Isoahon tila 1/2023

01.03.2023 09:23

Isoahon tilalla 13. - 19.2.2023

MAANANTAI

Maanantai koostui pitkälti palavereista. Aamusta vaihdoimme ajatuksia Vesan kanssa. Me seuraamme talous- ja tuotantolukuja yhdessä, mikä on tällaiselle vasta-alkajalle, kuin minäkin ehdottoman tärkeää.  Tästä jatkoin sitten matkaa tilavierailulle, mistä meidän possut pääosin saapuvat. Hyviä keskusteluja käytiin ja kahvipöydän antimilla oli taas hyvä jatkaa matkaa omalle sikalalle.

Edellisviikon maanantaina meillä aloitti uusi työntekijä. Hän työskentelee meidän molempien sekä minun että Vesan sikalassa. Tällä tavoin meillä pystytään tarjoamaan työntekijälle koko päiväksi töitä, mikä olisi hankalaa jos tarkasteltaisiin meidän yksiköitä erillisinä sikaloina. Työntekijän ansiosta minullekin jää omaa aikaa, mikä on aina silloin tällöin ollut hieman vaikean takana.

Uusi työntekijämme on aivan loistava! Kun minä olin aamun poissa, niin sikalalla oli kuiviteltu (eli siivottu karsinat ja levitetty uudet kuivikkeet), vastaanotettu uudet possut ja hoidettu kaikki päivän työt. Minulle ei jäänyt kuin pieni korjaustyö, kun yhdestä osastosta oli katkennut ilmanvaihtokoneen luukkumoottorista vaijeri. Kiersin vielä iltapäivällä siat ja lähdin takaisin kotiinpäin.  Illalla otettiin vielä Vesan kanssa uudelleen muistiinpanot auki ja tarkastelimme aamulta kesken jäänyttä asiaa uudelleen.

atria_sikatila_isoahon_tila_2023.jpg

TIISTAI

Tiistaina aloitettiin päivä kiertämällä siat. Tämä tarkoittaa sitä, että siivotaan mahdolliset sotkut ja lisätään kuiviketta tarvittaessa. Pahnoja ja/tai sanomalehtiä jaetaan joka päivä. Samalla tarkistetaan jokainen ruuhi ja lisätään/vähennetään rehua tarvittaessa. Tämän jälkeen työntekijä punnitsi yhden osaston ensiharvennusta varten. Miltei kaikki lähtevät siat kulkevat meillä puntarin kautta. Tällä tavoin pyritään osumaan mahdollisimman tarkasti kärkipainoväliin. Tiistaisin ilmoitamme aina ensi viikon lähtevät teuraat ja samalla tilataan uusia possuja tyhjeneviin osastoihin.

Myös pesurobotti pääsi taas tänään töihin, kun vesan puolella tyhjeni yksi osasto. Pesurobotti saapui meille tammikuun loppupuolella. Se tietenkin vähentää fyysisen työn määrää, mutta tärkeimpänä se vapauttaa aikaa siihen oikeaan työhön eli sikojen hoitoon ja seurantaan. Robotin jälkeen ihmistyötä jää noin tunti, jolloin huuhdellaan vielä mahdolliset lannat pois ja puhdistetaan ruokakaukalot kunnolla. Sitten osasto saakin kuivua ensi viikolla saapuvia porsaita varten.

Yhdeltä alkoi teams:issa Kasvupolku-hanke, jonka aiheena on “mistä ja miten nuoria yrittäjiä maatalousalalle”. Osallistuin jo marraskuussa hankkeen tilaisuuteen Seinäjoella ja se jäi positiivisesti mieleen. Tänään työpajassa oli hyviä nostoja ja ajatuksia laajasti koko maatalousalaan liittyen. Taas jäi paljon asioita itsellekin mietittäväksi.

atria_sikatila_isoahon_tila_2023_1.jpg

KESKIVIIKKO

Keskiviikkokin aloitettiin perinteisesti sikojen kiertämisellä. Vähän myös punnitusta vielä päälle. Meillä merkitään lähtevät siat punaisella, viikon päästä lähtevät sinisellä ja vihreällä sellaiset jotka saavat kasvaa vielä parisen viikkoa. Siltikään kaikki lähtevät teuraat eivät osu kärkipainoväliin, joten tässäkin hommassa meillä on vielä petrattavaa. Etsittiin vielä loputkin lähtevät siat kasaan ja teurasauto saapui noutamaan niitä iltapäivä kahden aikaan.

Kun tärkeimmät työt oli tehty, siirryin toimistoon tekemään ohjeita mm. ruokkijan käytöstä. Yritän ajoissa ennakoida tulevia poissaolojani, niin ettei työmaalla tule turhaa paniikkia.

atria_sikatila_isoahon_tila_2023_2.jpg

TORSTAI

Torstaina työntekijä aloitti kiertämällä siat ja laittamalla kaikille lisää kuiviketta. Menin itsekin kiertämään sikoja tai oikeastaan pääasiassa ruuhia. Syömisen kanssa on ollut vähän haasteita, varsinkin pienimmillä sioilla, tähän yritetään tietysti aina tarttua. Meillä otettiin tällä viikolla kokeiluun A-Rehun vitamiini Se-E nappulaa, saa nähdä edesauttaako se pienten syömistä. Illalla täyttelin vielä A-nettiin osastokirjanpitoa ja tarkastelin teurasraportteja.

