Ohjeet syntymätiloille

Siitossonnikasvattamo on tärkeä osa toimintaamme. Sen keväisestä sonnihuutokaupasta emotila voi ostaa turvallisesti uuden siitossonnin karjaansa. Siitossonnikasvattamotoiminnan lisäksi välitämme siitoseläimiä - sekä sonneja, hiehoja että lehmiä - suoraan tilalta toiselle. 

Vaatimukset siitossonnikasvattamoon lähetettäville sonnivasikoille, syntymätilan terveysvaatimukset ja sonnien hinnan jakautuminen on selvitetty siitossonnikasvatustoiminnan ehdoissa. Lue tarkemmat ohjeet Tuottajan työpöydältä Tuotanto-osiosta Emolehmätilan siitoseläinkauppa-sivulta kirjautumisen jälkeen. Siitossonnikasvatustoiminnan ehdot päivitetään elokuussa.

Seuraavan talvikauden kasvukokeisiin ilmoittaudutaan aina elokuussa ja sonnit siirtyvät siitossonnikasvattamoon viikolla 42. Tarkemmat ilmoittautumis- ja toimintaohjeet saat, kun otat yhteyttä. Sonnivasikoiden ilmoittaminen kasvukokeeseen ilmoittautumisaika päättyy 30.8.2024.

Huom! Mycoplasma bovis-vastustusohjelman A-tason vaatimuksiin on varauduttava hyvissä ajoin https://www.ett.fi/nauta/taudit/mycoplasma-bovis/, samoin genotyypitykseen ja perinnöllisten sairauksien testaamiseen.

UUSI TARKENNUS SYKSYLLÄ 2024: Kaikista syntymäkarjoista tarvitaan Mycoplasma bovis-vasta-ainemääritys, joka ei korvaa M.Bovis vastustusohjelman A-tason vaatimuksia, vaan on niiden tarkentava lisä. Tätä varten tarvitaan 10 kpl kerran poikineista lehmistä otettuja veri- tai maitonäytteitä, jotka toimitettava Kuopion Ruokaviraston laboratorioon syyskuun loppuun mennessä. Pyydä tarkemmat lisäohjeet ajoissa.

UUSI AIKARAJAUS 2024: Karjaan ei saa ottaa vastaan uusia tai muualla käyneitä eläimiä 1.8.2024 ja siitossonnikasvattamoon lähdön välisenä aikana.

ERITYISHUOMIO: Pälvisilsa on leviämisvaiheessa Suomessa, joten sen leviämisen estämiseksi tarvitaan erityistä varovaisuutta.

Sonnien on oltava joko syntymänupoja tai nupoutettuja ja niiden syntymäaika oltava välillä 1.2.-1.5.2024, mieluiten syntyneet ennen huhtikuun puoltaväliä.

Kasvukokeeseen tulevilta sonneilta on oltava genotyypitystulokset geenitestituloksineen valmiita mieluiten ennen kesäkuuta 2024, viimeistään ennen 13.9.2024:

  • polveutuminen varmistuu, erityisesti keinosiemennyssonnien pojilta, mutta myös muutoin. Vahva suositus on, että molemmat vanhemmat on genotyypitettyjä, jotta polveutumisen varmistuminen on 100%:sta. Tarkista, onko isänä oleva keinosiemennyssonnin genotyypitys valmis ja polveutumisen selvitys mahdollinen. Siemenen käyttäjän vastuulla on varmistaa, että ks-sonnista on lähetetty siemenolki genotyypitykseen. Tämä tulisi tehdä siemennysvuonna, sillä vasikoiden syntymävuonna tulos voi tulla liian myöhään. Faban tuomat sonnit genotyypitetään automaattisesti.

    Ks-sonnien genotyypitystilannetta päivitetään tänne.
  • genotyypityssirulla olevien perinnöllisten sairauksien testitulokset selviävät ajoissa ja kasvukoepaikoille voidaan valita sonneja, jotka ovat niistä vapaita
  • jos ensimmäinen näyte vaatii uusintanäytteen, se ehditään ottamaan vielä syntymätilalla
  • kustannukset genotyypityksestä jäävät syntymätilalle
  • Jos et ole käyttänyt sonnikokelaille A-Rehun Geno- tai Faban DNA-korvamerkkejä, on sonneista otettava genotyypitystä varten karvanäyte hännästä, sillä kudosnäyte-korvamerkkejä ei voi tilata korvausmerkkeinä.

    Tilaa ensimmäiseksi genotyypitykset Minun maatilastani täällä olevien ohjeiden avulla.
  • Löydät karvanäytteen ottoon ja genotyypitysnäytteen lähetykseen ohjeet täältä.

13.9.2024 mennessä vaatimuksena tulokset perinnöllisistä sairauksista seuraavasti:

Kaikista roduista vaaditaan tulos RP1-sairaudesta eli blindistä, joka aiheuttaa sokeutta tai heikentynyttä näköä

Angus: alkiokuolemia ja epämuodostumia aiheuttava DD (Developmental Duplication),

Charolais: hermostollisia oireita aiheuttava ataksia (PA)

Hereford: vasikkamenetyksiä aiheuttavat MD (Mandibulofacial Dysostosis) ja MSUD (Maple Syrup Urine Disease) sekä karvattomuutta aiheuttava hypotrikoosi HY

Limousin: valoyliherkkyyttä aiheuttava protoporfyria (PR)

Simmental: vasikkamenetyksiä aiheuttava BH2 ja veren hyytymistä heikentävä trombopatia TP

Em. sairaudet selviävät genotyypityksessä yhdestä näytteestä. Jos sonni on sellaista sukua, jossa tiedetään esiintyvän muuta perinnöllistä sairautta, johon on olemassa Fabalabin erillinen testi, vaaditaan testitulos ennen sonnien valintaa. Siihen tarvitaan erillinen näyte. Tällaisia ovat esim. limousinin kitalakihalkio CP, herefordin Delayed Blindness DB ja anguksen AM ja NH-sairaudet. Näiden testaamiseen on varattava aikaa 1 - 2 kk.

Periytyminen menee niin, että jos vanhemmat on testattu vapaiksi ja tulokset tallennettu tietokantaan, ei jälkeläistä tarvitse enää erillisnäyttein tutkia, mutta genotyypitys on kuitenkin pakollinen kaikille. Tärkeää on, että kaikki tulokset tallennetaan jalostuksen tietokantaan. Syntymätila vastaa tutkimus- ja tallennuskuluista.

Mikäli et ole Atria Nauta sopimustuottaja ja olet kuitenkin kiinnostunut siitossonnikasvattamotoiminnastamme, ota yhteyttä kehityspäällikkö Susanna Vehkaojaan.

Vehkaoja Susanna

Utvecklingschef

Vehkaoja Susanna

040 750 5167

Luomu- ja emolehmätilat, siitoseläinvälitys (liharotuiset)