NurmiBussien matkassa

nurmibussi_iso nosto.jpg

Tuottava Nautatilan Nurmi -hanke järjesti kesän kuumimman nurmenviljelyyn keskittyvän ammattimatkan tuottajille 6.-7.8.2019.


NurmiBussi2019 -kiertueen nimeä kantanut kaksipäiväinen matka sisälsi useita tilavierailuja sekä käynnin Luke Ruukin järjestämässä tutkimusasemapäivässä. Tilavierailuilla osallistujat pääsivät tutustumaan valikoitujen kotimaisten huipputilojen nurmi- ja kotieläintuotantoon. Nurmibussit lähtivät liikkeelle kaiken kaikkiaan kolmelta eri suunnalta: Seinäjoelta, Vaasasta ja Kuopiosta.

Ensimmäisenä päivänä Nurmibussien startattua matkaan, kiertueen kaiken kaikkiaan noin 40 osallistujaa poimittiin kyytiin linja-autojen suunniteltujen ajoreittien varrelta. Suuntana Nurmibusseilla oli Oulun Original Sokos Hotel Arina, jossa osallistujia odotti A-Tuottajien järjestämä illallinen ja yhteinen illanvietto. Ennen Ouluun saapumista päivään sisältyi kuitenkin tilavierailuja: Nurmibussit vierailivat saapumissuunnistaan riippuen eri kohteissa Lapinojan tilalla, Joensuun tilalla ja Ylikaartolan tilalla.

imagedzvbi.png
Lapinojan tilalla käytiin keskustelua esimerkiksi säilörehun laadusta puoliksi halkaistun säilörehupaalin äärellä.


Lapinojan tilalla tutustuttiin isoon vasikkakasvattamoon. Tilalla riitti puhuttavaa säilörehupaalien laadusta ja nurmien kasvinsuojelusta. Lisäksi käsiteltiin vasikoiden ruokintaa ja päästiin vertailemaan vasikkakasvattamon sisällä erilaisia kasvatusolosuhteita, joilla on suuri merkitys vasikoiden terveyteen ja hyvinvointiin.

Joensuun tilalla päästiin tutustumaan puolestaan loppukasvattamopihattoihin. Joensuun tilalla ihastusta herättivät erinomaisesti kasvavat ja hyvinvoivat naudat sekä erilaisten pihattojen rakenneratkaisut. Keskustelua käytiin myös koneketjuratkaisuista nurmen korjuuseen liittyen, sillä leasingkoneet ja urakointi olivat merkittävässä osassa tilalla.

Erityisen mielenkiintoista oli myös vertailla eri tilojen välisiä säilörehun tuotantokustannuksia ja havaita kuinka monella eri tavoin voidaan päästä kustannustehokkaaseen nurmen tuotantoketjuun!

 

imagefp0k8.png
Joensuun tilalla kuultiin myös mikä on avain menestykseen: perusasioista huolehtiminen. Esimerkiksi karsinat tulee kuivittaa kunnolla ja naudoille on oltava aina maittavaa apetta tarjolla ruokintapöydällä.

 

Tilavierailut jatkuivat myös kiertueen toisena päivänä. Ylikaartolan tilalla tutustuttiin loppukasvattamoon. Puheenaiheena toimivat muun muassa niin eläinten terveys, viljakaupan teko kuin lannan käsittelykin. Erityisen kiinnostavaksi koettiin myös tuore raiviopelto, jonka äärellä kuultiin, kuinka metsämaata voidaan muokata viljelyskelpoiseksi peltomaaksi.

Alakedon luomutilalla päästiin puolestaan tutustumaan tilan laidunaloihin ja erinomaiseen jalostuskarjaan, joka koostuu Charolaisista ja Aberdeen-Anguksista. Luomuemolehmätilalla käytiin keskustelua jalostuskarjan kasvattamisen erityispiirteistä sekä tulevaisuuden jalostustavoitteista. Vierailijat pääsivät tutustumaan tilan laidunnurmiin ja laidunnuskäytäntöihin ja vilkasta keskustelua syntyi laidunnurmien oikeasta perustamisstrategiasta ja laidunkierrosta.

imagevsup.png
Aamuisten tilavierailujen jälkeen suunnattiin kohti Luke Ruukin tutkimusasemapäivää, jossa myös Tuottava Nautatilan Nurmi -hanke oli esillä!

Tilavierailujen jälkeen Nurmibussit suuntasivat kohti Luke Ruukin tutkimusasemapäivää, jossa luvassa oli asiantuntijapuheenvuoroja esimerkiksi nurmen lajeista ja lajikkeista sopeutumassa vaihteleviin olosuhteisiin sekä lihanautojen ruokinnan kustannustehokkaista vaihtoehdoista. Tutustumiskohteina oli lukuisia peltoja, joilla esiteltiin muun muassa lukuisia lannoitus- ja lajikekokeita sekä erilaisia laidunkasvidemoja. Lisäksi esillä oli esimerkiksi maanrakenteen havaintokuoppa ja piha-alueelta löytyi myös High Tensile -aitausdemo, jonka yhteydessä esiteltiin myös kaistalaidunnuksen toteuttamista.

Nurmibussit läksivät kotimatkalle kahden vilkkaan ja antoisan kiertuepäivän jälkeen. Ammattimatka tarjosi paljon koettavaa ja nähtävää, mutta antoi myös paljon ajateltavaa; sekä asiantuntijoiden puheenvuorot että tilallisten omat käytännön tason kokemukset ja toteutukset saivat aikaan keskustelua ja tarjosivat uusia näkökulmia asioihin!


Turunen Laura

Hanketyöntekijä

Turunen Laura

+358 40 548 4461

laura.turunen@atria.com

NurmiNauta

 

nurminauta_logot2.JPG