En vecka på Pig Hill 2/2021

15.06.2021 15:18

MÅNDAG

Hej och välkomna tillbaka till Pig Hill! Här har arbetet börjat löpa på i rätt riktning och rutinerna kring de återkommande momenten börjat löpa på smidigt. Idag har vi haft avvänjning, det är intressant att se hur den senaste gruppen smågrisar har växt i grisning när man för dem över vågen. Tillväxtavdelningarna har blivit rengjorda och desinficerade förra veckan och det är bara att flytta in för de nyavanda grisarna. Tillväxtgrisarna behöver varmt och torrt och rikligt med strö för att de ska trivas.

Hemma på gården har vårbruket kommit igång, men de senaste veckornas regn ändrade från att vårbruket var tidigt och gynnsamt till sent och eländigt. I nuläget i dessa trakter är inte ens hälften av arealen sådd. Pig Hill köper all sin spanmål så vi hoppas att de vi köper av lyckas och får fina skördar.

 

PigHill1.jpg

 

TISDAG

Nu blir det fint väder igen! Snart kommer vårbruket igång för det kändes redan på morgonen när man kom ut att det är varmare vindar på kommande. På hemmagården i Pensala odlar vi spannmål och potatis. Sådden och potatissättningen har kommit igång.

På Pig Hill är det tisdagens rutiner som gäller, grisningsavdelningen ska tvättas, smågrisar till försäljnng ska märkas och halm ska strös, för att alla svinen ska trivas och har en bra och trivsam miljö.


ONSDAG

Idag är det dags för förmedlingsbilen. Bilen kommer till 06.30 så det är att komma dit tidigt på morgonen så att chauffören inte behöver vänta på oss. Smågrisarna förmedlas till en av delägarna i Monå. Därefter sätts blötläggningen igång och morgonrutinerna fortsätter. Senare på dagen kunde avdelningen tvättas.

 

PigHill2.jpg

 

TORSDAG

Idag hade vi besök av en rådgivare som hjälper oss att komma igång med produktionen. Det är viktigt att ha en nära kontakt med experter så att erfarenheter och problem kan delas och på så sätt kan man förbättra och utveckla produktionen. Att hålla sig med den senaste information är viktigt.

Hemma på gården i Pensala var det potatisen som skulle sättas i jorden. Vi har en entreprenör som står för potatissättning och upptagning av potatisen. Samarbetet har fungerat mycket bra.

 

FREDAG

Idag är dräktighetstestning på schemat för att granska vilka suggor som blivit dräktiga. Från det kan vi senare beräkna hur stora grupper vi fått ihop. I uppstarten är det alltid en utmaning att få ihop rätt storlek på grupperna men i nuläget är vi nöjda med våra gruppstorlekar.

 

I Pensala fortsätter spannmålssådden när potatisen är klar. Vetet hann vi så före regnet så nu är det bara kornet, som är den huvudsakliga ingredienserna i svinfodret.  

Tack för att ni visat intresse att läsa, och vi från Pig Hill vill önska er alla en riktigt skön och varm sommar.

 

PigHill3.jpg

Pig Hill Ab, Nykarleby
Företagare: Sebastian Pott, Tobias Wik, Arttu Flén, Robert Flén, Erik Nybäck ja Peter Nybäck
Produktionsinriktning: Svinproducent
Grundat: 2019 (produktionen inleddes i oktober 2020)
Antal djur: 550 suggor

 

Läs den föregående artikeln om en vecka på Pig Hill här