Isoahon tila 2/2023

23.05.2023 09:45

Isoahon tilalla 1. - 7.5.2023

MAANANTAI

Maanantai aloitettiin tavalliseen tapaan käymällä viikon ohjelmaa läpi. Meillä merkitään valkotaululle pääsääntöisesti ensin eläinliikenne ja sitten vasta muut tehtävät asiat. Kun eläinliikenne on tiedossa, on helpompi suunnitella muut työt sen ympärille.  Tämän jälkeen aloitimme tavalliseen tapaan sikalatyöt. Ensin kierrämme siat. Kuivittelua, siivoilua, virikkeiden jakoa, eläimien ja ruokien tarkkailua. Tämän jälkeen punnittiin vielä seuraavan päivän kuormaa varten yksi osasto.

Päivän mittaan saapui vielä muutama viljakuorma tutuilta viljelijöiltä. Mummuni oli leiponut vapun kunniaksi munkkirinkeleitä ja saimme herkutella kahvipöydän ääressä. Myös koirani Manu pääsi osingoille.

Isoahon tila1.jpg

TIISTAI

Päivä aloitettiin taas kiertämällä siat. Tiistaisin laskemme seuraavalle viikolle ilmoitettavat teuraat ja tilaamme uusia possuja. Pyrimme siihen, että kaikki ilmoitettavat eläimet olisi punnittu jo valmiiksi. Päivään kuului myös tyhjän osaston valmistelua, eli kuivikkeiden ja virikkeiden jakoa seuraavana päivänä saapuvia possuja varten.

Iltapäivän teuraskuormaa varten siirsimme lähteviä sikoja lastausosastoon valmiiksi. Tämä nopeuttaa ja helpottaa eläinten lastaamista. Omasta sikalastani meni nyt seitsemäs kierros sikoja läpi. Seuraavia lähteviä on sitten vasta parin viikon kulututtua. Teurasauton jälkeen laskimme vielä venttiilikohtaiset eläinmäärät ja korjasimme ruokkijalle oikeat luvut. Päivän mittaan saapui vielä muutama viljakuorma.

KESKIVIIKKO

Siat käytiin kiertämässä heti aamusta, muttei vielä kuiviteltu tai siivottu sen enempää. Kierrämme kaikki osastot aina ensimmäisenä aamulla, siksi että ongelmatilanteissa pystyisimme tarttumaan asioihin heti. Kaikki oli kuitenkin hyvin. Sikojen kierto tehtiin nopeutettuna siksi, että uusia possuja oli tulossa heti aamusta. Possuja varten laitamme käytäville levyjä, niin possujen on helpompi suunnistaa omaan osastoonsa. Meillä lajitellaan possut sukupuolen mukaan ja sitten vielä antibioottivapaisiin ja tavallisiin possuihin.  Tämä helpottaa tulevaa sikojen hoitoa ja muita töitä. Sitten kierrettiin muut siat kunnolla ja leimattiin seuraavana päivänä lähteviä sikoja valmiiksi.

Isoahon tila2.jpg

TORSTAI

Sikojen kiertoa ja kuivitteluita. Ruokia meillä tarkkaillaan joka päivä kierron yhteydessä. Näin havaitaan nopeasti, jos joku porukka syö huonosti tai jos niille pitää lisätä rehua.

Sitten pesurobotti siirrettiin seuraavaan pestävään osastoon ja laitettiin se matkaan. Aamupäivällä urakoitsija aloitti lietteen siirtämisen ja saatiin taas vähä tilaa lietesäiliöihin. Toivottavasti tulevalla viikolla päästäisiin jo pellolle ja kevättöiden kimppuun.  Iltapäivällä saapui teurasauto ja laitettiin Vesan sikoja kyytille.

Isoahon tila3.jpg

PERJANTAI

Sikojen kiertoa. Perjantaisin pyrimme tekemään mahdollisimman paljon viikonloppuja helpottavia töitä valmiiksi, muun muassa laitamme kuiviketta reilummin. Pesurobotti oli saanut torstain aikana pestyä osaston omalta osaltaan ja minä sain mennä viruttelemaan sen loppuun. Seuraavalla viikolla saapuu taas uusia possuja. Tämän jälkeen vein pesurobotin seuraavaan pestävään osastoon valmiiksi, niin että isäni saisi vain laittaa sen matkaan.

LAUANTAI JA SUNNUNTAI

Isäni hoiti viikonlopun sikoja. Työlistalla oli sikojen kierron lisäksi muun muassa viljan vastaanottoa, pesurobotin matkaan laittoa ja myllyn huoltoa.

Itse lähdin serkkuni polttareihin. Meidän “työlistalla” oli muun muassa hyvää ruokaa, yhdessäoloa, paljuilua ja monia jännittäviä aktiviteetteja. Viikonloppu oli aivan ihana ja rentouttava. Kaasot olivat järjestäneet täydelliset polttarit. Tuleva morsian saatiin yllätettyä ja nyt odotellaankin innolla kesän häitä.

Isoahon tila4.jpg

 

Isoahon tila, Kauhajoki

Yrittäjä: Katia Isoaho, 25
Tuotantosuunta: Lihasikala
Perustettu: tammikuussa 2020 ja ensimmäiset siat saapuivat 10.5.2021
Sikapaikkoja: 1900
Muuta: Tiivistä yhteistyötä setäni Vesan yrityksen Latva-Aho Oy:n kanssa, mm. Samalla tontilla sijaitsee Vesan lihasikala, missä on vajaa 1700 lihasikapaikkaa. Molemmat sikalat hoidetaan samalla antaumuksella, eikä sen koommin erotella mikä on kenenkäkin sika. Tontilla pyörii minä Katia, isäni ja uusi työntekijämme. Viikkorytmimme muodostuu aika pitkälti saapuvien ja lähtevien sikojen mukaan. Yleensä alkuviikosta tulee uusia porsaita ja loppuviikosta lähtee teuraita.

Lue edellinen viikko tilalla -tarina