A-Rehu case: soija

07.10.2019 10:45

A-Rehu korvaa soijan pääasiassa Altian etanolituotannossa sivutuotteena syntyvällä ohravalkuaisrehulla, rypsillä, rapsilla, härkäpavulla, herneellä ja kuoritulla kauralla.

A-Rehu käyttää vain vastuullisesti tuotettua soijaa. Yksimahaisten ruokinta atrialaisilla tiloilla perustuu kotimaisiin viljoihin – sioilla ohraan, broilerilla kuorittuun kauraan ja vehnään. Usein vilja on viljelty omalla tai lähitilalla. Nautojen ruokinta perustuu oman tilan nurmeen. Ruokintaa täydentämään tarvitaan valkuaislisää. Soija on ollut yksi tärkeä valkuaislisä, mutta A-Rehulla tehdään töitä päivittäin sen eteen, että pystytään hyödyntämään kotimaista valkuaista soijan korvaajana.

A-Rehulla soijaa korvataan pääasiassa Altian etanolituotannossa sivutuotteena syntyvällä ohravalkuaisrehulla, rypsillä, rapsilla, härkäpavulla, herneellä ja myös kuoritulla kauralla. A-Rehu tekee yhteistyökumppaniensa kanssa aktiivisesti töitä valkuaiskasvien viljelyn kehittämiseksi, sillä näin yhä suurempi osa tarvittavasta valkuaisesta saadaan suomalaisilta pelloilta.

Eläinlajikohtaisesti ruokinta eroaa huomattavasti. Jokaisessa ketjussamme haluamme kehittää ruokintaratkaisuja entistä kestävämpään muotoon.

Niina Immonen, kehityspäällikkö Atria Sika
Atrian Perhetilat sikaketjussa ovat lihasikaloita. Perhetilojen vuotuinen lihasian tuotantomäärä on noin 35 miljoonaa kiloa eli noin 55 prosenttia Atrian sikaketjun kokonaistuotannosta. Perhetilojen tuotteita ostamalla olet tiennyt lihasi alkuperän tilatasolla vuodesta 2013 lähtien. Vuodesta 2018 lähtien Perhetilan merkki on lihasi alkuperän lisäksi taannut myös antibioottivapauden.

Atrian Perhetilojen sian ruokinnassa ei käytetä lainkaan soijaa. Rehusta 93 prosenttia perustuu kotimaisiin rehuviljoihin. Näistä 70 prosenttia on peräisin rehuohrasta, rehuvehnästä ja rehukaurasta. Sian syömän valkuaisrehun osuus on 23 prosenttia ja se on elintarviketeollisuuden sivujakeena syntyvää ohran valkuaisrehua. Lisäksi sian ravintoympyrässä on tarvittavat kivennäiset ja vitamiinit. Muualla tuotettu sika syö noin 40 kiloa soijaa.

Atria Sika -porsastuotantotiloilla tehdään koko ajan tutkimusta tähdäten täysin soijattomaan rehustukseen. Syksyllä 2019 käynnistämme ensimmäisen soijattoman porsastuotantovaiheen kokeilun isossa mittakaavassa.

imagespex8.png

Anne Rauhala, kehittämispäällikkö A-Rehu siipikarjarehut
Atrialaisen broilerin rehusta 80 prosenttia koostuu kotimaisista rehuviljoista – kuoritusta kaurasta ja rehuvehnästä. Vain noin 11 prosenttia on soijaa. Soijan käyttöä on jo vähennetty lisäämällä kotimaisen kuoritun kauran, rypsin, herneen ja härkäpavun käyttöä.

Kotimaisten viljojen valkuaispitoisuus on korkeampi kuin keskisessä Euroopassa, eikä matalavalkuaista maissia käytetä ollenkaan. Hyvän terveystilanteen ansiosta broilerit käyttävät rehun hyvin hyödykseen.  Atrialainen broileri käyttää yhdeksän prosenttia vähemmän valkuaista tuotettua lihakiloa kohti kuin keskieurooppalainen broileri. Kaikki broilerien käyttämä soija on RTRS-sertifioitua, Pohjois-Amerikkalaista alkuperää.

image7a0g.png

 

Sinikka Hassinen, johtaja Atria Nauta
Nautaketjussamme luovuttiin täysin soijasta vuonna 2017, atrialaiset naudat eivät siis syö soijaa ollenkaan. Nauta on siten ensimmäinen eläinlaji, joka A-Rehun rehuja käytettäessä ruokitaan kokonaan ilman soijaa.

imagerbbpm.png