Pidetään kotimaisen raaka-aineen kysyntä hyvällä tasolla
22.04.2022 11:18Haastavan satokauden 2021 vaikutukset näkyvät juuri nyt, kun vanhan sadon viljat alkavat olla tiloilla vähissä. Atrian tytäryhtiö A-Rehu välittää viljaa suoraan sitä tarvitseville tiloille. Näin ollen viljelijöiden merkitystä kotimaiselle ruokaketjulle ei voine liikaa korostaa. Kuten konsernimme toimitusjohtaja Juha Gröhn edellisessä Atrian blogikirjoituksessaan kirjoitti: ”On ehdottoman tärkeää, että myös Suomessa keskitytään ruoantuotannon turvaamiseen.”
Viljelijät ovat huoltovarmuuden varmistamisessa avainasemassa. Erityisesti nykyisessä tilanteessa on tärkeää saada pidettyä viljaa käyttävä ketju ja kotieläintilat toiminnassa. Maailman puhtain ruokaketju suomalaisine kotieläintiloineen tarvitsee jatkuvasti viljaa kotieläinten ruokintaan ja tuotannon jatkuminen varmistaa kotimaisen viljan kysynnän myös tuleville satokausille. Mikäli tuotantoa kotieläintiloilla ajetaan alas, kestää kysynnän toipuminen uudelleen pitkään. Suomen viljan hinnat ovat tällä hetkellä Euroopan kärkeä, joten viimeiset vanhan sadon viljat kannattaa myydä nyt.
Viljelijät ovat huoltovarmuuden varmistamisessa avainasemassa.
Vaikka viljelyn kulut ovat nousseet, tukee viljan tämänhetkinen hintataso viljelyn kannattavuutta ja ajatuksia siitä, miksi viljellä myös tulevana kesänä. Tulevan syksyn kiinnityshinnat ovat tätä kirjoittaessa yli 300 euroa/tonni. Vaikka kustannukset ovat nousseet, kannattaa tuotannon kate laskea tarkkaan, sillä syksyn hinnat antavat osviittaa kannattavasta tuloksesta myös nykykustannuksilla. Viljelysopimusten suhteen on riskienhallinnan mielessä turvallista kiinnittää osittain hinta syksylle ja osalle viljasta tehdä esimerkiksi hintaputkisopimus. Tämä jakaa riskiä ja tuo varmuutta, että osalle satoa saa hyvän hinnan ja osan kanssa voi tarkkailla, miten markkina kehittyy.
Nykyinen maailmantilanne on nostanut esille omavaraisuuteen liittyvät kysymykset. Mitä omavaraisempia viljassa ja valkuaiskasveissa olemme, sen parempi Suomelle. Kotimaassa jalostetusta viljasta ja valkuaiskasveista eurot jäävät Suomeen. Viljamääriä tunnetusti hallitsevan Venäjän kannalta voidaan ajatella, annammeko ruuantuotannon avaimia itänaapurille vai pidämmekö langat omissa käsissämme ja viljelemme itse viljamme ja tuotamme ruokamme.
Kannustukseni viljelijöille on seuraava: jatketaan viljelyä, pidetään suomalaiset kotieläintilat ja viljaketju toiminnassa ja viljan kysyntä yllä kotimaassa.
Kannustukseni viljelijöille on seuraava: jatketaan viljelyä, pidetään suomalaiset kotieläintilat ja viljaketju toiminnassa ja viljan kysyntä yllä kotimaassa. Omalla tilallani kylvetään tänä keväänä joka hehtaari satokasveille. Turvataan siis yhdessä kotimainen raaka-aine suomalaisessa rehuketjussa ja suomalaisilla kotieläintiloilla.
Kirjoittaja:
Hankintajohtaja
Ala-Fossi Ilkka
0400 615 885