Porsaan kasvu on syönnistä kiinni!

TEK_4230_lo.jpg

Sika syö kalleimmat rehunsa heti alkutaipaleellaan. Onko kallis alkurehustus ”helmiä sioille”? 

Uskallan väittää ettei ole. A-Rehu on tehnyt pitkäjänteistä kehitystyötä näiden ensimmäisten rehujen, A-Milkiwean Precocen ja Profitin sekä A-Startin, toimivuuden eteen yhdessä Trouw Nutritionin kanssa. Tietoa on kerätty ja ruokintakokeita tehty, jotta porsaiden rehustuksen jatkumoa on saatu hiottua koko ajan paremmin toimivaksi. Haasteet muuttuvat jatkuvasti ja siksi kehitystyökin jatkuu.

Tärkeätä rehun kehittämisen lisäksi on ruokinnan jokapäiväiset käytännöt sikalassa. Ennen vieroitusta porsaat on totutettava kiinteään ravintoon samalla, kun pääosa energian- ja valkuaisen tarpeesta tulee täyteen - toivottavasti - emakon maidosta. Siksi onkin tärkeätä, että pre-startteri -rehu, jota annetaan ennen vieroitusta on aina tuoretta ja maittavaa – muuten se ei pysty kilpailemaan emakon maidon kanssa kiinnostavuudessa.

"Koskenkorvan ja Mynämäen tehtaissa valmistettava A-Startti on suunniteltu jatkamaan rehustusta niin, että porsaan kaukalosta löytyy samoja tuttuja makuja ja raaka-aineita, joihin porsas on tottunut jo ensimmäisinä elinviikkoinaan A-Milkiwean rehuista."

Rehun on oltava myös hyvin sulavaa, jolloin siirtyminen lähes täydellisesti sulavasta emakon maidosta rehuun on sujuvaa. Pienikin määrä syötyä, sulavaa rehua edistää kasvua. Siksi pienten possujen rehuun ladataan paljon maito- ja herajauhetta, runsaasti hyvin sulavia raaka-aineita, suoliston toimintaa edistäviä pre- ja probiotteja, rehuhappoja, tärkeitä kuituja, makuaineita ja makeuttajia mutta myös energiaa ja valkuaista. Koskenkorvan ja Mynämäen tehtaissa valmistettava A-Startti on suunniteltu jatkamaan rehustusta niin, että porsaan kaukalosta löytyy samoja tuttuja makuja ja raaka-aineita, joihin porsas on tottunut jo ensimmäisinä elinviikkoinaan A-Milkiwean rehuista.  

Porsaan koolla ja iällä on väliä

Porsaan koolla ja suoliston kehittyneisyydellä on iso vaikutus vieroituksessa. Alle 6 kg painavaa porsas ei välttämättä ole valmis vieroitettavaksi samalle rehulle kuin yli 8 kg painoinen porsas. Vieroitusrehu pitää harkita porsaiden mukaan. Koon lisäksi pitää huomioida ikä. Pienten ja nuorena vieroitettujen porsaiden kohdalla on selvää, että A-Milkiweanilla mennään joitain päiviä vieroituksen yli, mutta jos porsaat ovat isoja ja syövät paljon rehua ennen vieroitusta, voidaan vaihtaa A-Starttiin jo ennen vieroitusta. Suosittelenkin lämpimästi harkitsemaan porsaiden punnitsemista vieroitettaessa – silloin on mahdollista reagoida painon muutoksiin ja säätää rehustusta sen mukaan.


arehu_sikarehu_blogikuva.jpg

 

Tutustu sikarehuihin verkkokaupassamme

Kytölä Kimmo

Rehujen tuotekehitys

Kytölä Kimmo

040 583 0546

Kehityspäällikkö, sikarehut

Katso täältä Atria Sika -asiantuntijoiden yhteystiedot

Haluatko tietää lisää sikarehuistamme?

Virhe noudettaessa captcha-kuvaa