Kunnin tila 1/2022

28.02.2022 15:31

Kunnin tilalla kanala- ja tallihommien lisäksi viikolla siirretiin haketta, tehtiin viljelysuunnitelmaa, kuntoiltiin, suunniteltiin uutta kotia, viljeltiin virtuaalisesti Pleikkarilla sekä nautittiin ystävien seurasta.

MAANANTAI

Aamut täällä sujuvat melko rutiininomaisesti: Essi menee talliin ja Antti huristelee poikamme Armaksen päiväkodin kautta kanaloille tekemään aamukäynnin. Tänään ohjelmassa on lisäksi lantanäytteiden kerääminen ja niiden toimittaminen teurastamolle, josta ne jatkavat eteenpäin tutkittaviksi laboratorioon. Aamutallin jälkeen Essi (mahdollisesti yhdessä Antin avustuksella) yleensä treenaa hevosten kanssa. Vastavalmistunut maneesi tarjoaa lämpimän harjoittelupaikan, mikä on ollut tämän talven pakkasilla mainio asia.

Tänään siirsimme myös haketta noin kilometrin päässä sijaitsevasta hakevarastosta tilan hakelämpökeskukseen. Haketta siirretään noin kerran viikossa kylmillä talvikeleillä. Hakevarasto pyritään täyttämään heinäkuussa kuivalla hakkeella, jotta kovilla pakkaskeleillä olisi käytössä mahdollisimman hyvälaatuinen polttoaine.

Illalla poikamme halusi mennä vierailulle tien toisella puolella asuvien isovanhempien luo. Siellä olikin ollut mainiot leikit Bruderin koneilla. Tällä välin Essi ja Antti kävivät polkemassa virtuaalisen spinning-tunnin tilan kuntosalilla. Oma kuntosali on ollut korona-ajan pelastus – eikä tarvitse ajella autolla urheilemaan.

Kunni7.jpg

TIISTAI

Yön aikana on tullut mahdottomasti lunta! Aurat lähtivät liikenteeseen jo ennen kuutta, jotta naapurit pääsisivät lähtemään töihin ilman ongelmia ja omassa pihassa aamutoimet sujuisivat helpommin.

Antti ja työntekijämme purkivat kanoille rehua kärrystä sekä siirsivät vehnää kuivurilta. Lisäksi he tekivät kanalassa normaalit tarkastuskierrokset. Kävimme yhteisellä lounaalla, kuten meillä usein on tapana tiimin kesken tehdä. Antti innostui kotipihaan tullessamme kokeilemaan, miten takaveto luistaa juuriauratulla pihalla. Siinä taisi lounaalla nautittu mustamakkara ja muusi heittää muutaman voltin mahassa.

Lounaan jälkeen istuttiin alas hoitamaan tilan talousasioita. Loppupäivä kuluikin maneesimme kahviotyömaalla seinien levytyksessä ja tasoituksessa. Samalla työntekijämme lanasi kentän tasaiseksi illan maneesinvuokraajia varten ja tarkisti vielä, että kulku maneesille on hyvässä kunnossa hevostrailereita varten.

Normaalin rutiinin mukaisesti Essi hakee poikamme päikystä. Usein menemmekin siitä yhdessä talliin – poikamme osallistuu tallin siivoukseen omalla Fendtin polkutraktorillaan. Päivän työt päättyvät kanalakäyntiin ja hevosten ottamiseen sisälle talliin. Loppuillasta tykkäämme rauhoittua sisälle yhteisen ruuan ääreen.

Perheen miesten yhteinen harrastus on ollut joululahjaksi saatu Pleikkarin Farming Simulator. Pitäähän sitä nyt päästä viljelemään talvellakin – edes virtuaalisesti! Iltapuhteena Essi sen sijaan keskittyy silloin tällöin suunnittelemaan tilan uutta päärakennusta 3D-ohjelmalla. Uuden kodin rakennus on tarkoitus aloittaa tänä keväänä. Vanha on jo purettu pois viime syksynä.

Kunni8.jpg

KESKIVIIKKO

Tänään oli arkirutiinien lisäksi ohjelmassa viljelysuunnitelman tekoa tulevalle kasvukaudelle. Kasvinviljelyneuvojamme ProAgriasta on apunamme näissä asioissa. Korona-aikana olemme tehneet nämäkin hommat etänä Teamsin välityksellä. Teimme lohkokohtaiset kylvö- ja lannoitussuunnitelmat sekä täytimme kotieläinpuolen tukihakemukset, jotka olivat avoinna sähköisessä hakupalvelussa. Tänä vuonna tarkoituksemme on kylvää kauraa, ohraa, vehnää ja hernettä.

Iltapäivällä Essi huomasi, että yhdeltä hevosistamme oli irronnut kenkä sen juostessa laitumessaan paksussa lumihangessa. Päätimme koko perhe lähteä aarrejahtiin – Antti jalkaisin, Armas lapion kanssa ja Essi metallinpaljastimen kanssa. Epätoivo meinaa kieltämättä usein iskeä, kun etsii suuresta laitumesta lumihankeen pudonnutta kenkää. Tällä kertaa Essi kuitenkin osui paljastimella kultasuoneen vain muutaman minuutin etsittyään ja kaivoi kengän syvältä lumihangesta – jackpot!

