Erinomaisten maitorotuisten sonnien kasvattaja

Eklundin tila

Tietoa tilasta:

  • Tilan isäntä: Johan Eklund
  • Johanin vaimo auttaa välillä tilan töissä, kesällä ja sesonkiaikaan apuna on ulkopuolinen työntekijä
  • Tilan tuotantosuunta: Nautojen välikasvatus ja loppukasvatus
  • Tilan on perustettu 1940-luvun lopulla; sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2009 ja tila siirtyi kokonaan Johanille vuonna 2017
  • Eklundin tilalla ei ole vain uudisrakennuksia, vaan vanhoja rakennuksia on ”kierrätetty”, eli otettu uudelleen käyttöön muuttamalla ne toimintaan sopiviksi.

"Eklundin tila on hyvä esimerkki siitä, että erinomaisiin tuotantotuloksiin voi päästä myös vanhemmissa tuotantorakennuksissa. Työtä pelkäämätön asenne ja tinkimätön suhtautuminen jokaiseen eri työvaiheeseen näkyy tuloksissa."

Eklundin tilalla tärkeintä on, että tuotannossa asiat ovat kunnossa. Kaikki alkaa pellolta laadukkaan säilörehun tuotannosta, analyyseistä ja rehustussuunnitelmien noudattamisesta. Isäntä itse viettää paljon aikaa navetassa, sillä rakennuksia ja järjestelmiä on useita. Eläinten parissa vietetty aika antaa myös hyvän käsityksen niiden voinnista. ”Hyvässä tuotannossa ei säästetä eläinten hyvinvoinnista. Siihen kohdistuu myös paljon vaatimuksia. Siksi työtä pitää tehdä niin, että eläimet voi laittaa hyvää omalla tunnolla eteenpäin. Kun vaikka myyn vasikan eteenpäin, sen pitää olla hyvä vasikka, sillä jonkun toisen leipä on kiinni siitä”, sanoo Johan Eklund.

Tilan ja oman itsensä jatkuva kehittäminen on Eklundille tärkeää. ”Nostan Atrialle hattua koulutuksista, joita meille tuottajille järjestetään. NurmiNauta-kehittämishanke oli todella hyvä. Tapaamisista ja opintokäynneistä sai aina hyödyllistä uutta tietoa tilan toiminnan parantamiseen.”

Eklund on ylpeä ja iloinen siinä, että vaikka tilan kaikki tuotantotilat eivät ole huippumoderneja, kovalla työllä on menestytty ja saatu hyviä tuotantotuloksia. Tulevaisuudessa siintää myös suunnitelmia, joilla eläinten päivittäistä hoitoa voidaan helpottaa ja eläinten hyvinvointia parantaa entisestään.

”Vallitseva vasikkapula huolettaa ja rajoittaa investointeja, mutta uskon, että hyvällä tuotannolla mahdollisuuteni tehdä tätä työtä tulevaisuudessakin ovat paremmat.”