Isoahon tila 4/2023

07.12.2023 13:37

Kaikki siat hoidetaan yhdessä

TEK_0047.jpg

Isoahon tilan nuori yrittäjä Katia on omaksunut kehittämisen konkarin elkeet: ruokintaa säädetään, työtaakkaa jaetaan ja tilaisuuksista haetaan uutta oppia ja innostusta. Koska samalla tontilla sijaitsee Katian sedän Vesan sikala, eläimet hoidetaan aina yhteistuumin. Näin aikaa jää myös ystäville. 

MAANANTAI 23.10.2023

Päivä alkoi sikalalla tavalliseen tapaan kello seitsemän tienoilla aamukahvilla. Kävimme työntekijän kanssa läpi viikon tehtävälistaa, jonka jälkeen hän lähti punnitsemaan sikoja. Minä kiersin ensin aamusta kaikkien eläinten ruuat, jonka jälkeen aloitin kuivikkeiden ja pahnojen jaon omalla puolellani. Tämän jälkeen jatkoin Vesan puolelle samoissa merkeissä.

TIISTAI 24.10.2023

Aamu alkoi tuttuun tapaan sikojen kiertämisellä. Kello yhdeksän tienoilla meille saapui Anticemexiltä bioturvatarkastaja tekemään haittaeläinkartoitusta. Kaikki oli pääpiirteittäin hyvin pieniä fiksauksia lukuun ottamatta. Sillä välin, kun kiersin bioturvatarkastajan kanssa paikkoja, niin työntekijämme kiersi sikoja ja punnitsi taas yhden osaston. Iltapäivällä lähti vielä teuraskuorma kohti Nurmoa. Tämän jälkeen laskettiin ensi viikolle ilmoitettavia sikoja ja tilattiin porsaita samalla.

KESKIVIIKKO 25.10.2023

Tänään vuorossa oli Sikatuottajien satokauden päättäjäiset, jotka alkoivat ruokailulla Seinäjoella kello 11. Antoisien puheenvuorojen jälkeen siirryimme vielä illalliselle Kalevan Navettaan. Ruoka oli hyvää, ja oli mukava vaihtaa kuulumisia muiden kanssa. Päivällä työntekijämme hoiti sika-askareet, leimaukset seuraavan päivän kuormaa varten ja laittoi pesurobotin pesemään tyhjää osastoa.

TEK_0137.jpg

TORSTAI 26.10.2023

Aamusta lähti teuraskuorma, jonka jälkeen vasta aloitettiin muut työt. Työntekijämme lähti punnitsemaan tiistaina kesken jäänyttä osastoa. Minä lähdin jakamaan kutteria ja pahnoja. Illalla osallistuimme isäni kanssa vielä yhteen tilaisuuteen, jonka aiheena olivat afrikkalainen sikarutto ja villisikojen metsästys. Paikalla oli hyvin porukkaa, niin metsästäjiä kuin tuottajiakin. Ainakin itselle jäi sellainen fiilis, että villisikojen metsästys otetaan tosissaan ja tätä maailmalla jylläävää tautia yritetään monin keinoin vastustaa.

PERJANTAI 27.10.2023

Tälle päivälle oli sikalan osalta ihan tavallisia töitä tiedossa. Kiertoa, kuivittelua, virikkeiden jakoa ja yhden osaston pesua. Aamupäivästä saapui myös yksi kuorma ohraa. Yritin saada päivän mittaan tehtyä hieman “paperitöitä” eli täyttelin eläinkirjanpitoa sekä suunnittelin ensi viikon lähtevien ja tulevien sikojen ympärille tehtäviä töitä.

LAUANTAI 28.10.2023

Kiersin siat, jaoin niille kuivikkeita ja virikkeitä. Samalla katsoin niiden ruuat, eli osalle lisäyksiä ja osalle vähennyksiä. On tärkeää, ettei sioilla olisi liikaa tai liian vähän rehua. Jos sitä on liikaa, niin se ei kovin kauaa maistu hyvältä ja jää kokonaan syömättä. Jos sitä on puolestaan liian vähän, niin joillekin sioista jää nälkä, eikä sekään ole tavoiteltua. Sikala-askareiden jälkeen lähdin kotiin päin ja siivoilin hieman illan vieraita varten. Ystäväni tulivat käymään ja söimme tortilloja sekä pelasimme lautapeliä.

SUNNUNTAI 29.10.2023

Vesa kiersi siat sunnuntaina. Pientä ruokkijan häiriötä lukuun ottamatta sikalalla oli kaikki hyvin. Minä lähdin käymään Keski-Suomessa ristiäisissä, missä pikkumies sai komean nimen.

Asiantuntijan silmin: Vastuullisuus kannattelee yritystoimintaa

Katia Isoaho on nuori yrittäjä, joka lähti 25-vuotiaana toteuttamaan omaa unelmaansa. Pyöritettyään ensin yhtä setänsä lihasikalaa, hän päätti vuonna 2020 investoida uuteen, 1900-paikkaiseen sikalaan. Tuolloin alkoi myös Katian ja A-Tuottajien välinen yhteistyö. Investointi silloisessa maatalouden murrosvaiheessa osoittaa yrittäjän rohkeutta ja uskoa tulevaisuuden ruuantuotantoon. Tällaiselle rohkeudelle ei voi muuta kuin nostaa hattua.

Uuden lihasikalan ratkaisuissa on kiinnitetty erityistä huomiota eläinten hyvinvointiin. Lisäksi Katia on huomioinut työntekijän hyvinvointia vähentämällä fyysisen työn määrää. Esimerkiksi tihkukastelujärjestelmä toimii niin eläimen kuin ihmisen hyvinvoinnin tukena. Kevyempi työ lisää mielekkyyttä ja henkilöstön saatavuutta, ja aikaa jää enemmän itse eläinten hoitamiseen.

Katia on nuorena yrittäjänä ymmärtänyt ruuantuotannon läpinäkyvyyden tärkeyden. Tilalle on rakennettu showroom, missä kenellä tahansa on mahdollisuus tutustua sikatilan arkeen bioturvallisesti ja eläinten terveyttä vaarantamatta.

Innostunut ja ennakkoluuloton Katia on kehityksen eturintamassa, sillä tila on alusta alkaen kuulunut antibioottivapaaseen tuotantoketjuun. Rehustusta taasen on hiottu yhdessä Atrian asiantuntijoiden kanssa niin matala hiilijalanjälki kuin vastuullisuus huomioiden . Yhteistyö Katian kanssa on sujunut erinomaisesti. Hän on vastaanottavainen ja haluaa kuunnella meidän ajatuksiamme muun muassa tuotannon kehittämisestä, kuten myös me hänen näkemyksiään. Yhteistyöllä viemme tilaa eteenpäin myös tulevaisuudessa.

Kirjoittaja

Sampo Tupila
Aluepäällikkö
A-Rehu Oy

Isoahon tila

Yrittäjä: Katia Isoaho

Tuotantosuunta: Lihasikala

Perustettu: Tammikuussa 2020, ensimmäiset siat saapuivat keväällä 2021.

Eläimiä: Yhteensä 1900 sikapaikkaa

Muuta: Katia tekee tiivistä yhteistyötä setänsä Vesan yrityksen, Latva-Aho Oy:n kanssa. Samalla tontilla sijaitsee Vesan vajaa 1700-paikkainen lihasikala. Kaikki eläimet hoidetaan samalla antaumuksella riippumatta siitä, kenen sikalaan ne kuuluvat.