Laidunpilotti osa 2.

22.08.2023 08:50

Laidunpilotti on päässyt kunnolla vauhtiin!

Tuottava Emolehmä -hankkeen vetäjä Johanna Näreranta vieraili heinäkuussa Marko ja Satu Allisen emolehmätilalla, jossa on menossa laidunpilotti. Ensimmäinen vierailu oli kesäkuussa ja siitä voit lukea tästä.

Toiseen käyntiin mennessä oli laitumen syöttö juuri päässyt kunnolla siihen pisteeseen, mitä sen pitäisikin olla. Eläimet olivat neljännellä lohkolla, josta oli tehty rehua juhannuksen tienoilla. Lohko oli jaettu kolmeen osaan välilangoilla ja tällä järjestelyllä syönti oli erittäin tasaista, ja toiveissa oli, että lohkolta saataisiin näin rehu riittämään koko kesäksi ja mahdollisimman pitkälle syksyyn.

Lohko 1.jpg

Aloituslohko syötön, puhdistusniiton ja lannoituksen jälkeen.

Marko kertoi, että ykkös- ja kakkoslohkot oli jo syötetty ja kakkoslohkolta oli myös tehty takaosasta paaleja, kun kasvusto oli jo mennyt hieman vanhaksi laidunnusta ajatellen. Kolmas lohko murskattiin ja nurmi olikin aika keltaista. Lohkolle oli levitetty apulantaa ja sateiden jälkeen heinä oli lähtenyt hyvin kasvuun kaikilla lohkoilla.

Lohko 2.jpg

Lohkon kaksi takaosasta oli tehty säilörehu samalla kuin lohkolta neljä.

Lohko 3.jpg

Lohko 3 oli murskattu ja myös lannoitettu, heinä oli lähtenyt hyvin kasvuun pitkästä murskatusta heinästä huolimatta.

Eläimet olivat nyt syöneet neljättä lohkoa kolme päivää, eli ensimmäisellä alalla ne olivat olleet kaksi päivää ja toisella alalla ne olivat nyt olleet yhden päivän. Eron syöttöalojen välillä huomasi hyvin.

Kun eläimillä oli tuoretta heinää koko ajan ja lohkot ovat sopivan kokoisia, ne tulevat syötyä tasaisemmin. Kierto oli nyt vasta päässyt kunnolla vauhtiin, sillä kevään ja alkukesän kuivuus verotti laitumia ja laidunnuksen aloitusta.

Lohko_4.jpg

Kuvassa lohko neljä, jossa näkyy väliaidan raja, syötetyltä ja syötävältä lohkolta

Syötössä oleva lohko on väliaidoitettu Gallagher multitolpalla ja saparovälitolpilla, joihin on helppoa ja nopeaa pujottaa aitalanka. Kela on melkoisen painava ja se sijoitetaan lähelle ympärysaidan tukevampaa tolppaa omassa multitolpassaan. Kuvissa näkyy hyvin syötössä olevan lohkon ja uuden lohkon raja.

Kela.jpg

Eläimet lähtivät seuraamaan, kun kävelimme lohkon reunaa, ja tulivat uuden lohkon raja-aidalle ja jatkoivat siinä syömistä rauhallisina. Marko kehui, että vasikat ovat kasvaneet hyvin ja karvakin kyllä kiilsi kaikilla eläimillä upeasti. Vasikoista huomasi jo silmämääräisesti, että kun tuoretta rehua on saatavilla ja syönti on tasaista, se näkyy myös kasvussa ja eläiten hienossa kunnossa.

Naudat.jpg

Isäntäväellä oli toiveissa, että tällä tavalla syötettynä laidun riittäisi mahdollisimman pitkään ja paaliruokintaa voisi siirtää mahdollisimman myöhään, mieluimmin niin ettei sitä tarvitsisi aloittaa ollenkaan ennen sisäruokintakautta. Jos kokeilu onnistuu edes niin hyvin, että paaliruokintaa voidaan siirtää alkavaksi vasta syyskuun loppulla, isäntäväki oli sitä mieltä, että ottavat kaistalaidunnuksen muillekin lohkoille käyttöön.

Allisen laidunpilotin tuloksia seuraamme seuraavan kerran Emo- ja pihviseminaarissa 23.-24.11.2023 Kalajoella, seuraahan tiedotusta seminaarista kotisivuilta ja esim. Facebookista @atrianautahankkeet ja tapahtuman oma Facebook-sivu - ja ilmoittaudu heti mukaan, kun ilmoittautuminen avautuu!

Kirjoittaja

Näreranta Johanna

Atria Nauta -hankkeet

Näreranta Johanna

050 598 2615

johanna.nareranta@atria.com

Asiantuntija, hankevastaava Tuottava Emolehmä -hanke

lue lisää hankkeesta