Helmi on kasvuajaltaan vain 94 päivää. Yhdessä Iisakin kanssa se muodostaa lajikkeiston aikaisimman kevätvehnäkaksikon.
Helmi on satoisuudeltaan Anniinaa sekä Kruunua 10 prosenttia satoisampi. Sadon laatu Helmillä on hyvä: tuhannen jyvän paino on yli 36 grammaa, hehtolitrapainoltaan se ei ole aivan vehnien kärkiryhmässä. Valkuaispitoisuus on lajikkeiston korkeimpia ollen 14,8 %. Suhteellisen korkeasta satotasosta johtuen valkuaissato nousee korkeaksi. Sakoluku ei ole huippukorkea, Anniinan kanssa samaa tasoa. Sakoluku on kuitenkin leipäviljaksi riittävän korkea ja Helmin leivontalaatu on erinomainen.
Helmillä lakoa on esiintynyt virallisissa lajikekokeissa noin 10 %. Korsi on pituudeltaan keskimittainen – 76 cm, vähän lyhempi kuin Anniinan korsi.
Helmin pistelaikun kestävyys on hieman Amarettoa ja Kruunua heikompi – keskikestävä. Ruskolaikun kestävyys on samaa tasoa edellisten kanssa. Erityistä härmänalttiutta ei Helmillä ole. Keltaruostetta ei Helmillä ole esiintynyt juuri lainkaan.
Helmiä suositellaan viljeltäväksi vyöhykkeiden I–III kevätvehnän viljelyyn soveltuvilla kasvupaikoilla. Se soveltuu viljelyyn hyväkuntoisilla kivennäis- ja savimailla, mutta ei kestä liejusaven kokeiden mukaan happamuutta aivan yhtä hyvin kuin esimerkiksi Anniina.
Ensisijaisesti Helmi on sitkoltaan premium-laatuinen myllyvehnä, mutta aikaisena ja runsassatoisena se puoltaa paikkaansa kaikkiin vehnän käyttötarkoituksiin.
Boreal Kasvinjalostus Oy