MTY Leikas 1/2023

01.03.2023 10:20

MTY Leikas 23. - 29.1.2023

MAANANTAI
Sää: pakkaspäivä, yöllä satanut lunta

Aamu alkaa herätyskellon sointiin klo neljän aikoihin. Työt kutsuvat auraamaan yöllä satanutta lunta. Kalusto otetaan tilan hallista. Hallista käyttöön otetaan T- sarjan Valtrat, joissa on alueaurat, sekä lingot.

Auraustöissä vierähtää iltapäivään, jonka jälkeen on luvassa koneiden huollot, puhdistukset, sekä huolehditaan tankit täyteen, jotta kalusto on lähtövalmiina seuraavana aamuna tai jo yöllä.

Ilta vierähtää kotona perheen kanssa ja kotiaskareita tehden.

atria_viljatila_mty_leikas_2023.jpg

TIISTAI
Sää: lumisateinen ja leuto

Aamulla on luvassa jälleen auraamista, tänään metsäyhtiöille, esimerkiksi metsäautoteitä/kääntöpaikkoja/varastopaikkoja. Myös rinteiden/teiden hiekotusta on näissä keliolosuhteissa luvassa.

Tilamme lämmitysmuotona toimii hake. Tilalla on lämpökeskus, jossa hake palaa uunissa, josta lämpö siirtyy asuinrakennuksiin, sekä konehalliin. Siellä riittää erilaista työtä, kuten uunin puhdistusta sekä hakkeen siirtoa.

atria_viljatila_mty_leikas_2023_2.jpg

KESKIVIIKKO
Sää: pikku pakkasta

Tilallamme toimii myös metsäkoneyritys, Metsäurakointi Leikas Oy.

Metsäfirman kalustoon kuuluu mm. Ponssen Moto, sekä ajokone. Konesiirtoja varten on myös lavetti. Kalustosta löytyy myös vielä kaivinkone. Toinen yrittäjistä on konesiirrolla kyseisellä lavetilla. Konesiirtoja tehdään päivittäin omille koneille, sekä toisten yritysten isoille koneille.

Iltapäivällä oli luvassa ylämaankarjan ruokintaa pyöröpaalirehulla. Kalustona toimii Valtra T145 ja paalipihdit.

atria_viljatila_mty_leikas_2023_3.jpg

TORSTAI
Sää: pilvistä

Aamulla toinen yrittäjistä on lähtenyt klo viiden jälkeen aamulla energiapuunkorjaukseen. Kalusteena on käytössä Valtra T174, jossa on Keslan kuormain takasillassa.

Päivä vierähtää energiapuita tehden. Illalla tilalle on tulossa A-Rehun auto hakemaan tilamme viljankuivurilta syksyllä puituja herneitä. A-Rehun auto kuljettaa herneet Koskenkorvan tehtaalle.

atria_viljatila_mty_leikas_2023_4.jpg

PERJANTAI
Sää: pilvistä

Tämän päivän suunnitelmissa on vehnäkuorman vientiin Varkauden A-Rehun tehtaalle. Tehtaalla on vastassa henkilökunta, joka ohjeistaa kippauspaikalle, jonne kuorma viedään. Käytössä on Valtra T194 ja iso viljakärry, jossa kuorma on lähes 20 tonnia.

Tehtaalta lähtiessä olikin kahvitauon aika, pikku pysähdys huoltoasemalla ja matka jatkuu.

Iltapäivällä viedään toinen vehnäkuorma. Matkan tehtaalle taittaa 45 minuutissa ja matkaa kertyy noin 30 km. Iltapäivällä mukaan ehtii myös oma, sekä veljenpoikani koulusta. Ala-asteikäiset pojat ovat reippaana mukana kaikissa tilan ja yrityksen töissä.

Ilta vierähtääkin hallilla kalustoa pesten ja huoltaen.

LAUANTAI
Sää: aurinkoinen, lumisadetta

Lauantaiaamuna herätyskello ei herätä aivan yhtä aikaisin kuin arkena, mutta muutama työhomma on tehtävänä myös tälle päivälle. Luvassa koneiden lavettisiirtoja, energiapuun ajoa kylän asukkaille. Aamupäivä vierähtää näissä hommissa. Iltapäivälle tuli vielä aurausurakointia Valtran T194 traktorilla sekä lingolla. Ilta vierähtääkin lauantain vietossa kotona perheen kanssa.

SUNNUNTAI
Sää: pilvipouta, pieni pakkanen

Aamulla ei ollut kiirettä auraamaan. Päivällä olikin luvassa vain paalin vientiä Valtralla ylämaannaudoille. Loppupäivä meni perheen kanssa ulkoillen sekä moottorikelkalla ajellen sekä tehden sillä hiihtolatua innokkaille hiihtäjille.

atria_viljatila_mty_leikas_2023_1.jpg

 

MTY Leikas, Siikamäki

Yrittäjät: Janne Leikas ja Heikki Leikas
Tuotantosuunta: Viljanviljely, kone- ja metsäurakointi.
Perustettu: Tila on ollut Jannen ja Heikin nimissä reilu 10 vuotta.
Peltoa: Peltoa on viljelyksessä vuokramaineen 250 hehtaaria. Tilallamme on myös ylämaan nautakarjaa.
Muuta: Veljekset pyörittävät myös metsäkoneyritystä nimeltä Metsäurakointi Leikas Oy. Firma on perustettu reilu 20 vuotta sitten.

Lue muita viikko tilalla -tarinoita täältä