Förvaltningsrådets möte

ÖK:s förvaltningsråd, styrelse och fullmäktiges presidium höll möte den 30.9 2020. Rådande coronasituation medgav inte fysiskt möte men det virtuella mötet med 25 medverkande fungerade bra. Ola Sandberg hälsade välkommen. Därefter hölls en tyst minut för att hedra minnet av nyligen avlidne förvaltningsrådsmedlemmen Mikael Vidlund.

Styrelsens ordförande Kjell-Göran Paxal redogjorde för aktuellt från Atria koncernen. Det har varit ett speciellt första halvår med minskad efterfråga på Food Service medan detaljhandeln ökade då folk varit mera hemma och gjort mera mat hemma än normalt.

Disciplinen vid Atrias slakterier, och inom hela produktionskedjan är jättehård för att undvika smitta.

Atria Finland har ökat omsättning. Den operativa verksamheten sköts effektivt och bra. Sverige visar nu mera positiv tendens inom Lönneberga-brandet. Danmark och Estland är sammanslagna till en enhet och exporten av nötkött till Danmark går bra.

Exporten till Kina ökar. Atria Ryssland är till salu.

VD för Finland Juha Grön säger i ett uttalande att Atria klarat sig nöjaktigt under andra kvartalet både vad gäller försäljning och vinst. Detta trots covid 19. Hotbilder är hur coronasituation fortgår, faran för Afrikanska svinpesten och hur Atria kan kompensera nedgången i Food Service.

Verksamhetsöversikter presenterades av VD Tom Åstrand, ekonomichef Åsa Frants, anskaffningscheferna Daniel Klockars och Kim Tarvonen samt försäljningsdirektör Lasse Åberg från A-Foder.

I september har ÖK genomgått en organisationsförändring så att Daniel Klockars övergått till A-Foder men är tillgänglig också för andra frågor än foderfrågor inom ÖK fram till årsskiftet. Johan Fors har anställts kundrelationschef för mjölkgårdar, Kim Tarvonen tagit över ansvaret som anskaffningschef för både svin och nöt samt att Sören Stenroos övertar större operativt ansvar och blir kontaktperson inom svinproduktion. ÖK har också förstärkning inom foder- och produktionsutveckling då Christer Rönnqvist står till ÖK:s förfogande en dag i veckan.

Åsa Frants delgav mötesdeltagarna en ekonomisk rapport om nuläget.

Projektet Nötgårdens Vall ansöker om tilläggsfinansiering.

Daniel Klockars ser positivt på svinsidan inom ÖK. Produktionsresultaten ökar på gårdarna. Från kvartal tre detta år ökar förmedlingsmängderna på smågrisar och ett nytt suggstall fylls med de första djuren i dagarna.

Kim Tarvonen informerade om kalvbristen och prisändringar inom mjölkproduktionen. Konsumtionen på färsk mjölk minskar vilket betyder brist på kavlar. Aktörer inom näringen har vid flera tillfällen nu redogjort för statsmakten om den besvärliga situationen och det arbetet fortsätter. Däremot ökar antalet dikor och flera investeringsprojekt är på gång inom ÖK:s område.

Lasse Åberg presenterade aktuell lägesrapport från A-Foder. Bra med havre har köpts in, lite mindre av kornet och mycket vete är ännu på åkern. Ärtskördarna är bra medan bondbönor verkar vara svårare att odla här än vad Åberg förutspådde. Altia har fusionerats med ett norskt bolag och framtiden får utvisa hur A-Foder påverkas av det.

Processen med att revidera ÖK:s stadgar har påbörjats. Dels för att de ska stämma överens med nutiden och dels för att det finns brister i stadgarna som behöver åtgärdas. En arbetsgrupp fortsätter det arbetet: Jan Andersén, Åsa Frants, Ola Sandberg och Tom Åstrand.

Förvaltningsrådet har nästa möte i början av december och då kommer Juha Grön, VD för Atria i Finland, enligt planerna att närvara.