Herneen viljelyvinkit kasvukauden 2021 alkuun

29.04.2021 11:36

Kylvö:

  • Tarkista ostosiemenen vakuustodistuksesta tuhannen siemenen paino ja itävyys. Nämä tulee määrittää myös omasta siemenestä. Kylvötiheyssuositus 65-80 kpl/m2 (multavilla mailla 65 kpl/m2 – savimailla 80 kpl/m2, älä käytä alinta kylvötiheyttä, mikäli aiot käyttää kasvunsäädettä).
  • Laske kylvösiemenmäärä: tuhannen siemenen paino (g) * haluttu siemenmäärä (kpl/m2) / itävyys (%). On tärkeä kylvää itävien siementen mukaan, ei totuttujen kilomäärien.
  • Kylvö 5-7 cm syvyyteen, riittävän kosteaan maahan. Pieni kylmyys ei haittaa. Älä kuitenkaan kylvä liian märkään maahan, jolloin riski maan rakenteen vaurioille on suurempi.
  • Jyrää tarvittaessa kylvön jälkeen, ja ennen kaikkea kerää kivet. Herneen lakoriski on keskimäärin suurempi kuin viljojen.

Lannoitus:

  • Älä anna liiallista typpilannoitusta. Etelä-Suomessa suositus on max. 20-30 kg typpeä hehtaarille, mikäli pellot kovia savimaita. Multaville tai multapitoisille maille suositus 0-10 kg typpeä hehtaarille (tämä esim. Pohjanmaan maakuntien lannoitussuositus).
  • Huolehdi riittävästä fosforin ja kaliumin saannista. Nämä erittäin tärkeitä ravinteita herneelle. Hyödynnä tarvittaessa fosforin tasausta. Tarvittaessa kaliumia voidaan antaa jopa 60 kg/ha.

Ja yksi tärkeä asia on, että ennen kylvöjä, tarkista vielä kerran, että herneelle kylvettävälle lohkolle ei ole edellisenä vuotena ruiskutettu torjunta-aineita, jotka saattavat vioittaa hernettä. (mm. Ariane S, Mustang Forte, Tombo, Kinvara, Tomahawk, Galera, Matrigon)

Herneen leveälehtisten rikkakasvien torjuntaan Fenixiä, heinämäisille (juolavehnä ja hukkakaura) Targa Superia. 

Tutustu kasvinsuojeluainevalikoimaan ja tilaa verkkokaupastamme!

Ota yhteyttä: Viljakaupan yhteystiedot