"Avaimet onneen on annettu”

Malin

Vihtiläisellä luomuviljatilalla on emolehmien hankinta edessä. Eläinten kautta tilasta on tarkoitus kehittää kestävän ja uudistava maatalouden yksikkö, jonka osaalueet tukevat toisiaan.

Kun Eliisa ja Mika Malin vuonna 2007 ostivat Eliisan vanhemmilta Vierelän luomutilan, oli tilalla valkosipulin tuotantoa sekä viljan suoramyyntiä.

– Hyvin pian tajusimme, että kuvio oli meille mahdoton. Oli pienet lapset, eikä suoramyynti ole mitään helppoa työtä. Vuonna 2013 luovuimme valkosipulista ja viljan suoramyynnistä, ja lähdimme kehittämään viljan tuottavuutta, Malin kertoo.

Kahden agronomin perheessä on riittänyt kiinnostusta maan kasvukunnon parantamiseen. Viljelykiertoa on kehitetty, ja kerääjäkasvit otettiin osaksi tilan tuotantoa alusta lähtien. Maanparanteita ja luomulannoitteita on ostettu, sillä karjatiloja on Helsingin tuntumassa vain kourallinen, eikä lantaa aina saa. Pari vuotta sitten Malinit lähtivät mukaan Carbon Action -hankkeeseen, jonka kautta tuli uusia verkostoja ja tietoa peltomaan hiilensidonnasta.

– Pyrimme tavoitteellisesti hyvään satotasoon ja hyvälaatuiseen luomuviljaan, jotta toiminta säilyy järkevänä. Olemme monipuolistaneet kerääjäkasviseoksia ja opettelemme nyt, miten vähentää kyntöä ja lisätä kasvipeitteitä. Menossa on kosteikon suunnittelu ja petopenkkakokeilu, haaveissa on agrometsäkokeilu, sanoo Malin.

EMOLEHMÄT TULEVAT

Lähitulevaisuuden isoin uudistus on kuitenkin se, että 150 hehtaarin tilalle on nyt pitkän pohdinnan jälkeen päätetty hankkia emolehmiä ja pihaton suunnittelu on aluillaan. Jos kaikki sujuu suunnitellusti, Malinit osallistuvat tammikuussa investointitukihakuun ja kesällä alkaa rakentaminen.

– Eläinten avulla saamme tänne paremmin toimivan kokonaisuuden: laiduntava nauta on tehokas hiilensidonnan kannalta ja lisää tilan monimuotoisuutta. Voimme hyödyntää tilan ”savitöpperöitä” laitumina, saamme olkea ja nurmia eläimille ja lantaa viljantuotantoon, Eliisa suunnittelee.

KONTAKTI KULUTTAJIIN

Malinit toimivat tilansa asioissa tiiviisti yhdessä. Tavoitteena on monimuotoisuuden ja ympäristöasioiden huomioon ottaminen tuotannon suunnittelussa, tuottavuutta unohtamatta, sekä kuluttajien tietoisuuden lisääminen siitä, millaista suomalainen lihantuotanto on.

– Pääkaupunkiseudulla ei laiduntavia nautoja enää näy. Haluamme luoda ihmisille kontaktin ruoantuotannon realiteetteihin ja lisätä kulttuuri- ja maaseutumaisemaa. Uskomme, että apua on tarjolla. Kun vähänkin vihjattiin eläinten ottamisesta, Atrialta oli heti apua tarjolla,
Malin iloitsee.

EVÄSTÄ TULEVAAN

Malinit uskovat, että järkevillä ja tavoitteellisilla investoinneilla tilan maiden kasvukunto ja tuottavuus voivat säilyä hyvänä myös seuraavalle sukupolvelle.

– Olisi hienoa voida sanoa lapsillemme tulevaisuudessa, että ”Kyllä tässä teille evästä riittää”. Olemme luottavaisin ja positiivisin mielin. Jos ei kokeile, ei mitään saakaan.

 

”Murehtimalla eivät asiat parane. Pitää olla tavoitteellinen ja asettaa tavoitteet tarpeeksi korkealle.”

 

KOLME VINKKIÄ:

  1. Rahoituksen hoitaminen vaatii hyvää yhteistyötä pankin kanssa. Voimakkaat investoinnit eivät saa olla niin voimakkaita, että ne näivettävät muuta toimintaa. 
  2. Tee yhdessä toisten viljelijöiden ja asiantuntijoiden kanssa rohkeasti 
  3. Maatiloilla on ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä konkreettisia tekoja, sitoa hiiltä ja vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen. Yksilöinä meillä on enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa kuin monella muulla. Mahdollisuudesta pitäisi nauttia.