En vecka på Pig Hill 3/2021

20.10.2021 14:31

pighill-3-2021

MÅNDAG

Denna måndag är vädret är blåsigt men varmt. Perfekt väder för att dra igång spannmålscirkusen igen efter en veckas regn. Odlingsåret har varit både utmanande och prövande på bondens nerver. Då skördenivåerna har blivit betydligt lägre än normalt får man vara nöjd med att det räckte till utsäde och en del av fodret som behövs till djuren. Vi får lov att bara blicka framåt mot odlingssäsongen 2022 och planerna för olika grödor och var de ska sås har inletts.

TISDAG

Vädret fortsätter att vara soligt med varma vindar även idag tisdag. Suggrupperna är nu fulla på Pig Hill och nu har rutinerna vid ett fullt stall satts igång. Det som tidigare var rutin har nu fallit bort ur schemat för det är inte längre tillräckligt effektiva, utan de har blivit ersatta med nya rutiner som är effektivare. Som ägare av ett nytt stall i accelerationsfasen får man verkligen anstränga sig så att man hinner med i svängarna och att man hålls på den nivån som satts upp med Atrias rådgivare. Utveckling är a och o i ett nytt stall. När det hela med fri grisning är så nytt, är det lite att man får testa sig fram för att hitta lösningar, men det kvarstår även stora utmaningar.

ONSDAG

Idag var första morgonen med frost, och kyla gör sig påmind men det känns ändå lite tidigt för vinter redan nu i september. Idag på Pig Hill kommer förmedlingsbilen, väckning redan 05.00 för att hinna med utlastningen. Försäljningsvikten har hållits ganska stadig men med några små variationer. Vi går alltid och funderar kring att om alla värden och näringar är på rätt nivå, eftersom man alltid skulle vilja att de växte lite bättre. Men bara man håller koll på råvarorna man blandar i och tekniken är rätt kalibrerad så är det bara att vänta och låta de växa. Idag åkte förmedlingssvinen iväg till en av delägarnas stall. På grisningssidan tog vi in de suggor som ska grisa nästa vecka, det är bra att ha rum så att de hinner bekanta sig med den nya avdelningen några dagar före de ska grisa.

TORSDAG

Idag var fotograferna ut från Atria, de frågade om vi har städat mycket före de kom så vi sa ”nä det brukar se ut såhär” och vi skrattade lite. Det var intressant att visa produktionen åt personer som inte tidigare varit i svinhus. Fotona togs ur alla hörn och vinklar, mera ljus eller mindre ljus, mera gris mindre gris, mera folk, mindre folk... Det märktes tydligt att fotograferna hade gjort detta tidigare.

FREDAG

Vintern verkar ändå ha bestämt sig att vänta lite och idag är det i stället regn utanför kontorsfönstret. Samtidigt blickar jag tillbaka på det senaste året med en nyuppstartad besättning inom svinnäringen. För ett år sedan sprang jag genom husen och sökte efter rätt del till rätt avdelning till att idag ha igång produktionen och vardagen är en helt annan. Det dyker varje dag upp nya saker och trots jag tidigare jobbat med både suggor och slaktsvin så lär man sig varje dag. För att summera allt som hänt sedan vi började bygga under vårvintern 2020, kan man bara konstatera att snart blir man inte mera förvånad över vad som händer. Byggprojektet som varit och produktionen som är igång så kan man säga att man blir härdad av. Med detta sagt önskar vi alla läsare från Pig Hills sida en trevlig höst.

 

Pig Hill Ab, Nykarleby
Företagare: Sebastian Pott, Tobias Wik, Arttu Flén, Robert Flén, Erik Nybäck ja Peter Nybäck
Produktionsinriktning: Svinproducent
Grundat: 2019 (produktionen inleddes i oktober 2020)
Antal djur: 550 suggor

Läs den föregående artikeln om en vecka på Pig Hill här