”Maksimi parempi kuin liian vähän”

23.12.2022 07:20

atriatuottajat_jari_smulter.jpg

Tuotantotulosten seuranta antaa lihasikalalle tietoa myös rehuhyötysuhteesta. Lumbergbackin tilalle on löydetty rehustuskäyrät, joilla rehuhyötysuhde ja lihaprosentti ovat parantuneet. 

Jari Smulter pyörittää Lumbergbackin tilalla Maalahdessa 350-paikkaista lihasikalaa. Ala on muuttunut sen jälkeen, kun toiminta vuonna 1999 siirtyi isältä pojalle: porsaita on yhä vaikeampi saada yhdeltä ja samalta tilalta. Jarin pelastukseksi koitui yhteistyö Pohjanmaan Lihan ja emakkosikala West Farmin kanssa.  

– On paljon helpompi saada porsaat kasvamaan tasaisesti, kun kaikki tulevat samalta tilalta ja niillä on suurin piirtein sama lähtöpaino, sanoo Jari.  

Jokaisen kasvatuserän myötä Jari oppii lisää porsaista ja niiden kasvusta. Uuden erän saapuessa joka 15. viikko Jari lajittelee porsaat heti silmämääräisesti karsinoihin koon mukaan. Hän uskoo, että lajittelu on yksi tärkeä syy onnistuneeseen rehustukseen: kaikki porsaat saavat hyvän alun, kun ne ehtivät syödä kyllikseen ja niin paljon kuin ne pyytävät, neljästi päivässä. 

– Pienemmät porsaat menevät eri rehustuskäyrällä kuin suuret. Niiden kanssa aloitan arvosta 1,55 ry/sika/kg/päivä, kun suuremmilla aloitus on 1,6 ry. Siitä lisään kaikkien rehustusta tietokoneen viikkojärjestelmän mukaan noin 3,3 ry/sika/kg/päivä asti, joka on osoittautunut meillä optimiksi, kun olemme testanneet eri maksimeilla. Säätöjä teen tarpeen mukaan: kaukalo ei saa olla puhtaaksi nuoltu, vaan sentin verran pitää jäädä pohjalle. 

Tilan rehukonsepti on ollut sama jo 20 vuotta, sillä samat komponentit maittavat yhä: ohraproteiini Anoralta, ohrajauho omalta tilalta, vettä sekä lämmintä heraa Juustoportilta. Jarin yhteyshenkilönä Atria Sika -palvelussa toimiva Daniel Klockars auttaa oikean seoksen optimoinnissa analysoimalla tilan ohrasadon ja laatimalla sen perusteella toimivan rehureseptin.  

– Päiväkasvut olivat huipussaan vuonna 2015, jolloin pääsin monesti yli 1 030 gramman. Nyt kun aloimme tavoitella parempaa lihakkuutta, kasvut ovat noin 1010 g/päivä ja lihaprosentti noin 58,5 %, Jari summaa.  

Viime kasvatuserien rehuhyötysuhde on ollut 2,5–2,65 ry/kg lisäkasvua.  

TARKKUUS KANNATTAA

Sikalassa porsaat viipyvät enintään 92 päivän ajan. Jari seuraa kasvuja tarkasti ja pyrkii punnitsemaan 70–80 % eläimistä, ennen kuin viimeinen erä lähtee.  

– 70 päivän jälkeen alan valita ensimmäiseksi noudettavia. Vaikka kasvu loppuaikana kiihtyy, sika ei saa päästä lian isoksi, muuten jään miinukselle. Mitä paremmin jaksan seurata teuraspainoja ja tehdä teuraiden valintaa, sitä enemmän jää voittoa käteen.  

Jari ja Daniel käyvät jokaisen kasvatuserän jälkeen yhdessä läpi tuotannon raportit, eli muun muassa tulokset, rehustuskustannukset ja myyntivoiton. 

– Monesti on todettu, että porsaista ei saa tulla liian rasvaisia. Liiallinen ruokinta on johtanut siihen, että rehukustannus on noussut liian kalliiksi. Itseään ei parane huijata. Oma raportointi on hoidettava huolella ensimmäisestä päivästä alkaen, jos haluaa luotettavia tietoja rehustuksen onnistumisesta, Jari sanoo. 

 

”Mitä parempi seuranta, sitä enemmän jää voittoa käteen.” 

 

KOLME FAKTAA:

  1. Rehuhyötysuhde kertoo, miten tehokkaasti lihasikala muuntaa rehun kasvukiloiksi. Suomessa päiväkohtainen keskiarvo on noin 2,7 ry/kg lisäkasvua. Kohonneilla rehukustannuksilla jokainen 0,1:n parannus rehuhyötysuhteessa tuo noin 3 euroa lisää voittoa per lihasika. 
  2. Liiallinen rehunkulutus voi johtua komponenttien puutteellisesta jauhatuksesta tai liikaruokinnasta, mikä johtaa huonoon rehuhyötysuhteeseen tai hyvään kasvuun, mutta matalaan lihaprosenttiin. Pitää siis löytää keskitie lihaprosentin ja kasvun suhteen. Yksi kilo rasvaa vaatii enemmän rehua kuin kilo lihaa.  
  3. Kun rehustus ja olosuhteet sikalassa ovat kunnossa, eläimet pysyvät terveinä ja rauhallisina, mikä tehostaa rehun hyödyntämistä. Lumbergbackin tilalla kuolleisuus on alle 1 %. Tärkeimpiä tekijöitä ovat hyvä päivärytmi, riittävä ilmastointi ja lämpö sekä perusteellinen siivous ja kunnossapito erien välillä.   

Lue myös muut teemajutut Atria Tuottajat 4/2022 -lehdestä alkaen sivulta 19