”Kaikki ymmärtävät, minkä äärellä ollaan”

Kuljetusliike Koivulahti Oy on ollut väkevästi kiinni Atria siipikarjaketjun alkutuotannossa jo 40 vuotta, ja kuljetusalalla nyt kolmannessa polvessa. Helmikuussa 2021 toimitusjohtajan saappaisiin astui Jouni Koivulahti.

Koivulahti Oy:n rekat ovat tuttu näky Atrian broileritilojen pihoissa. Rehukuljetukset noin sadalle siipitilalle pyörivät 24/7. Koivulahden kuljettajia tarvitaan tiloilla myös siinä vaiheessa, kun linnut on aika kuljettaa Nurmon siipikarjateurastamolle. Yhteistyö tilojen, A-Rehun ja Atria Siipi-ketjun kanssa perustuu luottamukseen ja kokonaisuuden ymmärtämiseen. – Koko hommaa ei olisi, jos tuottajia ei olisi. Me tarjoamme tukipalvelut heidän kasvatusprosessilleen ja jokainen työntekijämme ymmärtää, että kaikki työskentelevät saman tuotteen eteen, Jouni Koivulahti kiittelee.

Rehukuljetukset ovat merkittävä osa Koivulahti Oy:n toimintaa, ja kuljetusten aikataulut ovatkin täysin kiinni tilojen tekemistä tilauksista ja tilanteesta. Äkilliset tarpeet ja muutokset edellyttävät toisinaan nopeita peliliikkeitä. 

– Esimerkiksi ajojärjestystä voidaan tarpeen mukaan muuttaa, jotta rehujen riittävyys tiloilla pystytään varmistamaan. Joskus mietitään yhdessä rehutehtaan kanssa, pystyttäisiinkö jonkin tietyn tilauksen toimitusta nopeuttamaan, Jouni kertoo.

KASVUA JA KEHITYSTÄ TILOJEN RINNALLA

Teuraseläinkuljetuksia Koivulahti Oy hoitaa arkisin ja useimmiten yöaikaan eri puolilla Etelä-Pohjanmaata. Lintujen lastaukset on aikataulutettu suurella tarkkuudella, jotta kuljetukset ehtivät Nurmoon juuri ajallaan, eikä teurastamon toiminta häiriinny. Se on ollut toiminnan edellytyksenä vuodesta 1981 lähtien, jolloin Jounin paappa Erkki Koivulahti ja isä Jarmo Koivulahti aloittivat broilerikuljetukset silloiselle Itikalle. Sen jälkeen kananlihan kulutus ja tuotanto on kasvanut, ja Koivulahdet ovat kasvattaneet toimintaansa tilojen rinnalla.

– Alussa kuljetettiin 50 000 lintua viikossa, nyt 125 000 päivässä. Nykyiset automme ovat erityislaatuista kalustoa ja juuri tähän työhön muokattuja, Jouni vakuuttaa.

Kuljettajien arjen kruunaavat yhteiset onnistumiset tilojen arjessa. – Kun isäntä saa uuden kasvattamon valmiiksi ja sinne viedään ensimmäisiä rehuja tai sieltä haetaan ensimmäiset kuljetukset, ne ovat kohokohtia itsellekin, kertoo Jouni. 

Hän on elänyt itse kuljetusliikkeen arkea koko ikänsä ja päässyt jo varhain mukaan suunnittelutyöhön ja ajohommiin. Ajot eivät ole poissuljettuja toimitusjohtajan pestissäkään. Sen, kuten monet muutkin yrityksen periaatteista, Jouni on perinyt isältään Jarmolta, joka jäi virallisesti eläkkeelle 1.5.2021.

Tuntuu hyvältä, että isä pystyy luottamaan minuun ja tähän porukkaan. Meillä on 25 työhönsä sitoutunutta kuljettajaa ja heidän joukossaan alusta asti mukana ollut konkari, Jouni kertoo.

UUSI TEURASTAMO, UUDEN AIKAKAUDEN ALKU

Atrian uusi siipikarjateurastamo on valmistuessaan nykyistä tehokkaampi, mikä vaatii kuljetusliikkeeltä valmistautumista ja ennakointia. Suunnittelutyö on jo alkanut, ja Jouni on päässyt kertomaan kuljetusliikkeen näkemyksiä käytännön kuljetusratkaisuista ja toimintatavoista. – Se on projekti, joka pitää hoitaa kunnialla. Ja kasvaa tarpeeseen, niin kuin on tehty 80-luvulta lähtien, Jouni kiteyttää.

Kirjoittaja

Laura Lindén, Kind Company

Lue myös muut Atria Tuottajat 2/2021 -lehden artikkelit