Kokeilussa pikakesannointi
30.08.2023 09:03Itua ja vastetta- hankkeessa on mukana eri puolilta Suomea 20 tilaa, joista osa on tavanomaisia ja osa luomutuotannossa. Atrian ja Fazer Myllyn sopimustuottajat testaavat kolmivuotisessa hankkeessa pelloillaan kasvinsuojelua, jossa kemiallisia kasvinsuojeluaineita käytetään vain todennettuun tarpeeseen, eri kasvinsuojelun toimenpiteitä monipuolisesti yhdistäen.
Alkukokemukset tutkimushankkeessa mukanaolosta ovat olleet viljelijöistä myönteisiä heidän tuottaessaan uutta tietoa yhdessä tutkijoiden kanssa. Mika Herrala Maatalousyhtymä Herralasta Vimpelistä kertoo perheyhtymän olleen useissa hankkeissa mukana jo aiemmin. Eteläpohjalaisella tilalla on pitkät perinteet maanviljelyssä, tila on perustettu jo vuonna 1602. Tänä päivänä tilalla tuotetaan naudanlihaa.
Mika Herralan (vas.) tutkimuspellolla Vimpelissä kohtasivat syksyllä 2022 Luken tutkijat Heikki Jalli ja Pentti Ruuttunen, viljelijä Janne Niemi ja Atrian Essi Tahvola.
- Testasimme nurmen päättämisen yhteydessä pikakesannointia. Nurmesta tehtiin ensimmäinen sadonkorjuu normaalisti ja tämän jälkeen osalle lohkoa tehtiin pikakesannointi ja osa lohkosta päätettiin glyfosaatilla, kertoo Mika Herrala.
Pikakesannointi toteutettiin auraamalla lohko. Se äestettiin, kun juolavehnää alkoi olla näkyvissä ja tämän jälkeen lohko kultivoitiin parin viikon päästä. Lohko vielä äestettiin muutama päivä ennen kylvöä.
- Muokkaustoimenpiteiden ajoitus pyrittiin tekemään niin, että niiden jälkeen olisi pidempi poutajakso. Lohkolle kylvettiin syysruis suojaviljaksi ja samalla nurmensiemenseos. Tämä on tarkoitus korjata tänä kesänä ensimmäisen rehunteon yhteydessä. Toimenpiteellä testataan pikakesannoinnin tehoa verrattuna glyfosaattiin. Ruis valikoitui siksi, että sen pitäisi luontaisesti syrjäyttää juolavehnää.
Vimpelin peltoja lannoitetaan karjanlannalla ja teollisilla lannoitteilla. Mikan mielestä hyviä viljelytekniikoita, joita käytetään luomussa, pitää tuoda tavanomaiseen tuotantoon, oli kustannuskriisi tai ei.
Teksti: Sirpa Mäkinen, Luomuinstituutti, Itua ja vastetta -hankkeelle