Poolan tila 4/2022

09.12.2022 13:33

Poolan tilalla 31.10.–6.11.2022

MAANANTAI
Sää: pakkasta pari astetta, päivällä vesisadekuuroja

Lokakuun viimeisen päivän säässä on pikkupakkasta sadekuuroilla höystettynä. Lampolassa on uuhien astutusaika, eli tilan isäpässit ovat päässeet vuoden tärkeimpään työhönsä. Uusia karitsoja odotetaan syntyväksi taas maaliskuussa.

Eilen saimme myös peltojen loput syysmuokkaukset valmiiksi. Valtaosa pelloista kynnetään syksyllä, osa lautasmuokataan ja osa jää sänkipeitteiseksi. Tänään sitten sain aloittaa traktoreiden ja työkoneiden pesun, siinä kuluukin päivä jos toinenkin. Arttu teki toisen viljankuivaajan siivoiluja loppuun.

A-Rehu_Poolan_tila_viljatila_2022_maanantai.jpg

TIISTAI
Sää: plussakeli ja sadekuuroja

Tänään jatkoin koneiden pesua. Marraskuu on sopivaa aikaa tehdä peltojen kunnostustöitä ja sääkin niitä vielä suosii. Arttu ja isä tekivät kaivinkoneelle pientä huoltoa ja lähtivät viemään konetta naapurikylään. Ehtivät aloittaa ojankaivuuta ja pari uutta siltarumpuakin tuli vaihdettua. Illalla minulla oli vielä ohjemassa Laihian Maaseutunaiset ry:n vuosikokous.

A-Rehu_Poolan_tila_viljatila_2022_tiiistai.jpg

KESKIVIIKKO
Sää: harmaa, pilvinen sää

Aamulla lampolassa oli rehupaalin laittoa ja pihattojen kuivitusta. Kaivinkonetyöt jatkuivat pellolla ojan kaivamisella sekä naapurin isännälle tehtävällä tulevan taimikon mätästyksellä ja muutaman siltarummun asennuksella. 

A-Rehu_Poolan_tila_viljatila_2022_keskiviikko.jpg

TORSTAI
Sää: pilvinen sää jatkuu

Toisen viljankuivaamon siivoaminen oli tämän päivän agendana. Rakennukset ja työolosuhteet pysyvät kunnossa, kun paikkojen siisteyteen ja toimivuuteen viitsii panostaa. Haittaeläimetkään eivät pääse valloilleen.

A-Rehu_Poolan_tila_viljatila_2022_torstai.jpg

PERJANTAI
Sää: pilvipoutaa

Tänään Maanmittauslaitoksen insinööri kävi laittamassa rajapyykkejä kiinteistökauppoja varten.

Lisäksi kasvinsuojeluainevarastoon täytyi tehdä inventaario, ja laittaa pakkaselle herkät purkit ja purnukat lämpimään odottamaan ensi vuoden ruiskutuksia.

LAUANTAI
Sää: tuulinen sää

Pajahalli on ollut kesän ja syksyn jäljiltä sen näköinen, että siellä on töitä tehtykin. Eli tänään oli sopiva päivä pajan siivoukselle. Illalla veimme Pyhäinpäivän kynttilät läheisten haudoille.

SUNNUNTAI
Sää: aurinkoinen syyssää

Marraskuinen sunnuntai oli hyvä hetki hengähtää ja viettää vapaapäivää. Syksyisessä säässä oli mukavaa ulkoilla sekä kyläillä ystävien luona. Toivottavasti sää suosii myös loppuvuotta.

A-Rehu_Poolan_tila_viljatila_2022_sunnuntai.jpg

 

MTY Poola, Laihia
Yrittäjät: sisarukset Arttu Poola ja Anne-Mari Poola

Tuotantosuunta: Viljatila. Tilalla viljellään pääasiassa ohraa, kauraa ja vehnää A-rehulle. Lisäksi on säilörehunurmea ja laitumia omille eläimille. Myös metsätalous ja koneurakointi työllistävät tilan väkeä.

Perustettu: Tila on perustettu vuonna 1678. Nykyiset yrittäjät ovat aloittaneet tilanpidon sukupolvenvaihdoksen myötä vuonna 2013.

Eläinten/peltojen määrä: Peltoa on viljelyksessä noin 190 hehtaaria. Lampaita on 80 uuhen katras, lisäksi keväisin syntyy karitsoja 120-150 kappaletta. Metsää on noin 200 hehtaaria.

Lue tilan edellinen viikko tilalla -tarina täältä