Riittävä tila ja töiden sujuminen hyvinvoinnin perustaelementtejä

30.09.2022 12:16

Atria_Uusi-Mattilan_tila_nautatila_2022.png

Veera Jokisen ja Markku Antilan Uusi-Mattilan tilalla eläinten hyvinvointi kulkee käsi kädessä ihmisten hyvinvoinnin kanssa. Kun tilaa on riittävästi ja asiat mietitty päivittäisten töiden näkökulmasta, työt sujuvat rauhallisesti ja ajallaan. Siitä hyötyvät eläimet ja ihmiset.

Uusi-Mattilan tilalla rakennetaan parhaillaan uutta emopihattoa, jonka valmistuttua tilan emopaikkojen määrä nousee 150:stä 240:een. Uudessa pihatossa on erillinen ruokintakatos, jaloittelutarha ja makuuhalli, jossa on hiekkaparret. Pihaton ensimmäinen osa valmistui kesällä 2021. Kokonaan hanke on valmis kesällä 2023. Samalla myös vanhaan vinokuivikepohjaiseen pihattoon tulee asfalttipohjaiset tarhat kaikille eläinryhmille.

Riittävä tila tuo rentoutta

Tilan isäntäparin, Veera Jokisen ja Markku Antilan, tavoitteena on hyvinvoivat, rauhalliset ja helposti käsiteltävät eläimet, jotka eivät stressaa turhasta. Tavoite on otettu huomioon investoinnissa, mutta myös monessa muussa ratkaisussa. Kun eläimiä on paljon, on sekä eläinten että ihmisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden kannalta tärkeää, että tilaa on riittävästi.

– Kokemus on osoittanut, että tilaa pitää olla riittävästi. Silloin sekä eläimet että ihmiset pysyvät rentoina ja päivittäiset työt sekä eläinten käsittely on helpompaa, Veera Jokinen kertoo.

Tilalla on leveät kulkukäytävät, riittävän iso tarha sekä rauhallinen ja kuiva makuupaikka. Tällä hetkellä uudella puolella on 77 emoa vasikoineen. Neliöitä emoa ja vasikkaa kohden on 15m2, josta 13m2 on katettua.

– Mielestäni tämä on sopivasti. Lisäksi vasikoille on tilava, kuivitettu vasikkapiilo, jonne niiden on helppo mennä. Siellä niiden on rauhallista makoilla. Vasikoille on myös oma ruokintapaikka, jossa ne saavat rauhassa tutustua rehuihin, Veera kertoo.

Eläinten käsiteltävyyteen on panostettu

Eläinten hyvä käsiteltävyys lisää kaikkien turvallisuutta. Hyvät kulkureitit vähentävät vaaratilanteita ja eläimet pysyvät rauhallisempina. Eläinten käsittelyä helpottaa, että lukkoparsia on riittävästi. Silloin kaikki eläimet tottuvat käyttämään niitä. Porttien täytyy olla helppokäyttöisiä ja toimivia.

– Tärkeää on, että eläimet oppivat kulkureitteihin; että ne tietävät mihin pitää mennä ja mitä tehdä. Silloin siirtymiset sujuvat reippaasti ja turvallisesti. Emoja häiritsee joskus vasikoiden vahtiminen, mutta nopeasti vasikatkin ryhmässä oppivat, Veera kertoo.

– Meille on tärkeää, että eläimet ovat kesyjä ja luottavaisia. Ei ole mitään syytä, miksi emolehmän pitäisi olla käsiteltäessä villimpi kuin lypsylehmän. Ovathan liharotuiset sonnitkin keskimäärin rauhallisempia kuin maitorotuiset, Veera miettii.

