"Käymme suihkussa joka aamu sikojen takia”

A-Rehu_some_Pig Hill -1_VK42_lo.jpg

Upouusi tila on suunniteltu viimeisimmän standardin mukaisesti, ja eläinten terveystilanne on hyvä. Tilan osakkaiden on pyrittävä kaikin keinoin säilyttämään eläinten terveystilanne ennallaan.

Pig Hill on vastikään perustettu sikatila, joka tuottaa antibioottivapaita porsaita Munsalassa. Kuuden osakkaan, Sebastian Pottin, Tobias Wikin, Arttu Flénin, Robert Flénin, Erik Nybäckin ja Peter Nybäckin, omistama tila aloitti tuotannon lokakuussa 2020 ja myi ensimmäiset porsaansa huhtikuussa 2021. Yhteisen tilan tarkoituksena oli varmistaa terveiden porsaiden saanti myös osakkaiden omille lihasikaloille.

– Pig Hillin välitysporsaat ovat antibioottivapaita, se oli meille itsestäänselvyys alusta alkaen. Tavoitteemme on aina ollut eläinten hyvinvointi. Terveet porsaat ja hyvinvoivat eläimet ovat tuotannon kannalta hyvä asia, kertoo Sebastian Pott, yksi osakkaista.

SIISTIÄ SIKOJEN VUOKSI

Kaikki tilalla olevat siat polveutuvat Flénin eläinkannoista, joiden terveystilanne on hyvä. Tilan 550 emakkoa keinosiemennetään vain ostetulla spermalla.

– Elävien eläinten tuominen toisesta kannasta olisi liian suuri riski eläimillemme, Sebastian sanoo. Sen lisäksi, että eläinkanta pidetään erillään, ennaltaehkäisevät toimenpiteet ja keskittyminen puhtauteen ovat Pig Hillin hyvän terveystilanteen tärkeimpiä kulmakiviä, joita kaikki neljä tilan kokopäiväistä työntekijää kunnioittavat.

– Tätä voisi verrata koronatoimiin, pitää välttää matkustelua ja kontaktia muihin ihmisiin, ja sääntöjä noudatetaan perheen ja ystävien terveyden takia; sikojen terveyden takia me sikalassa työskentevät emme juuri käy muilla tiloilla tai ole kontaktissa muihin eläimiin. Ja peseydymme joka aamu ennen eläinten luokse menoa, jotta veisimme mukanamme mahdollisimman vähän bakteereja, toteaa Sebastian. Kaiken sikalaan tuotavan on oltava puhdasta.

ERILLISET KULJETUSREITIT

Kun Pig Hilliä vielä suunniteltiin, eläinten terveys otettiin huomioon myös piha-alueen logistiikassa. Lopputulos on onnistunut. Piha on jaettu alueisiin niin, että puhtaat ja likaiset kuljetukset eivät risteä.

– Meillä on erillinen alue lietelannan ja ruhojen käsittelyä varten. Rehuntoimittajat taas ajavat tilan toiselle puolelle, työntekijät ajavat toiselle puolelle ja eläintenkuljetusauto ajaa kokonaan eri paikkaan, Sebastian sanoo. Sisällä sikalassa eläintenhoitajat käyttävät eri vaatteita ja saappaita eri ikäisiä eläimiä hoitaessaan.

Nyt kun on kulunut lähes vuosi aloituksesta, Sebastian voi todeta, että he ovat tähän asti onnistuneet pitämään terveystilanteen samalla hyvällä tasolla. Tämä on vaatinut ennen kaikkea huolellista ylläpitoa.

– Syötämme eläimille tuoretta ja laadukasta ruokaa, tuomme niille olkia joka päivä, ja karsinoissa on puruleluja ja tarpeeksi virikkeitä, Sebastian sanoo. Hän myöntää, että uuden tuotannon haasteet ja ratkaisut vaihtelevat jatkuvasti. Useimmiten ongelmat ovat kuitenkin ratkenneet pienillä korjauksilla.

Sebastian toivoo, että hän voisi siankasvattajana vakuuttaa ihmiset siitä, miten hyvin eläimet voivat. Sitä odoteltaessa WinPig-tuotannonseurantaohjelman luvut osoittavat, että tilalla asiat ovat hyvin sekä eläinten että yritystoiminnan kannalta.

 

”Kaiken sikalaan tuotavan on oltava puhdasta.”

 

KOLME VINKKIÄ:

  1. Uusi investointi kannattaa tehdä yhdessä yrittäjäkollegoiden kanssa, joihin voi luottaa ja joiden kanssa voi pohtia erilaisia asioita. Yhdessä olette vahvempia. 
  2. On tärkeää, että on joku, jolta voi pyytää neuvoja ongelmien ilmetessä. Pyydä neuvoja saman kokoluokan tiloilta tai teurastamon neuvonantajalta. Ratkaisu löytyy yleensä läheltä.
  3. On tärkeää seurata alan kehitystä. Jos kielitaitosi riittää, seuraa tanskalaisia sika-alan uutissivuja. Opettele myös suodattamaan tietoa. Uutta tietoa tulee paljon, mutta ensisijaisesti kannattaa keskittyä omaan tekemiseen ja ratkaista ajankohtaiset asiat.

Lue myös muut teemajutut Atria Tuottajat 3/2021 -lehdestä alkaen sivulta 19