Iltapäivällä menin siirtämään pesurobottia seuraavaan osastoon. Pesurobottia varten meillä laitetaan osastoihin viisi kannaketta jokaisen ruuhen kohdalle. Kannakkeisiin tulee sitten vielä erikseen “merkkarit”, niiden avulla robotti tietää missä se menee. Pesurobotti opetetaan osastolle ensimmäisillä venttiileillä ja tästä sitten kopioidaan sama ohjelma muillekin merkkareille.

PERJANTAI

Pesurobotti oli jäänyt yöllä jumiin, joten laitoin sen aamulla ensimmäisenä jatkamaan pesuaan. Meillä on siis vielä hieman hiottavaa robotin ohjelmissa. Tämän jälkeen lähdettiin kiertämään sikoja ja kuivittelemaan vielä niitä jotka jäivät torstaina kesken. Perjantaisin yritämme myös hoitaa mahdollisimman paljon asioita valmiiksi, niin että viikonloppuna olisi vähemmän tekemistä.

Illalla lähdimme kavereiden kanssa pelaamaan biljardia ja syömään. Vapaa-ajan merkitys on vuosi vuodelta kasvanut ja sen puutteen myös huomaa nykyään entistä selvemmin. Uuden työntekijän myötä ajattelin ottaa ihan tavaksi olla päivän tai kaksi viikosta pois sikalasta. Kun sikalaa rakennettiin kävin vielä viimeisiä korkeakouluopintoja samalla. Silloin ajattelin, että kun sikala on valmis ja todistus kädessä niin alan ottamaan aikaa myös itselleni. Tällaiset rennot illanistujaiset hyvän ruuan ja seuran kanssa auttavat kummasti jaksamaan arjessa.

atria_sikatila_isoahon_tila_2023_3.jpg

LAUANTAI

Niin kuin aina, sikojen kierto ensin. Siivoiluja ja lisää kutteria niille ketkä sitä kaipasivat, muutamia lääkintöjä ja sanomalehtiä silputtavaksi.

Pesurobotti oli saanut perjantaina tehtyä työnsä ja oli minun vuoroni siirtyä pesemään. Niin kuin aikaisemminkin taisin jo mainita, niin tehtävää robotin jälkeen on noin tunti. Lähinnä huuhtelua ja ruuhien pesemistä.

Alkuviikosta myös katkaistiin tilan luottokone NH TM155. Pientä ongelmaa oli vaihteiden vaihdossa, mutta miehet saivat parsittua sen kasaan tänään.

atria_sikatila_isoahon_tila_2023_4.jpg

SUNNUNTAI

Sunnuntaina isäni teki lumitöitä. Lunta tuli viikonlopun aikana ainakin 20cm. Onneksi traktori tuli kuntoon eilen. Minä lampsin kiertämään sikoja. Yön aikana ei ollut tapahtunut mitään kummallista, kaikki toimii ja siat voivat hyvin. Valmistelin vielä pestyä osastoa huomisia porsaita varten kuivittelemalla sen valmiiksi ja jakamalla sinne pahnoja. Viikko oli kaiken kaikkiaan rauhallinen. Sikaliikennettä ei ollut kuin kahtena päivänä ja laitteetkin toimivat normaalisti. Harvinaista herkkua.

Iltapäivällä käytin tämän pidentyneen valoisan ajan hyödyksi ja lähdin koiran kanssa kävelylle metsään. Manu on nyt vähän vajaa 11 kuukautta vanha. Se kulkee käytännössä aina sikalalla mukana, tokikin vain sosiaalitilassa asti. Sikoja se käy katsomassa showroomin ikkunoiden läpi, ei varmaan vielä itsekkään tiedä mitä mieltä niistä on.

atria_sikatila_isoahon_tila_2023_5.jpg

 

Isoahon tila, Kauhajoki

Yrittäjä: Katia Isoaho, 25
Tuotantosuunta: Lihasikala
Perustettu: tammikuussa 2020 ja ensimmäiset siat saapuivat 10.5.2021
Sikapaikkoja: 1900
Muuta: Tiivistä yhteistyötä setäni Vesan yrityksen Latva-Aho Oy:n kanssa, mm. Samalla tontilla sijaitsee Vesan lihasikala, missä on vajaa 1700 lihasikapaikkaa. Molemmat sikalat hoidetaan samalla antaumuksella, eikä sen koommin erotella mikä on kenenkäkin sika. Tontilla pyörii minä Katia, isäni ja uusi työntekijämme. Viikkorytmimme muodostuu aika pitkälti saapuvien ja lähtevien sikojen mukaan. Yleensä alkuviikosta tulee uusia porsaita ja loppuviikosta lähtee teuraita.

Lue muita viikko tilalla -tarinoita täältä