”Omavaraisuus antaa puskuria hintashokkeihin”

10.12.2021 15:27

teemajuttu 4_2021_nauta2.jpg

Setälä-Eerolan tilalla polttoöljyn kulutusta on onnistuttu vähentämään tehokkaasti niin eläinten ruokinnassa kuin peltoviljelyssä. Korkea rehuomavaraisuus ja syysvilja pelastivat poikkeuksellisen huonon satovuoden. 

Ilmatiivis viljansäilöntä kuivauksen sijaan, sähköllä toimiva kiinteä apesekoitin, ostovalkuaisen korvaaminen herneen viljelyllä, led-valaistus, painovoimainen ilmanvaihto, työkoneiden renkaistus ja optimointi… Setälä-Eerolan nautatilan isäntä Jari Eerolan lista jatkuu. Ensi keväänä tilalle tulee oma aurinkovoimala, joka tuo lisää kustannussäästöjä. Tilalla on kasvatettu lihanautoja ternistä teuraaksi vuodesta 2003 lähtien.  

Tehdyt investoinnit ovat olleet Jarin mukaan hyviä ja suurin osa niistä on jo maksanut itsensä takaisin. Eniten on yllättänyt sähköllä toimivan apesekoittimen tuoma säästö. 

– Traktorin polttomoottorin hyötysuhde on yllättävän huono. En ollut uskoa laskelmia. Sekoitin on maksanut itsensä kutakuinkin takaisin vain 5 vuodessa, ja appeenteon sähkölasku on nyt vuositasolla satasia eikä tuhansia euroja, Jari kertoo. 

POLTTOAINEENSÄÄSTÖÄ PELLOLLA 

Uudistavaan viljelyyn perehtyminen on avannut Jarin silmät sille, miten moni asia viljelyssä vaikuttaa polttoaineen kulutukseen. Muokkaus- ja kylvötraktoreihin on hankittu levikerenkaat, renkaiden ilmanpaineet on laskettu mahdollisimman alas ja murskaava niittokone on vaihdettu kevyempään puoliperhoseen.  

– Kyntämistä on vähennetty, maata muokataan matalaan ja viljelytoimenpiteissä pyritään siihen, että ollaan mahdollisimman kantavilla ja kuivilla keleillä liikkeellä. Peltoliikennöinti loppuu syyskuussa eikä lantaakaan levitetä enää kuun loppupuolella. Niin vältetään tiivistymistä ja vetovastus pienenee, Jari selittää. 

Viljelykierrolla tilan noin 100 hehtaarin viljelykasvialalle tavoitellaan parempaa multavuutta. Sekin vähentää vetovastusta ja polttoaineen kulutusta.  

–Vielä kun pystyisi vaikuttamaan tilusrakenteiseen, niin ei haaskattaisi niin paljon maanteille, Jari harmittelee.  

Tilan energiatehokkuuden parantaminen on lisännyt toiminnan kilpailukykyä useammallakin rintamalla. Muutos koneellisesta ilmanvaihdosta painovoimaiseen on näkynyt paitsi sähkölaskussa, myös eläinten päiväkasvujen paranemisena. Loisteputkista led-valaistukseen siirtyminen puolitti valaistuksen sähkönkulutuksen. 

– Sähkömies teki meillä vanhojen valaisimien runkoihin muutoksen, sillä pelkkä led-putkien vaihto loisteputkien tilalle ei riitä säästön saamiseen, Jari muistuttaa.  

Kaikkiaan ruokinnalliset, viljelylliset ja energiatehokkuutta edistävät toimenpiteet ovat tuoneet tilalle merkittävän vuosisäästön, jonka ansiosta talousasiat eivät stressaa.  

– Kustannuksiin voi vaikuttaa ja siitä saa resilienssiä vaikeaan tilanteeseen. Apulannan hintojen nousu ei stressaa, koska apilanurmien ansiosta tarvitsemme sitä muutenkin vain vähän. Öljyn hinnannousu jo haittaa, mutta kun on nipistetty muualta ja kun syysvilja pelasti pommiin menneen kevätviljan, niin kyllä pärjätään, Jari tuumaa. 

 

”Öljyn hinnannousu haittaa, mutta kun on nipistetty muualta, niin kyllä pärjätään.” 

 

KOLME VINKKIÄ:

  1. Tilan investointeja varten otettujen lainojen riskiä kannattaa pienentää. On helpompi elää, kun ei tarvitse jännittää korkojen nousua.
  2. Mitä korkeampi tilan rehuomavaraisuus on, sitä vähemmän tilalla on muuttuvia kustannuksia. Tämä antaa puskuria kustannuspuolen hintashokkeihin. 
  3. Viljelykseen kannattaa ottaa sekä kevät- että syyskylvöisiä lajikkeita, jotta huonot sääolot eivät pääse pilaamaan koko satoa niin herkästi. Myös viljelykasvien monipuolisuus pienentää riskiä. Setälä-Eerolan tilalla viljellään syyskylvöisinä lajeina rapsia, syysohraa ja vehnää; kevään viljelykasveja ovat kevätohra, kaura ja herne.

Lue myös muut teemajutut Atria Tuottajat 4/2021 -lehdestä alkaen sivulta 19