Täysrehulla taattuja tuloksia

10.10.2023 13:24

Vuoden kokeilunhaluinen kehittäjä – tällä tittelillä KH-Tuomela Oy palkittiin vuoden 2023 Liha-akatemiassa. Uudet rehustusratkaisut otetaan siipitilalla testiin mielellään.

TEK_3101.jpg

Lappajärvellä sijaitsevalla siipitilalla yrittäjät Janne Niemi ja Hannu Tuomela jakavat tilan vastuut keskenään. Kyseessä on alun perin Hannun isän tila, missä Janne aloitti aisaparina vuonna 2019. Tilalla kasvaa noin 95 tuhatta broileria, ja yhteisen yrittäjätaipaleen aikana toiminta on laajentunut yhden uuden kasvattamon verran.

Kokeilunhaluiset yrittäjät ovat ottaneet uusia rehuja ja koerehuja rohkeasti testiin, ja tällä mentaliteetilla ruokintaan vaihtui täysrehu sen tullessa A-Rehun valikoimaan muutama vuosi sitten.

– Aina kun uusia ratkaisuja rehustukseen on tarjolla, kokeilemme niitä mielellään, Janne kuvailee.

Ennen tilan ruokinnassa käytettiin A-Rehun tiivisterehua, jonka sekaan lisättiin enemmän omaa täysviljaa. Täysrehun ansiosta viljan osuutta ruokinnassa on pystytty vähentämään – ja ratkaisu on osoittautunut varsin toimivaksi.

– Syötämme omaa tai ostettua viljaa vain muutaman prosentin verran. Täysrehu sopii meille loistavasti, koska omaa viljanviljelyä ei ole paljoa, Hannu toteaa.

 

Tasaista ja kannattavaa

Yhtenä täysrehun eduista Janne nostaa esiin paremman rehuhyötysuhteen:

– Kun viljaa syötetään vähemmän, rehuhyötysuhteesta ja sen myötä kannattavuudesta saadaan yleensä parempia tuloksia.

– Rehun laatu on tasaisempaa, kun seassa ei ole niin paljon viljaa, jonka laatu vaihtelee, Hannu lisää.

Jokaisen erän kohdalla Hannu ja Janne seuraavat rehuhyötysuhdetta tarkkaan Tuottajan työpöydältä. Rehunkulutus kirjataan ylös päivittäin, ja lopulta lasketaan kate, jotta saadaan selville erän kannattavuus.

– Lisäksi otamme vuosittain tulokset ulos järjestelmästä ja katsomme, mihin suuntaan ne ovat vuoden aikana kehittyneet, Janne kuvailee.

 

Kehitetään yhdessä

Raamit tilan rehustukseen tulevat A-Rehulta, minkä vuoksi viljan määrä täysrehun seassa on käytännössä ainoa asia, jota Jannen ja Hannun täytyy säädellä.

–Jos rehuista on mitä tahansa kysyttävää, A-Rehulta saa tarkat ohjeet siitä, mitä syötetään ja missä vaiheessa. Yksi tekijä, jota A-Rehun kanssa on mietitty, on viljalaji rehun seassa. Usein siihen valikoituu vehnä, mutta meillä on käytössä kaura, ja se on toiminut erittäin hyvin täysrehun kanssa, Janne selittää.

Erityistä kiitosta yrittäjiltä saa vastavuoroinen yhteistyö, joka palvelee koko ketjun tarpeita.

– A-Rehun puolelta kysytään aktiivisesti palautetta siitä, miten rehuja tulisi kehittää. Sen kyllä huomaa, että A-Rehu miettii rehujen kehityksessä ketjun parasta, eikä huomioi ainoastaan rehutehtaan näkökulmaa, Hannu summaa.

 

Kolme vinkkiä

1. Kun ohjeet rehustukseen saa valmiina, tilan arjessa tarvitsee tehdä vain pientä hienosäätöä.

2. Pienemmällä kokojyväviljan määrällä täysrehun seassa päästään parempaan rehuhyötysuhteeseen.

3. Sen lisäksi, että rehustusta ja tuloksia seuraa päivittäin arjessa, niitä on tärkeää tarkkailla pitkäjänteisesti vuositasolla.

 

Kirjoittaja Tiia Jyrkkä, Kind Company