E-märkning av nöt blir obligatoriskt 1.1.2021

Efter en flerårig övergångsperiod inom näringen har nu Jord- och Skogsbruksministeriet tagit slutliga beslutet att e-märkning av nöt blir obligatoriskt fr.o.m. 1.1.2021. Det betyder att på alla nöt som är födda 2021 och framåt måste ett av de två obligatoriska öronmärken vara elektroniskt. Här kan du läsa Livsmedelverkets nyhet om den nya märkningsförordningen.

 

Vad behöver mjölk- och dikogården göra?

Det lönar sig att förbereda sig för den obligatoriska e-märkningen i god tid genom att redan vid nästa beställning övergå till e-märken. Då riskerar du inte att de traditionella märkena förblir oanvända på gården – efter årsskiftet kan de inte längre användas.

Enligt Livsmedelsverkets anvisningar skall man göra beställningen av öronmärken i god tid, leveransen av märken är i normala fall 3-4 veckor. Som vi vet finns det ständigt faktorer som stör tidtabeller (strejk, corona etc...) så det lönar sig alltid att beställa öronmärken i god tid.     

I länken här under kan du läsa om de öronmärken A-Foder säljer samt beställningsanvisningar av dem. A-Foders öronmärken har visat sig vara av ypperlig kvalitet och därför ger vi dem 6 års garanti, marknadens överlägset längsta! Du får kostnadsfritt ett nytt märke ifall djuret tappar eller söndrar märket under denna period. Här kan du läsa mera.