Tuotantotulokset 2020

31.08.2021 09:14

Päiväkasvut ja emakkopopulaation tuottavuus kertovat viime vuosien kehityksestä ja osoittavat tulevaisuuden painopisteet.

PAINOPISTE - KOHTI KOKO KETJUN TEHOKKUUTTA

Atrialaisten sikatilojen tuottavuus kehittyy edelleen jopa yllättävän paljon. Hyvä tuottavuus on välttämätön tuotannon kilpailukyvylle. Tulevaisuudessa painopiste on tasalaatuisuudessa ja Atria Sikaketjun kokonaistavoite on 2 800 kg teuraspainoa emakkoa kohden.

VALTAVALLA TUOTTAVUUSLOIKALLA 2020-LUVULLE

Uudet sikarodut otettiin asteittain käyttöön 14 vuotta sitten. Sen jälkeen koko emakkopopulaatiossa tuottavuus on noussut 11,4 porsasta vuosiemakkoa kohden. Tuottavuusloikka on ollut valtava, mutta se näkyy tällä hetkellä myös painohajontana läpi tuotantoketjun. Tutkimuksen mukaan vieroitusvaiheen painohajonta kasvaa sikojen kasvaessa.

LIHASIKOJEN TULOKSET JATKOIVAT KEHITTYMISTÄ

Lihasikojen päiväkasvut ovat kehittyneet edelleen, mikä on kyllä jopa yllättävää tällä tasolla. Porsaiden painohajonta haastaa lihasikatuotannon tehokkuuden parantamista. Pienet porsaat eivät ennätä kasvaa optimaaliseen teuraspainoon. Viime vuosina on panostettu myös lihakkuuden kehittämiseen ja yhä useampi tila on alkanut seurata ja kehittää rehunkulutusta ja rehuhyötysuhdetta.

imageq699i.png

 

imagemejj.png

Kirjoittaja

Immonen Niina

Tuotannon kehitys

Immonen Niina

040 482 5895

Kehityspäällikkö

 

Lue myös muita Atria Tuottajat 2/2021 -lehden artikkeleita