Mäenpään tila 1/2023

28.02.2023 10:50

Kanalakierroksia jo 30 vuoden ajan

Mäenpään tilalla viikko alkaa lumisessa säässä perheen opiskelijoiden palatessa kouluun. Tilan askareiden lomassa yhteiset ruokahetket kruunaavat arjen ja tuovat perheen yhteen – saman pöydän ja usein Atrian herkkujen ääreen. Viikon lopuksi yrittäjät päätyvät ihmettelemään tuotantotekniikan kehitystä. 

Mäenpään tilalla 9.–15.1. 

MAANANTAI

Vuoden toinen viikko alkoi sakeassa lumisateessa. Antti sai lähteä aurauskalustolla heti aamusta matkaan. Lakeudella pihat ja tiet ovat tuulisella kelillä nopeasti tukossa. Paluu arkeen koitti lopullisesti tänään, kun koulutyö alkoi perheen opiskelijoilla joululoman jälkeen. Aleksi opiskelee Ylistaron lukiossa seniorivuottaan ja Matias Sedu Ilmajoentiellä maatalousyrittäjälinjalla myös toista vuottaan.  

Broilerikanaloissa on tänään linnut 11 ja 7 vuorokauden ikäisiä. Kolmen ja puolen viikon tuotantotauon aikana vaihdettiin uudet rehulinjat vuonna 1990 valmistuneeseen vanhimpaan kasvattamoon. Täytyy ihmetellä miten kestävästä muovista rehukupit tuolloin valmistettiin, kestivät tuotantoa 32 vuotta! 

Aamu- ja iltakierto broilerikanaloissa suoritetaan meillä kahden henkilön toimesta. Molemmilla, Harrilla ja Mervillä, on omat kanalansa kierrettävänä. Aamukierron jälkeen Harri lähti peltokivien räjäytystyömaalle. Työmaalla oli aamupäivän poraaja tekemässä kiviin räjäytysreikiä. Räjäytyksen jälkeen kiviä alettiin kuormaamaan urakoitsijan toimesta kaivinkoneella kärryille ja ajamaan traktorilla pois pellolta. Ajotyössä olivat Antti ja Harri kiinni lopun päivää. Joululoman aikana oli myös Matias suurena apuna ajotyössä.  

atria_broilertila_maenpaan_tila_2023.jpg

Ylistarossa on ollut käynnissä tilusvaihto. Tilusjärjestelyiden jälkitöinä on meidän viljelysmailla suoritettu piiriojien kaivuuta ja vanhojen ojien täyttöä. Kunnostustyö on kestänyt syksystä saakka eri lohkoilla. Viimeisimmällä lohkolla Taipaleella oli 15 räjäytettävää kohdetta ja yksi saari keskellä peltoa. 

Meidän perheessä syödään aina puolelta päivin. Useimmin löytyy lautaselta broileria. Maanantain takuuvarma ruoka oli broilerkiusaus ja punajuurisalaatti. Ruokaa tehdään reilusti siten, että sitä riittää päivän toiseenkin syöntikertaan. Mervin iltapäivä kului edellisen vuoden tilinpäätöstä valmistellessa ja sen jälkeen iltakierrolla kanalassa. Illalla oli vielä vuorossa vuoden ensimmäinen kokous. Harri pääsi iltakierrolle ajotyöstä kotiuduttuaan. 

TIISTAI

Tiistaiaamu valkeni ja lumen tulo jatkui. Antti lähti auraamaan, Mervi ja Harri kanalakierrokselle. 

Kivien ajo ja räjäytystyö jatkui tämänkin päivän miehisin voimin. Mervi kiikutti Lilli-kissan ”työterveyteen” Evidensiaan. Ammattisaalistajan loishäätölääkettä varten tarvitaan vuosittainen eläinlääkärin tarkastus reseptilääkkeen saamiseksi. 

Lääkärikäynnin jälkeen lounastettiin, päivän menuna Atrian yhden pannun pasta carbonara possun fileestä ja pekonista. Tuote on nopea laittaa pannulla, lisukkeeksi pastaa pannulle ja mozzarellasalaattia kyytipojaksi. Miehet jatkoivat iltapäivällä kivien ajoa. Mervi vietti iltapäivän isovanhempien asioita ja kauppa-asioita hoitaen. 

Iltakierros tehtiin normaaliin tapaan. Mervillä oli illalla suunnittelukokous Ylistaron Isänmaallisten tapahtumien tiimoilta. 

atria_broilertila_maenpaan_tila_2023_3.jpg

KESKIVIIKKO

Lumisade jatkui keskiviikkoaamuna, ja Antin auraustyö jatkui. Päivän mittaan kun ilma lämpeni, alkoi vesisade. 

Aamukierroksen jälkeen lounaalla nautittiin lihakeittoa. Keiton raaka-aineena oli Atrian perinteistä karjalanpaistia ja palapaistia. Naudanliha on kyllä superhyvää uunissa hauduttaen. Lounaan jälkeen käytiin Harrin isää katsomassa Västinkartanossa. 95-vuotias vanhaisäntä kuulee mielellään säännöllisesti, mitä perheessä ja maatilalla tapahtuu.  

Vierailukäynnin jälkeen Harri lähti kivien ajoon. Kaivinkoneurakoitsija ja Antti olivat jo työmaalla olleetkin heti aamusta alkaen. Iltakanalan jälkeen katsottiin vielä yhdessä maatilan pelastussuunnitelman päivitystä. 

atria_broilertila_maenpaan_tila_2023_2.jpg

TORSTAI

Kun alkuviikon satoi lunta, niin loppuviikko sitten tulikin vettä taivaalta. Tiet ja pihat jäätyivät, auraustyö vaihtui hiekoitustyöhön. Antti aloitti hiekoittamisen aamusta, sillä klo 8 saapui hakettaja Riku Aila tilalle.  

