Täpläpäille stoppi

11.04.2024 13:06

KorvenTila_MTO1432_max.jpg

Suomi on Norjan lisäksi ainoita maita, joissa pälvisilsaa sairastavat täpläpäiset vasikat eivät ole tavanomainen näky lähes kaikilla lihanautatiloilla. Tartunta on onneksi useimmiten melko lievä, mutta voi altistaa vasikoita ikävillekin toissijaisille ihotulehduksille. Se voi myös tarttua eläintenhoitajiin ja aiheuttaa kutisevia huonosti parantuvia tartuntoja. Meidän kannattaa kamppailla hyvän tilanteen säilyttämiseksi.

Aiemmin uusia tartuntoja tuli vuosittain vain yksittäisiä. Vuodesta 2018 alkaen tartuntoja on todettu 20-30 vuodessa. Viime vuonna niitä todettiin ennätykselliset 47. Tänä vuonna uusia tartuntoja on tullut viime vuotiseen malliin. Tiedossa oleva yleisin leviämistapa on piilevien tartuntojen leviäminen maitotiloilta vasikkakasvattamoihin. Tartunnat tulevat esille maitotiloilla muutama viikko vasikoiden hausta ja vasikkakasvattamoissa vasta muutaman kuukauden kuluttua vasikoiden viennistä.

Piilevien tartuntojen leviämistä ei valitettavasti voi eläinvälityksessä estää, joten tartuntaa kannattaa vastustaa etenkin välitysvasikoita myyvillä maito- ja emotiloilla. Piilevien tartuntojen estämiseksi jalostuseläimiä ostettaessa kannattaa keskittyä sellaisiin tiloihin, jotka eivät ole ostaneet eläimiä useampaan kuukauteen.

Maito- ja emolehmätilojen saamien tartuntojen syy jää yleensä selvittämättä, mutta uudet tautitapaukset tuntuvat keskittyvän tiettyinä aikoina tietyille alueille. Taustalla on oletettavasti epäsuorissa kontakteissa leviävät tartunnat. Tästä syystä vierailijoiden (eläinlääkäri, siementäjä, sorkkahoitaja, eläinkuljettaja, huoltomies) tautisuojauksen lisäksi erityistä huomiota kannattaa kiinnittää tilan oman henkilökunnan suojaukseen – se tuntuu usein jäävän vähemmälle huomiolle, vaikka on yleisin kontakti. Noudettavat eläimet kannattaa viedä ulos navetasta pihalla oleviin irtoaidoista kasattuihin aitauksiin. Se estää tehokkaasti kaikkien tartuntojen leviämistä.

Eläinten hoidossa käytettäviä varusteita ei pitäisi käyttää muualla eikä arkivaatteilla tulisi pyöriä omassa navetassa. Koiria ja kissoja ei kannata päästää kuin korkeintaan omaan navettaan. Salmonella torjunnan kannalta erityisesti loppukesästä ja alkusyksystä oleellinen jyrsijätorjunta vähentää myös niiden mukana leviäviä pälvisilsatartuntoja.

 

Kirjoittaja: Tuomas Herva, eläinlääkäri