”Hienoja Excel-hirviöitä on pyöritelty”

Isoaho

Lihasikalan pito on bisnestä siinä, missä mikä  tahansa työ. Tavoitteena on mahdollisimman
tasapainoinen yrittäminen, josta saa reilun palkan ja johon ei väsy.

Katia Isoaho elää jännittäviä ja hektisiä aikoja. 23-vuotiaalle yrittäjälle on rakenteilla Kauhajoelle oma 3 000 m2:n lihasikatila, Isoahon Tila OyTila nousee Katian sedän omistaman lihasikalayksikön (Latva-Aho Oy) viereen, jonka hoidosta Katia on vastannut jo ennestäänTavoitteena on, että ensimmäiset porsaat saapuvat tammikuussa. 

– Olen ollut noin 13-vuotiaasta asti niin sanotun kotitilan palkkatöissä, sillä pidän eläimistä, eivätkä likaiset työt ole koskaan pelottaneet. Tilalla on töitä laidasta laitaan, kaikenlaista on saanut tehdä. Tarkoitus olisi jatkaa joskus kotitilaa. Tämä on meidän tapamme aloittaa sukupolvenvaihdos, hän kertoo. 

HELPPOA JA TOIMIVAA 

Pyörittyään viimeiset 10 vuotta eri sikaloissa, Isoaho tietää tasan tarkkaan, mitä ei missään nimessä saa tehdä, mutta myös sen, millaista yritystä hän itse haluaa pyörittää. 

– Ajatteluni lähtee siitä, että koko 1900-paikkainen sikala olisi mahdollisimman helppohoitoinen ja toimiva niin eläimille kuin ihmisillekin. Tarkoitus on ottaa yksi vakituinen työntekijä auttamaan tontin molempiin sikaloihin, jotta saan itse keskittyä yrityksen pyörittämiseenNiin aikaa jää myös levolle. Tämän pitää olla kiva työpaikka kaikille, Isoaho kertoo. 

PANOSTUKSIA TULEVAAN

Suurimpana haasteena tulevaisuuden yritystoiminnalleen Isoaho pitää tukiehtojen ja lakisäädösten arvaamatonta muuttumista. Siksi hän on varautunut muutoksiin siinä, missä mahdollista. 

– Eläinlainsäädäntö ei tule helpottumaan, joten olen tehnyt karsinat vähän tarvittavaa suuremmiksi, tasan 1 m2/lihasika. Olen myös varannut tilaa sille, että automatiikkaa ja koneita tulee joskus lisääSikalaan tulee muun muassa työajanseurantalaitteet sekä isona kertainvestointina kuivitusautomaattijoka on panostus eläinten hyvinvointiin ja karsii pois turhaa fyysistä työtä. Hyöty tulee eläinten hyvinvoinnista ja siitä, että ihmiselle jää enemmän aikaa keskittyä eläinten hoitamiseen, Isoaho pohtii. 

OIKEAA TIETOA

Katia visioi, että tulevaisuudessa alakoulujen perusopetukseen lisättäisiin yleistä tietoa maataloudesta. Hänestä on ristiriitaista, että vaikka kuluttajien kiinnostus ruoan alkuperää kohtaa on kasvanut, perustiedot voivat olla virheellisiä.  

– Tilalleni on tulossa showroom, jonne ihmiset pääsevät bioturvallisuutta vaarantamatta katsomaan sikoja ikkunan läpi ja saamaan tietoa. Sikalani tulee olemaan alusta alkaen antibioottivapaa, ja haluan olla ensimmäisten joukossa kokeilemassa uusia asioita. 

Ensi vuonna talouspuolen agrologiksi valmistuva Isoaho toivoo saavansa työstään tulevaisuudessa tavallista kunnioitusta ja reilun palkan.  

– Myös alan sisällä tarvitaan lisää avoimuutta ja tiedonvaihtoaetenkin talouspuolella. Itselleni sikalan rakentaminen merkitsee elämänmittaista sitoutumista tähän hommaan. Tämä tuntuu oikealta päätökseltä. 

 

”Haluan olla ensimmäisten joukossa uusissa asioissa.”

 

KOLME VINKKIÄ:

  1. Työhön ei saa väsyä liikaa. Yrittäjän oma terveys ja jaksaminen on yrityksen kannalta elintärkeää.   
  2. Ota Excelit haltuun. Kun taulukot on kerran tehty, niiden käyttö on nopeaa ja asiat pysyvät tallessa. Lisäksi tietoihin on helppo palata. 
  3. Itseään voi kehittää myös työajanseurannalla: näet mihin aikaa menee ja kuinka paljonTiedon perusteella on helpompi pohtia, mihin aikaa kannattaa käyttää ja mitkä asiat koneet voivat hoitaa.