Saunamäen tila 1/2021

01.03.2021 12:06

Kanalassa ajetaan munakonetta

Emokanojen muninnan alkaessa tilalla riittää vipinää: punnitaan kukkoja, kerätään tarkasti munia sekä pidetään omavalvonnasta ja muista päivittäisistä rutiineista tarkasti kiinni. Kun kanoilla on kaikki hyvin, remontti- ja lumihommatkin sujuvat.

Saunamäen tilalla 25.1.-31.1.

MAANANTAI
Sää: lumisadetta ja pilviä

Aamupalalla suunnitellaan päivän kulkua, tarkistetaan sääennusteet ja muut päivän polttavat asiat. Meillä on meneillään pieni pesu- ja saunatilojen päivitys sekä yläkertaan pieniä muutoksia.

Sirpa lähtee kanalaan ja esikoisemme Tapani menee kaveriksi, koska tälle päivälle ei ollut merkitty tunteja opiskeluissa. Kanaloissa on uudet, joulukuun alussa tulleet emokanat, jotka aloittelevat munintaansa. Tällä viikolla muninnan pitäisi alkaa nousemaan ja munamäärä lisääntyy joka päivä reilusti. Suojakeli oli sulattanut pihat liukkaiksi, joten hätäisesti hiekoitin kulkuväyliä, vaikka uutta lunta oli tiedossa.

Tälle erälle on otettu käyttöön uusi Atrian Tuottajan työpöytä -sovellus (Siippari), jonne päivitetään kaikki tuotantotiedot joka päivältä. Tähän saakka tiedot on kerätty Excel-tiedostoon, mutta nyt ne saadaan kaikki yhteisen tietokannan alle.

Päivikki, Vincent, Janne ja Juha-Petri Atrialta saapuivat ottamaan seurantaverinäytteet kanoista. Tilamme on vientihyväksytty ja verinäytteet otetaan 3 kuukauden välein jokaisesta osastosta eli yhteensä 120 näytettä. Samalla keskustellaan alan asioista: Etelä-Suomessa on todettu lintuinfluenssavirus luonnosta löytyneistä fasaaneista. Tämä aiheuttaa huolta, sillä päästessään tuotantotiloille virus olisi koko alalle ja meille tuottajille kohtuuton isku.

Saunamäen-tila-2021_1

Iltapäivällä Sirpa ja Tapani tekivät kanalatyöt loppuun. Minä täyttelin vielä siipparin ja siirryin kotitoimistoon paperihommiin. Hommassa vierähtikin iltaan. Sirpa lähti Maa- ja kotitalousnaisten johtokunnan kokoukseen. Keli oli yltynyt lumipyryksi ja minä lähdin kuskaamaan tytärtämme Siljaa sellotunnille.

Myöhemmin illalla aloittelin pihojen auraamista ja kävin kanalassa iltatarkistuksella. Samalla reissulla asetin kanoille seuraavaan aamuun aikataulunmukaisen päivänpidennyksen. Kasvatusajan jälkeen, kun kanat ovat riittävän ikäisiä (n. 22 vko), painoisia ja kehittyneitä, aletaan valoisaa aikaa pidentää viikon välein. Näin lauma stimuloidaan munintaan.

TIISTAI
Sää: pilvinen

Normi aamutoimet. Raksamiehille kannettiin tarvikkeita työmaalle. Sirpa meni edeltä kanalaan ajamaan ”munakonetta”.

Kananmunat tulevat kanaloiden munintapesistä hihnaa ja munakuljetinta pitkin keräyshuoneeseen, jossa ne pakkauskoneen avustamana painojaotellaan haudontamuniin ja pieniin sekä käsin muihin hylättyihin. Alussa pienien munien osuus on suuri. Vähitellen muninnan edistyessä haudontamunien osuus kasvaa ja pienet munat jäävät pois.

Aurasin lumet ennen kanalaan menoa ja kävin tarkastuskäynnillä pannuhuoneessa. Ruokinnan ja aamutoimien jälkeen kunnan eläinlääkäri tuli vielä aamupäivällä ottamaan viralliset salmonellanäytteet. Viralliset näytteet otetaan kaksi kertaa vuodessa, omavalvontanäytteet otetaan kaikista osastoista joka viikko.

Saunamäen-tila-2021_2

Lounaan jälkeen lähdin rautakauppaan ja hakemaan kaappeja työmaalle. Sirpa jäi tekemään kanalan loppuun. Piirin Janne haki ensimmäiset haudontavaunut hautomolle. Munat kuljetetaan hautomolle 2–3 kertaa viikossa. Iltapäivällä laitettiin vielä uutta kuivikekutteria yhteen osastoon. Tässä ei oman rehutehtaan merkitystä voi väheksyä, sillä oikeanlainen rehustus on myös kanalan olosuhdehallintaa ja hyvinvointitekijä. Myös lämpöä kuluu; kotimainen energia, meillä puuhake, on välttämätön.

Illalla siivosimme remonttityömaalla, Sirpa ja Tarmo jaksoivat vielä lenkille. Minä suuntasin kanalaan iltakäynnille ja kirjasin päivätiedot.

KESKIVIIKKO
Sää: lumisadetta ja pilviä

Aamulla oli pienellä työmaalla jo ahdasta, kun myös putki- ja sähkömies saapuivat paikalle.

