Viisi vuotta nurmen ilosanomaa
20.06.2023 14:24Tuottava nautatilan nurmi -hanke sai viidennen toimintavuotensa jälkeen työnsä päätökseen maaliskuussa 2023. Menneisiin vuosiin on mahtunut lukematon määrä nurmiaiheista inspiroivaa toimintaa ja kohtaamisia pienryhmissä, työpajoissa, seminaareissa ja muissa tilaisuuksissa niin pellon laidalla kuin verkossa.
Hankkeen eräänä suurimpana osasena sen koko toiminnan ajan oli pilottikoetoiminta, jota toteutettiin noin kymmenellä kotimaisella aktiivitilalla. Onko sinulle selvää esimerkiksi, että sängen korkeuden nostaminen vaikuttaa positiivisesti nurmien satotasoon tai että juolavehnä alentaa säilörehun D-arvoa merkittävästi? Jos kyllä, hienoa! Nämä ovat esimerkkejä tuloksista, jotka ovat saaneet alkunsa Tuottava nautatilan nurmi -hankkeen alla tehdystä pilottityöstä ja ovat myöhemmin jalkautuneet tilojen käyttöön. Pilottitilaverkosto ja yrittäjät tilojen takana ovat jättäneet työpanoksellaan merkittävän kädenjäljen kotimaisen nurmentuotannon eteenpäin viemiseen.
Pienryhmät ovat nimeään suurempia
Laiduntamisen ja säilörehun tuotannon kehittämiseen tähtääviä pienryhmiä pyöri parhaimmillaan lähemmäs 20 kappaletta noin puolen Suomen kokoisella hankealueella. Pienryhmissä oli mukana noin 160 maatilaa ja tuottajia noin 200. Osa ryhmistä toimii vielä tänäkin päivänä jonkun toisen hankkeen alla, kun taas toiset on jätetty telakalle.
Kaikkiin ryhmiin liittyy näin vetäjän näkökulmasta mukavia ja hienoja muistoja kohtaamisten ja keskustelujen muodossa; välillä on naurettu katketakseen toistemme jutuille ja toisinaan värjötelty jäätävässä vesisateessa pakettiauton takakontissa odotellen sateen laantumista. Näitä hetkiä jään kaipaamaan hankkeen päätyttyäkin, ja onneksi yhteys on säilynyt edelleen vahvana monien ryhmistä tutuksi tulleiden tuottajien kanssa.
”Iso kiitos etenkin kaikille hankkeessa mukana olleille tuottajille!”
Viljelyakatemia ja monta muuta
Jos korona-ajasta jotain hyvää voi sanoa hankkeen näkökulmasta, niin se olisi Viljelyakatemian toteutuminen. Pääsimme koronan aiheuttaman pakkotauon seurauksena ottamaan aivan uuden harppauksen digitalisoituvassa ympäristössämme, ja näin Viljelyakatemia syntyi. Viljelyakatemia-alusta keräsi yli tuhat jäsentä, ja sen jaksoja katsottiin tuhansia kertoja.
Hankkeen sisällöt ovat olleet kysyttyjä, ja niitä on esitelty kymmenissä tilaisuuksissa, lehdissä ja julkaisuissa aina ulkomaita myöten. Esimerkiksi säilörehun säilöntäopasta on tilattu alan opetusmateriaaliksi, ja monet pilotit ovat ylittäneet kevyesti tieteellisen viestinnän kynnyksen tietoarvoltaan, vaikka niitä ei sellaisiksi alun perin ollut kaavailtu. Työkaluja olemme tuottaneet useita, esimerkiksi laiduntamisen suunnittelun tueksi. Listaa kaikesta, mitä olemme hankkeen aikana tehneet, on vaikea saada tiivistettyä muutamaan lauseeseen.
Nyt on kuitenkin aika siirtyä uusiin seikkailuihin ja jättää tämä nurmihanke taakse. Lämmin kiitos kaikille hankkeen osallisina olleille henkilöille. Toivottavasti lähdette tuleviinkin hankeseikkailuihin avoimin mielin mukaan!
Kirjoittaja
Atria Nauta -hankkeet
Tahvola Essi
046 921 5544
essi.tahvola@atria.com
Kehityspäällikkö, kasvinviljely. Optipalko, Optinurmi ja Itua ja Vastetta -hankkeet