Ennen kahdeksaa oli aamukäynnit kanaloissa hoidettu. Harri ja Antti siirtyivät traktorityöhön ajamaan haketta hakelatoon. Haketta tehtiin päivän aikana parin kuukauden tarpeeseen. Puolelta päivin oli jälleen ruoka-aika. Kun kokoperunoita ei ollut saatu koko viikolla, niitä oli siis aika keittää. Kastikkeeksi Atrian mehevä rustiikkikuutio kanafileestä, johon lisättiin runsaasti sipulia, kermaa ja broilerimaustetta. 

Iltapäivällä hakkeen ajo jatkui. Mervi hoiti paperitöitä. Iltakierrokset kanaloissa suoritettiin tavalliseen tapaan. 

atria_broilertila_maenpaan_tila_2023_1.jpg

PERJANTAI

Perjantai aloitettiin aikaisin, ja kanalat oli kierretty jo puoli kahdeksalta. Harri ja Antti lähtivät kivenajoon. Tänään tavaraa kasattiin varastoon kuivaajan mäkeen Taipaleelle. Mervi kiirehti SeAMKin Kampukselle luennolle kahdeksaksi. Luennot kestivät koko päivän neljään saakka.  

Harri paistoi työmiehille grilliruokaa, ja iltakanalan jälkeen oli mukava päästä saunomaan. 

LAUANTAI  

Lauantaiaamulla Antti ja Harri hoitivat aamukanalat. Mervi ajoi SeAMKille luennolle kahdeksaksi. Päivän agendalla Harrilla oli ennen joulua metsän rannoilta kaadettujen hakepuiden siirto Taipaleella hakepuukasalle.  

Mervin luennot päättyivät neljältä, mutta päälle oli vielä kahden tunnin tentti. Matias ja Harri tekivät iltatyöt kanaloissa. Päivän päätteeksi käytiin saunan kautta unten maille. 

atria_broilertila_maenpaan_tila_2023_4.jpg

SUNNUNTAI  

Aamukierroksen jälkeen lounastettiin Atria kanan fileepihvejä makuna aurinkokuivattu tomaatti muusin ja kreikkalaisen salaatin kera. Sunnuntain kunniaksi olimme saaneet vierailukutsun Yliluoman uudelle broilerikasvattamolle. Lähdimme kello yhdeksi ajelemaan Untamalan suuntaan, ja saimme mukaamme myös Matiaksen. 

Yliluoman väki oli kutsunut kyläläisiä ja ystäviä tutustumaan uusiin tuotantotiloihin. Kyllä uusi on aina uusi! Makkara- ja kahvitarjoilun lomassa tutkimme mielenkiinnolla, miten tuotantotekniikka oli mennyt taas eteenpäin etenkin sähkölaitteiden osalta. Kiitos vielä ystävät kutsusta! Onnea ja menestystä Yliluomaan! 

Kuudelta alkoi Mervillä kaupunginhallituksen ryhmäkokous. Sen jälkeen oli iltakierron vuoro kanalassa.

 

ASIANTUNTIJAN SILMIN: Laajentamista hallitusti ja kulutus huomioiden 

Kun Harri ja Mervi aloittivat vuonna 1991 broilereiden kasvatuksen, broilerinlihan kulutus oli noin 30 miljoonaa kiloa vuodessa. Siihen aikaan rakennettiin noin 600 neliön kanaloita kerrallaan 15 000 untuvikolle. Jo kuuden vuoden kuluttua rakennettiin viereen laajennus ja tuotanto tuplattiin. Kuivaaja rakennettiin kanalan rakentamisten välissä vuonna 1994. 

Broilerinlihan kulutuksen noustua 57 miljoonaan kiloon Mäenpäähän rakentui vuonna 1999 uusi kanala. Tuolloin rakennettavien kanaloiden osastokoko oli kasvanut jo noin kaksinkertaiseksi. Lämpökeskus puolestaan rakennettiin vuonna 2006, jolloin luovuttiin öljylämmityksestä ja siirryttiin kotimaiseen energiaan.  

Vuonna 2009 valmistui uusi kanala ja kasvatuspaikkojen määrä nousi edelleen. Kanaa syötiin 87 miljoonaa kiloa vuodessa. Kolmas kanala puolestaan rakennettiin vuonna 2019, ja nyt kasvatuspaikkoja on 100 000 kanalle. Samalla valmistui uusi lämpökeskus, joka riittää tuottamaan kaiken tilalla tarvittavan lämpöenergian ja käyttää vain kotimaisia energialähteitä. Samaan aikaan kananlihan kulutus oli rikkonut jo 140 miljoonan kilon rajapyykin.  

Mäenpään tila on loistava esimerkki hallitusta tilan ja samalla koko broileriketjun laajentumisesta kanan kulutuksen mukaan. Mäenpäät ovat olleet aina kehityksen kärkipäässä ja valmiina vastaamaan uusiin haasteisiin. Usko tulevaisuuteen on tarttunut myös uuteen sukupolveen, ja tilan jatkuvuus on taattu.  

Jussila Juha-Petri

Kenttäpäällikkö

Jussila Juha-Petri

040 512 7877

 

Mäenpään tila, Ylistaro

Yrittäjät: Mervi ja Harri Mäenpää 
Tuotantosuunta: Broilerituotanto 
Perustettu: Sukupolvenvaihdos vuonna 1991 
Eläimiä: 100 000 broileria 
Muuta: Tilalla työskentelee päätoimisesti poika Antti ja opintojen ohella auttavat Matias ja Aleksi. 

Lue muita viikko tilalla -tarinoita täältä