilalla on parantaa ensikoiden tuotostasoa.

Kreemi puolitiiviste otettiin tilalle testiin, koska se sopii hyvin tilan kotoisten rehujen täydentäjäksi. Heikkisellä käytetystä kotoisesta viljasta noin puolet on kauraa. Koska Kreemi sisältää tärkkelystä, se tukee hyvin riittävää tärkkelyksen saantia myös vähemmän tärkkelystä sisältäviä seosviljoja käytettäessä. Kreemin sisältämä pHix-up puolestaan puskuroi pötsin pH-tason laskua pitäen sen optimaalisena lehmien terveyden ja kuidunsulatuksen kannalta myös runsaasti viljaa sisältävissä ruokinnoissa.

Säilörehut korjataan tilalla paaliin. Viime kesän analysoidut säilörehut ovat varsin hyvin onnistuneita: rehujen sulavuudet ovat tavoitealueella, valkuaista on mukavasti ja kuituakin riittävästi. Rehujen käymislaatu on paria yksittäistä näytettä lukuun ottamatta todella hyvä. Myös rehujen kivennäisaineet ovat pääosin hyvällä tasolla. Säilörehujen laadun puolesta lähtökohdat ruokinnansuunnittelulle ja hyviin tuotoksiin ovat hyvät. Lypsyrobotilta houkutusrehuna annetaan puolitiivistettä ja ruokintakioskeilta viljaa sekä puolitiivistettä. Viljana on kotoinen ohra ja kaura noin 50% suhteella. Lisäksi annetaan Lypsyapekivennäistä.

Ruokinnassa on hiljattain siirrytty menetelmään, jossa säilörehut sekoitetaan apevaunulla ennen jakamista. Näin ruokinnan vaihteluita saadaan tasattua ja eri satojen säilörehuista saadaan lehmien ravintoainetarpeiden kannalta sopivampi seos. Apevaunulla saadaan hienonnettua paalirehu sopivan mittaiseksi silpuksi, mikä parantaa rehun syöntiä ja pötsin toimintaa sekä vähentää rehun lajittelua. Tulevaisuudelle on harkinnassa siirtyminen aperuokintaan, jota täydennetään lypsyrobotilta annettavalla rehulla.

Heikkisen tila

  • Isäntänä Petteri Heikkinen
  • tila sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla
  • noin 50 lypsävää
  • ruokintamenetelmänä erillisruokinta
  • tilalla on lypsyrobotti
Leiviskä Jaakko

Asiakkuuspäällikkö

Leiviskä Jaakko

050 467 5815

Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu