Atrian sika on hyvinvointia ja laatua

11.11.2021 10:53

Atria Tuottajat_terveytta ja laatua.jpg

Muutoksen myrskyt mylläävät maailmalla ja aiemmin uskomattomina ja epätodennäköisinä pidettyjä asioita tapahtuu: ilmasto taitaa sittenkin lämmetä, kaikkia maailman tauteja ei olekaan kukistettu, ruokavalio ja kuluttajan etiikka muuttuvat aiempaa nopeammin. Maailman monimutkaistuessa käy yhä selvemmäksi, että paras sekä vastuullisin brändi ja laadukkain tuote pärjäävät maailmanmuutosmyrskyissä aina parhaiten.

Ranskalainen kuohujuoma, amerikkalainen virvoke, sveitsiläinen juusto tai italialainen ilmakuivattu siankinkku. Näitä asioita kulutetaan aina ja ylihintaa maksetaan, meni maailma sitten mihin asentoon tahansa. Pitkällä tähtäimellä Atrian sikaketjun tulevaisuus varmistuu vain tuottamalla vankkumatonta laatua vastuullisesti ja lähivuosina panostamme tähän yhdessä paljon.

TUOTANTO-OHJE MÄÄRITTÄÄ LAADUKKAAN TEKEMISEN

Uudistettu Atria Sika tuotanto-ohje varmistaa koko ketjun laadukkaat toimintatavat ja kattaa useimmat sianlihantuotannon osa-alueet. A-Tuottajat Oy:n sekä Osuuskunta Pohjanmaan Lihan hallitukset ovat hyväksyneet nämä ohjeet keväällä. Ohje löytyy Tuottajan työpöydältä. Ajantasaistettu ohje noudattaa pitkälti entisen ohjeen linjauksia, mutta toki useita asioita on viilattukin, ja bioturvaan liittyviä asioita käsitellään aiempaa laajemmin. Tuotanto-ohje on sitova, ellei toisin ole mainittu, ja sen määräykset astuivat voimaan 1.9.2021. Mittavammille muutoksille on erikseen määritelty siirtymäajat.

Näissä asiakokonaisuuksissa käsitellään merkittävämpiä muutoksia tai kokonaan uusia asioita:

 • tilan ja rehustuksen siisteys ja bioturvallisuus
 • eläinten hoitotapojen tarkennukset
 • ilmoitus ja lastauskäytäntöjen tarkennukset
 • tilan teollisten rehuntoimittajien vähimmäiskorvausvastuu aiheuttamansa salmonellavahingon osalta
 • haittaeläintorjunta
 • ympäristövaikutusten hallinta

Luethan ohjeet huolella, sillä jokaisen tuottajan tulee tuntea nämä ohjeet ja noudattaa niitä toiminnassaan.

TERVEYS JA ELÄINTEN HYVINVOINTI ON LAATUA

Terveet ja hyvinvoivat siat ovat taloudellisen ja vastuullisen tuotannon perusta. Eläinten liikkeet, käytös, syönti, kasvu ja tietenkin ehjä saparo kertovat hyvinvoivasta siasta. Koska olemme yksi harvoista porsaiden häntien typistämättömyyteen kykenevä sikatalousmaa koko maailmassa, ehjä saparo on meille atrialaisille ehkä se kaikkein tärkein hyvinvoinnin mittari. Sikkara saparo kertoo meille onnistumisesta ja purtu häntä kannustaa ripeästi parantamaan tekemistä possujen tunteman stressin ja hännänpurennan rajoittamiseksi.

TEHDÄÄN TÄRKEÄT PERUSASIAT HYVIN

Miten varmistamme hyvinvoinnin tai havaitsemme parannettavat asiat? Häntä on purtu, porsaalla on ripuli ja yskä tai ruoka ei maita ja lihasika on samankokoinen kuin kuukausi sitten tullessaan. Mikä ihme tässä mättää? Useimmiten vikoja ei tarvitse kovinkaan kaukaa hakea ja kyse on perusasioista. Me sianhoitajat emme vain aina malta hetkeksi pysähtyä, tunnustella, katsoa, kuunnella, haistella, maistella ja mitata havaitaksemme, mitä siat moittivat ja mitä me voisimme niiden hyvinvoinnin parantamiseksi tehdä. Kannattaa hetken katsella ja miettiä asioita sian kannalta, niin sen jälkeen niitä on helpompaa kehittää.

Eläimen terveys on niin kohdillaan, ettei sitä ole lainkaan tarvinnut elämänsä aikana lääkitä.

MIKÄ ON HYVINVOIVA ATRIALAINEN SIKA?

Töpselinokallamme on ensinnäkin ehjä saparo ja se lähestyy meitä hoitajiaan uteliaasti ja pelkäämättä. Karsinassa on lattialla puhdasta kuiviketta ja juuri sopivan väljää. Pari virikeleluakin löytyy. Ilmaa on mukava hengittää, eikä ammoniakki revi nenää. Ilma liikkuu rauhallisesti ja lämpötilakin on mukava. Ontumaton ja yskätön possumme on sananmukaisesti ”pulska kuin porsas”, puhdas ja sileäihoinen, eikä haavoja, paiseita tai turvonneita niveliä näy. Eläimen terveys on niin kohdillaan, ettei sitä ole lainkaan tarvinnut elämänsä aikana lääkitä. Raikasta vettä on tarjolla jatkuvasti ja huolehtivainen hoitaja on hoitanut kerralla kaikille karsinakavereille reilun määrän lähipellon ohrasta ja Koskenkorvan tehtaan valkuaispuurosta tehtyä apetta. Siinäpä se, tuommoinen on hyvinvoiva atrialainen sika. Se maailman paras.

FAKTOJA

Lähivuosina Atria Sika -ketjussa tullaan panostamaan laajalti laatuun. Seuraamme, dokumentoimme ja kehitämme moninaisia laatutekijöitä:

 • bioturva, haittaeläintorjunta ja tilan ulkoinen ja sisäinen siisteys
 • kasvatusolosuhteet: muun muassa ilman laatu, lämpötila, veto, ammoniakki, kosteus, kasvatuspinta-ala ja karsinarakenteiden kunto
 • sikojen hyvinvointi ja terveys: muun muassa saparot, kunto, puhtaus ja vammat, sairauden oireet ja esiintyminen
 • välitysporsaiden laatu, koko ja terveys
 • tuotantotulokset: päiväkasvu, lihaprosentti, rehunhyötysuhde, hylkäykset
 • käytettyjen lääkkeiden määrä
 • vedensaanti, rehun maittavuus, laatu ja kustannustehokkuus

Näihin asioihin keskittymällä varmistamme laadukkaan Atria Sika -tuotannon tulevaisuuden.

Tuotanto-ohjeen määräykset astuivat voimaan 1.9.2021

Kirjoittajat:

 

Tirkkonen Taneli

Eläinlääkäri

Tirkkonen Taneli

040 7442696

Bioturva ja laatu

Tuuri Hanna-Maija

Laatuvastaava

Tuuri Hanna-Maija

010 3160 892

Lue myös muut atria tuottajat 3/2021 -lehden jutut täältä