Kunni6.jpg

TORSTAI

Antti lähti Armaksen kanssa aamupäivällä Lapualle ottamaan kolmannen koronarokoteannoksen. He viettivät päivän Antin kotitilalla eli Armaksen mummilassa touhuillen. Antti siirsi viljaa kuivurin lastaussiiloihin seuraavana aamuna tulevaa rekkaa varten ja Armas sai nauttia mummin ja faarin seurasta.

Kunnilla Essi hoiti hevosten arkirutiinit ja niiden kanssa harjoittelun tänään itsekseen. Hän kävi Tampereella hoitamassa asioita ja hankkimassa puutelistalla olleita tarvikkeita. Työntekijämme kantoi viime viikkojen aikana kertyneitä lumikasoja pihasta pois, jotta ne eivät olisi tulossa olevien kananlastuiden tiellä. Essin sisko kävi auttamassa tilan siivous- ja puhtaanapitotöissä. Antti ja Armas tulivat myöhään illalla takaisin kotiin, joten Essin isä Erkki oli käynyt tekemässä illan tarkistuskierroksen kanaloilla. Onnea on mahtava tiimi!

Kunni9.jpg

PERJANTAI

Aamulla suoritimme jälleen normaalit rutiinit, poikkeuksena muihin aamuihin oli viljakuorman lastaaminen. Ajamme rehut A-Rehulta Koskenkorvalta omalla rekalla, joten usein menokuormana viedään viljaa. Antti ja työntekijämme lastasivat rekkaan kaurakuorman ja kuskimme lähti viemään sitä Koskenkorvalle. Paluukuormana tuotiin lisää evästä kanoille. Tällä kertaa viljan vastaanotossa oli ollut vähän ruuhkaa ja kuskimme oli vasta illalla myöhään takaisin kotona, niinpä rehukuorma päätettiin purkaa siiloihin vasta maanantaina.

Illalla kävimme syömässä Tampereen Areenan uuden Lapland Hotelsin ravintolassa Saivossa yhdessä ystäviemme kanssa. Poro ja muut Lapin herkut maistuivat ja tunnelma oli täysi kymppi! Illan lopuksi teimme vielä tarkastuskierroksen kanaloilla ja ruokimme hevoset.

Kunni5.jpg

LAUANTAI

Ahkeroimme lounaaseen asti koko perheen kesken tallissa ja kanalassa. Sitten kävimme pienestä lumipyrystä huolimatta hiihtoladulla. Poikamme on oppinut päiväkodissa hiihtämään ja oli mukavaa yhdessä nousta ylämäkiä ja laskea alamäkiä. Iltapäivällä ystävämme tulivat lastensa kanssa meidän pellolle ajamaan moottorikelkalla crossia. Rakensimme kurottajalla isoja lumikasoja, joista muotoilimme hyppyreitä. Niistä kaverimme sitten hyppi kelkallaan, todella hurjan näköistä hommaa! Lapset laskivat isosta lumikasasta tehdystä pulkkamäestä liukurilla ja pulkalla. Heillekin oli rakennettu mäkeen pieni hyppyri, josta pulkka lähti ilmalentoon. Se oli lapsista todella hauskaa.

Mikäpäs kylmänä talvipäivänä aktiviteettien jälkeen olisikaan mukavampaa kuin makkaran paistaminen nuotiolla. Ruokailun jälkeen kelkat pakattiin autoon ja me lähdimme iltakierrokselle kanaloihin ja talliin. Liikutimme vielä muutaman hevosen maneesissa. Illan päätteeksi lämmitimme saunan ja paljun, jossa oli mukava rentoutua työntäyteisen viikon jälkeen.

Kunni4.jpg

SUNNUNTAI

Aamutalliin Jasonin kanssa kävellessään Essi ihasteli vaaleanpunaista taivasta järven yllä. Olemme kyllä niin kiitollisia siitä, että saamme tehdä töitä luonnon äärellä joka päivä ja herätä tällaisiin maisemiin.

Sunnuntaisin pyrimme siihen, että hoidamme eläimet yhtä huolellisesti kuin arkenakin, mutta muuten yritämme viettää perheen yhteistä vapaapäivää – mikäli sesonki näin sallii. Tänään menimme luistelemaan ja pelaamaan höntsykiekkoa kyläkoulumme kentälle yhdessä ystäväperheemme kanssa. Illalla nautimme herkullista nyhtökanaa koko perheen kesken mamman ja papan luona.

Kunni2.jpg

 

Kunnin tila, Kangasala
Kangasalla kauniissa rantamaisemissa sijaitsevan Kunnin tilan historia ulottuu ainakin 1500-luvulle asti. Nykyinen yrittäjäpari Essi ja Antti Antila perheineen kasvattavat broilereita, harjoittavat kasvinviljelyä ja hoitavat tilan modernia ratsastuskeskusta. Essin isovanhemmat aloittivat broilerinkasvatuksen tilalla vuonna 1967. Kunni on Suomen vanhin toiminnassa oleva broileritila. Perheeseen kuuluvat Essin ja Antin lisäksi Armas-poika, Labradorinnoutajanpentu Jason ja 6 hevosta.

Lue muita viikko tilalla -tarinoita täältä