Erinomaisten maitorotuisten sonnien kasvattaja

Salomäen Tila Oy

Tietoa tilasta:

  • Toimitusjohtaja: Eero Saari
  • Muut tilalla työtä tekevät: vanhemmat Tiina ja Ossi Saari
  • Tilan tuotantosuunta: Yhdistetty kasvinviljely ja kotieläintalous (sekatila)
  • Tila toiminut vuodesta 1935, nautatilayhtiö perustettu vuonna 2013 ja sen tuotanto aloitettu vuonna 2017

"Eero on innokas nuori tuottaja, joka osallistuu aktiivisesti alan tapahtumiin. Etenkin nurmen tuotantoon on tilalla panostettu ja hyvä säilörehu on perusta erinomaisille tuotantotuloksille." 

Salomäen Tilalla tehdään jatkuvasti kehitystyötä tilan taloudellisen kannattavuuden sekä eläinten hyvinvoinnin eteen. Nautatilan omistaja Eero Saari saa palkintoraadilta erityiskiitosta nurmen tuotantoon viime vuosina tehdyistä panostuksista, joita ovat muun muassa siemenseoksen monipuolistaminen sekä lannoitusolosuhteiden ja sadetuksen optimoiminen. ”Olemme kiinnittäneet erityistä huomiota nurmen niittoon sekä lannoitukseen. Kesän hellejaksoina emme niitä ollenkaan ja levitämme lannoitteet pelloille yöaikaan viileämpien ja kosteampien olosuhteiden takia. Emme niitä nurmea ihan matalaksi, jolloin saamme uuden nurmisadon aina aluille nopeammin. Keväällä kylvämme myös lopetettaviin nurmiin täydennystä, jotta saamme kaikista nurmihehtaareista maksimaalisen tuoton”, Eero Saari kertoo.

Vaikka intoa ja tarmoa tilalta löytyy, kaikkea Saaret eivät kuitenkaan tee itse. Erityismaininnan isännältä saavat sekä säilörehu-urakoitsija että vasikoiden välikasvattaja. ”Olemme löytäneet erinomaisen urakoitsijan, jonka avulla saamme rehun optimaaliseen aikaan varastoitua siiloihin. Saamme myös välikasvattajalta hyvin hoidettuja vasikoita. Kun pohjatyö on kunnolla tehty, on helppo kasvattaa hyviä sonneja”, Saari toteaa.

Naudanlihan tuotantolinja on perustettu Salomäen Tilalle vasta muutama vuosi sitten. Näin pian aloituksen jälkeen voitettu palkinto olikin heille todellinen yllätys.

”Mutta positiivinen yllätys totta kai. Palkinto on hieno osoitus siitä, että olemme tehneet asioita oikein. Uskon, että omalla aktiivisuudella on suuri merkitys koko tilan toimintaan ja kehitykseen. Jatkossa tulemme keskittymään muun muassa rehun saatavuuden automatisointiin.”