Osastot ruokitaan vaiheittain ja ruokinnan aikana ne kierretään 1–2 kertaa. Samalla kerätään lattialle munitut munat. Kanat munivat alussa enemmän lattialle ja munat on kerättävä tarkoin pois. Ruokinnan jälkeen tehdään vielä vähintään yksi kierros.

Saunamäen-tila-2021_3

Iltapäivällä kävin hakemassa vielä viimeiset kalusteet ja rautakaupassa. Sirpa lähti kissan kanssa eläinlääkäriin pieneen operaatioon. Saimme myös koronaan liittyviä uutisia: toisen kylän koululla oli altistuminen ja varotoimena myös kuopuksemme Tarmon säbä- ja pesisharkat peruttiin. Meillä toivotaan kovasti normaaliin palaamista.

Illalla Sirpa maksoi laskuja ja tulosti vuosiyhteenvetoja, jotka vielä illan kauppareissulla kävi pudottamassa tilitoimiston postilootaan. Minä menin kanalan jälkeen pajalle, missä Tapani vaihtoi meidän yhteen Valtraan uutta istuinta.

TORSTAI
Sää: aurinkoa ja lumisadetta

Aamulla Sirpa lähti kanalaan ja minä aurasin pihat yöllisen lumisateen jäljiltä. Lounaan jälkeen punnitsimme vanhemman lauman kukkoja. Kukkojen punnitus on tärkeä työvaihe, varsinkin kasvatusvaiheen ja alkumuninnan aikaan. Kukkojen oikea painonkehitys ja kunto vaikuttaa koko munintakauden aikaiseen hedelmöittämiseen ja sen kestävyyteen. Myös kanat punnitaan käsin muninnan alkuvaiheeseen saakka. Punnitus tehdään kerran viikossa, otannassa punnitaan n. 20 % kukkoja.

Saunamäen-tila-2021_4

Punnituksen jälkeen tehtiin iltapäivän kanalatyöt loppuun ja veimme kutterit yhteen osastoon, avuksi saimme vielä kuopuspoika Tarmon. Tarmo täytti kurottajalla vielä hakesiilon kanalasta lähtiessään. Illalla oli pientä siivousta sekä uuden valaistuksen suunnittelua remonttityömaalla.

PERJANTAI
Sää: pilvinen

Aamupäivällä tavanomaiset kanalatyöt. Iltapäivällä punnitsimme nuoremman lauman kukot. Punnituksen jälkeen Silja Ja Sirpa lähtivät uusien tapettien etsintään. Tapani meni lantalaan tekemään kurottajalla lannansiirtoa. Minä siirtelin kuivaajalla kauroja alleajosiiloon kana-loihin siirtoa varten. Meillä käytetään kanojen ruokinnassa omaa kauraa seoksena A-Rehun haudontarehun rinnalla. Oma rehutehdas mahdollistaa meille oman räätälöidyn rehuseoksen: näin voimme hyödyntää omalla tilalla tuotettua kauraa ja saada arvokasta kokemusta eri ruokintamalleista. Tapani siirsi kaurat kanalan siiloihin ja minä menin jatkamaan kanalan työt loppuun. Illalla nuoriso ilmoitti, että he tekevät huomenna kanalatyöt ja sehän meille vanhemmille sopii.

LAUANTAI
Sää: lumisadetta ja pilviä

Tämä aamu oli minulla ja Sirpalla hieman erilainen, kun sai nauttia aamupalasta kiireettömästi ja käydä läpi viikon lehtiä. Tapani oli jo aikaisin kanalassa ja teki koko aamupäivän yksin. Vapaan aamupäivän hyödynsimme käymällä rautakauppareissulla. Silja oli valmistanut lounaan valmiiksi ja saimme istua valmiiseen pöytään.

Saunamäen-tila-2021_5

Iltapäivällä valmistauduttiin haketukseen ja hakeurakoitsija Juha tulikin sovitusti. Haketimme ja siirsimme 300 m3 haketta varastoon tulevia pakkasia varten. Silja ja Tapani hoitivat kanalatyöt iltapäivällä. Tarmo ja Sirpa aloittivat vanhojen tapettien poistamisen. Aurailtiin vielä illansuussa pihoja, vaikka lumisade ei vielä ollut aivan loppunut.

Lauantai-iltaan kuuluu meillä sauna, mutta remontista johtuen on tyytyminen kanalan suihkuun. Ilta kuluu telkkua ja kissanpentujen telmimistä seuraten.

SUNNUNTAI
Sää: lumisadetta

Sunnuntai on viikon rauhallisin päivä. Silloin ei kanalassakaan tehdä lisätöitä. Sirpan kanssa tehdään kanalahommat yhdessä. Päiväkahvit nautitaan rauhassa kotona ja sitten iltapäivähommat kanalassa. Illalla naisväki irrottelee tapetteja ja minä koitan antaa nuorim-maiselle jääkiekossa vastusta pleikkarilla.

Viikko on sujunut mukavasti ilman suurempia vastuksia. Kanojen tuotanto on noussut tavoitteiden mukaisesti ja ne voivat hyvin. Hyvillä mielin ensi viikkoon. 

 

Saunamäen tila, Ilmajoki
Yrittäjät: Sirpa ja Anssi Saunamäki

Tuotantosuunta: Broileremot, munittamo
Perustettu: v. 1928
Eläimiä tilalla: 30 000
Muuta erityistä: Rehukauran viljely omille linnuille, muiden rehuviljojen ja -herneen viljely