”Kaikenlaista säätöhommaa”

TEK_2703_lo (1).jpg

Ylisen perhetilalla kestävillä energiaratkaisuilla saavutetaan helpommin optimaaliset olosuhteet eläimille. Kaikki lähtee eläinten hyvinvoinnista. 

Ylisen tilalla Nurmossa tuli tammikuussa täyteen 50 vuotta broilerikasvatusta. Siinä, missä Aki Ylisen vanhemmat ottivat vuonna 1971 riskin ja ryhtyivät kasvattamaan Suomen ensimmäisiä broilereita kuuden muun tilan kanssa, poika jätti vuonna 2004 tietotekniikkainsinöörin työnsä ja jatkoi tilan kehittämistä vaimonsa Elinan kanssa. Nykyisin kuusihenkisellä perheellä on tilalla 90 000 kanaa kolmessa kasvattamossa. 

 Aki Ylinen myöntää, että insinöörikoulutuksesta saaduille taidoille on ollut käyttöäVäkertämistä ovat vaatineet tilan energiaa säästävät ratkaisut, kuten lämmön talteenottojärjestelmän käyttöönotto, maalämpöä hyödyntävä lattialämmitys ja aurinkopaneelijärjestelmä. 

– Minulle yksi osa vastuullisuutta on, että käytetään energiaa tehokkaasti hyödyksi. Pitkään on harmittanut, kun lämmintä poistoilmaa ammutaan taivaalle. Uskon, että energiatehokkuutta parantavat investoinnit ovat tulevaisuutta, Ylinen kertoo. 

LÄMPÖ TALTEEN

Ylisen tilalla varaudutaan asioihin ennakoiden. Lämmön talteenottojärjestelmä otettiin käyttöön vuosina 2017 ja 2018 kahdessa kanalassa. Kolmannessa kanalassa lämmön talteenotto ei vielä kannata taloudellisesti, joten siellä lattialämmitys pitää pohjakuivikkeet hienosti kuivana.  

– Talteenottokontilla pystytään säästämään noin 30 % lämpöenergiaa, ja pienentyneellä energiamäärällä saadaan loistavat olosuhteet linnuille. Ensimmäiset kaksi viikkoa voidaan olla tasapaineilmastoinnilla, jolloin ei tule vetoa. Säätöä se on vaatinut, mutta olen tyytyväinen, Ylinen sanoo. 

HELPPO AURINKOSÄHKÖ

Vuonna 2019 oli aurinkopaneelien aika. Niillä tuotetaan nyt reilu kolmannes tilan vuotuisesta sähkönkulutuksesta. Paneelit ovat myös yhteydessä tilan hakelämmitysjärjestelmään, jossa mahdollinen yli jäävä aurinkosähkö muutetaan kuumaksi vedeksi. 

–Aurinkosähkö on helppo investointi, jolla on järkevä takaisinmaksuaika. Etuna on se, että kun paneelit on kerran asennettu rakennusten katoille, ei niille tarvitse tehdä mitään. Luonnonvarojen kestävä käyttö on myös hyväksi koko ketjun imagolle, Ylinen toteaa. 

Uusi tekniikka ei kuitenkaan yksin tee toiminnasta vastuullista. Aki Yliselle vastuullisuus on pohjimmiltaan omantunnon kysymys. Ratkaisujen palkintona pitää olla aina eläinten parantunut hyvinvointi, oli kyse sitten hygieniaa parantavien toimintamalleista, ilmastoinnin optimoinnista tai hiilidioksidimittauksesta.  

 Klikkiotsikkoja on liian helppo repiä, jos ei toimita kestävällä tavalla.  

 Avoimuuden lisäämiseksi Ylisen tilan uusimpaan kanalaan rakennettiin kesällä 2019 Atria showroom. Koronan vuoksi vierailut ovat hyvän alun jälkeen olleet todella rajoitettuja. 

– Kuluttaja saa isojen ikkunoiden läpi realistisen kuvan siitä, miten tuotanto toimii. Ennen joka vierailija oli hygieniariski. Asioita on vaikea ymmärtää ja kaikkea voi epäillä, kunnes omin silmin näkee. 

 

”Energiatehokkuutta parantavat investoinnit ovat tulevaisuutta”  

 

KOLME VINKKIÄ:

  1. Selvitä ja harkitse vakavasti aurinkopaneelijärjestelmän käyttöönottoa. Hyvän investointituen kautta takaisinmaksuaika on järkevä. Energiatehokkuutta parantavat investoinnit ovat tulevaisuutta.  
  2. Ennen uusia hankintoja, opettele käyttämään olosuhdetietokoneen kaikki ominaisuudet ja säädöt hyväksesi ja optimoimaan kasvattamon ilmastointi. Myös hiilidioksidimittaus kannattaa ottaa käyttöön.  
  3. Uuden tekniikan hyödyntäminen mahdollistaa asioita, joita ei etukäteen osaa edes kuvitella. Kun vanhan tekniikan lopulta päivittää uudempaan versioon, se harvemmin harmittaa.