Hyvinvointi on monen tekijän summa

Uusi-Mattilan tilalla eläinten hyvinvointia on pyritty varmistamaan monin tavoin. Eläimille tehdään säännöllisesti loishäädöt. Eläimet ovat nupoutettuja, jolloin vältytään vammoilta. Ruokintapöydällä on aina tarjolla hyvälaatuista rehua ja kaikille on ruokapaikka. Vastasyntyneet vasikat emoineen ovat poikimakarsinoissa ja pienryhmät lisäävät turvallisuuden tunnetta, kun omaa emoa ei tarvitse etsiä isosta ryhmästä. Eläimiä tarkkaillaan päivittäin ja poikimakaudella myös öisin. Myös kalusteiden valinnassa on mietitty asiat pitkälle.

– Juoma-altaat ovat toimivampia kuin kupit. Altaasta eläin saa nopeasti juotua niin paljon kuin haluaa. Markkinoilla olevien juomakuppien vesitilavuuden totesimme riittämättömiksi. Altaasta eläin juo reippaasti, eikä jää häiritsemään toisia, Veera kertoo.

Yksi tärkeä asia hyvinvoinnille on riittävä kuivitus. Kun eläimiä on paljon, ei riittävä kuivan oljen saanti ole joka vuosi itsestäänselvyys. Uusi-Mattilan tilalla asia on ratkaistu ottamalla syysvehnä säännölliseen viljelyyn. Lisäksi olkea kerätään naapuritiloilta. Myös turvetta käytetään toistaiseksi kuivikkeena, mutta sen saatavuus on jatkossa kyseenalainen.

– Kuiviketta pitää laittaa tarpeeksi paljon ja tarpeeksi usein. Se on peruselementti terveiden ja rauhallisten, hyvinvoivien eläinten kanssa. Uudella puolella on hiekkaparret, jotta kuivikkeen tarve pysyisi järkevissä mittasuhteissa ja eri materiaalien saatavuus olisi varmistettu. Hiekkaparsi on myös viileä lämpimillä keleillä ja parantaa siten eläinten hyvinvointia, Veera sanoo.

Kaikki keinot käyttöön

Veera Jokinen kokee, että eläinten ja ihmisten hyvinvoinnin kannalta tärkeää on päivittäisten töiden sujuminen. Se säästää kaikkien hermoja ja vähentää stressiä.

– Tervettä ja hyvinvoivaa eläintä on tietysti mukava katsella. Kun eläimet osaavat toimia halutulla tavalla, päivittäiset työt; korvamerkkien laitto, punnitukset, siemennykset, tiineystarkastukset, näytteiden otto, eläinten siirrot, sonnan ajo sujuvat ja tulevat tehtyä ajallaan, Veera kuvaa.

Veera kannustaa hyödyntämään kaikki keinot, joilla voi lisätä eläinten ja ihmisten hyvinvointia. Aina ratkaisujen ei tarvitse olla isoja, myös pienillä muutoksilla voi olla huomattava vaikutus.

– Kaikki keinot, joilla vähennetään paalinaruja, kakkosnelosia, retkottavia aitoja, häkkyräviritelmiä, huonoja valoja, katkeavia aitatolppia, liian ohutta aitalankaa, revenneitä korvia, irronneita sarvia, mustelmia ja kirosanoja, kannattaa ottaa käyttöön. Ne maksavat itsensä takaisin viimeistään viidessä vuodessa, Veera vakuuttaa. Isommat investoinnit, kuten riittävä tila eläimille, ovat kalliita. Siinä näkisin mielelläni tuottajan lisäksi koko ruokaketjun maksajan roolissa huomattavasti nykyistä vahvemmin, sillä kaikkihan me haluamme syödä onnellisena kasvanutta nautaa, Veera lisää.

 

Uusi-Mattilan tila, Nokia

Tuottajat: Veera Jokinen ja Markku Antila. Veera ollut mukana vuodesta 2007 alkaen äidin ja isän kanssa maatalousyhtymässä. Veera ja Markku aloittivat nykymuotoisen tuotannon vuonna 2010, silloin emolehmiä oli 23.

Tuotantosuunta: puhtaiden simmentalien ja risteytysten kasvatus sekä pihvivasikoiden ja siitoseläinten myynti.

Lue myös Hyppösen tilan eläinten hyvinvointijuttu